ΓΔ: 1440.04 -0.60% Τζίρος: 6.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
Φώτο: TAP

ΕΕ: Πολιτικά υποκινούμενες οι μειώσεις ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Για πολιτικά υποκινούμενο βήμα έκανε λόγο η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom. Δεν συντρέχουν τεχνικοί λόγοι για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου, λέει η Γερμανία.

Η ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom ότι θα μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις της στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα είναι πολιτικά υποκινούμενη, σημείωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, αμφισβητώντας τη δήλωση της εταιρείας ότι περιέκοψε την παροχή επειδή χρειαζόταν να σταματήσει τη λειτουργία τουρμπίνας.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο βήμα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι'αυτό. Και ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο η προληπτική μείωση της ζήτησής μας για φυσικό αέριο είναι μια σοφή στρατηγική», δήλωσε η Σίμσον, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Σίμσον επισήμανε ότι αναμένει πως οι υπουργοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που θα αξιώνει από τις χώρες να περιορίσουν τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηγόρησε χθες τον Ρώσο πρόεδρο για «διπροσωπία» και ότι παίζει «παιγνίδι», μετά τη μείωση της ποσότητας του αερίου που προμηθεύει η Μόσχα στο Βερολίνο μέσω της αγωγού Nord Stream 1 με την επίκληση τεχνικού προβλήματος με επισκευασμένη τουρμπίνα που βρίσκεται στη γερμανική επικράτεια. «Δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τη μείωση των παραδόσεων», είπε ο κ. Χάμπεκ στο Γερμανικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «η τουρμπίνα είναι έτοιμη για παράδοση στη Ρωσία».

Πρόσθεσε πως τα έγγραφα για την εξαγωγή της από τη Siemens Energy έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η Μόσχα αρνείται να δώσει τα απαιτούμενα έγγραφα για την εισαγωγή της. Η Ζίμενς διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει το ανταλλακτικό στη Ρωσία αμέσως μόλις λάβει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η Ρωσία «παραβιάζει συμβατικές της υποχρεώσεις και κατηγορεί άλλους» γι’ αυτό, επέμεινε ο κ. Χάμπεκ. «Ο Πούτιν παίζει διπρόσωπο παιγνίδι. Προσπαθεί να αποδυναμώσει την μεγάλη υποστήριξη προς την Ουκρανία και να διχάσει την κοινωνία μας. Για να το επιτύχει αυτό, προκαλεί αβεβαιότητα και αυξάνει τις τιμές. Το αντιμετωπίζουμε με ενότητα και επικεντρωμένες ενέργειες. Λαμβάνουμε προφυλάξεις για να βγάλουμε τον χειμώνα».

Ο κ. Χάμπεκ εξήγησε ότι η κατασκευή υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), η πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευση και η μείωση της κατανάλωσης αερίου είναι τα βασικά μέσα για αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι τη διακοπή της λειτουργίας μίας ακόμα τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία ανακοίνωσε χθες η ρωσική Gazprom ενώ παράλληλα από την Τετάρτη θα μειωθούν κατά 50% οι ήδη μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου. Το νέο πλήγμα στην προσφορά έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης καθώς η Ρωσία και η Δύση ανταλλάσσουν οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Η Gazprom είπε ότι η διακίνηση από την Τετάρτη θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα - μόλις το ήμισυ των ήδη περιορισμένων ροών. Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, ένα βήμα που θα ωθήσει τη Γερμανία σε ύφεση και θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές για τρόφιμα και ενέργεια.

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού - επίπεδο που η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μίας τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι η τουρμπίνα αυτή δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση αυτόν τον μήνα ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν καταστροφικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.  Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τρέχει» η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Στα τέλη του 2023 θα ενεργοποιηθούν οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα τροφοδοτείται αρχικά από μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Στα 17,78 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EE προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
fysiko aerio,
ΔΙΕΘΝΗ

Διαγωνισμός της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου

Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα και οι διεθνείς προμηθευτές εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του που διήρκεσαν μέχρι το πρωί, παρουσιάζοντας τρία σημεία για το πλαφόν, με στόχο να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση.