ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επίσημη πρώτη του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας ΝΑ Ευρώπης στην Ψηφιακή Επικοινωνία

Το Κέντρο θα ανακοινωθεί ανοιχτή πρόσκληση για την κατάθεση καινοτόμων ιδεών και τον Ιανουάριο θα γίνει η πρώτη εκπαίδευση σε ζητήματα επιβεβαίωσης ειδήσεων και καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου της Θεσσαλονίκης και της καινοτομίας της ευρύτερης περιοχής στοχεύει το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία, η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε, απόψε, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί σύμπραξη του Διεθνούς Δικτύου Επικοινωνίας Digital Communication Network με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και φιλοδοξεί να αποτελέσει πυρήνα συνεργασίας μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και καινοτομίας, μη κερδοσκοπικών φορέων της ψηφιακής επικοινωνίας και ενεργών πολιτών από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Περιοχή δραστηριότητας του Κέντρου είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ισραήλ, η Μάλτα και η Τουρκία, υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, Νικόλαος Παναγιώτου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με κύριους άξονες λειτουργίας την εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, το κέντρο έχει ως στόχο τη δημιουργία εργαλείων και τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και- όπως επισήμανε ο κ. Παναγιώτου- «αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη ως κέντρο για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναγνωρίζεται το ΑΠΘ και οι προσπάθειες που κάνουμε, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέους ερευνητές για να ενταχθούν και να δουλέψουν στο κέντρο».

Η δημιουργία του Κέντρου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και σε συνεργασία με το Εργαστήριο είναι αποτέλεσμα προσπαθειών δύο χρόνων. «Δύο χρόνια προσπαθούσαμε μαζί με τον συνάδελφο τον Χρήστο Φραγκονικολόπουλο (καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ και κάτοχος της Έδρας Jean Monnet με γνωστικό αντικείμενο τη Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης), για να δημιουργηθεί (το κέντρο) στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη για τον κομβικό ρόλο που έχει στην περιοχή». Το κέντρο, με έδρα στο εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ, απευθύνεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το “κομμάτι” της καινοτομίας θα είναι με μικροπιστώσεις που θα ενισχύουν νέες, καινοτόμες ιδέες.

Το Κέντρο – είπε ο κ. Παναγιώτου - υποστηρίζεται από το Facebook, από το Atlantic Council και από άλλους φορείς οι οποίοι θα ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια. Σύντομα, θα ανακοινωθεί ανοιχτή πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους για την κατάθεση καινοτόμων ιδεών και στα τέλη Ιανουαρίου (30/1/2020 - 01/02/2020) θα γίνει η πρώτη εκπαίδευση με το Digital Forensic Research Lab σε ζητήματα επιβεβαίωσης ειδήσεων και καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

«Χαίρομαι που η Θεσσαλονίκη αποτελεί πλέον και ευελπιστούμε να γίνει ένας κόμβος ψηφιακών δεξιοτήτων, ένας κόμβος έρευνας, ένας κόμβος καινοτομίας», επισήμανε, στον χαιρετισμό της, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου και συνεχάρη όσους "τρέχουν" τέτοιες ανάλογες πρωτοβουλίες και που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, υπογράμμισε πως «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος» για να φιλοξενήσει το Κέντρο, προσθέτοντας πως «είναι (σ.σ. η πόλη) το καταλληλότερο μέρος, είναι ιστορικώς πρόσφορη λόγω της σταθερότητάς της, προς τους γείτονές της. Το πανεπιστήμιο και η πόλη γενικότερα κάνει όλους αυτούς τους δεσμούς θεμελιώδεις, για να κρατηθεί η ορμή που έχει ήδη αποκτήσει».

«Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος (...). Κάποιες φορές πρέπει απλά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη γνώση, δεν υπάρχει υποκατάστατο της εξειδίκευσης και της εμπειρίας» σημείωσε ο κ. Φλέγκερ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Άντζελο Ματσέτι, public policy maker της Facebook, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να γίνει reboot στην διαδικτυακή δημοσιογραφία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη πού παρέχει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο συγκεκριμένο εγχείρημα πού έλαβε «σάρκα και οστά». 

Ο Φράνακ Βατσιόρλα, αντιπρόεδρος του Digital Communication Network (DCN) παρουσίασε τη δομή και λειτουργία του διεθνούς δικτύου και επισήμανε ότι το κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί και το κατάλληλο σημείο για τη λειτουργία του κέντρου, καθώς έχει τη δυναμική να συγκεντρώσει ενδιαφερόμενους ερευνητές από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σπύρος Παυλίδης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης και ο πρώην πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ, Ανδρέας Βέγλης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoleia, Paideia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από 1/11 η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία μέσω edupass.gov.gr

H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Σε αυτή ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19.
keramews, ypourgeio paideias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση

Επιβλήθηκε επίσης χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Υπενθυμίζεται ότι την αγωγή κατέθεσε το πρωί η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως και λόγω κατεπείγοντος εκδικάστηκε την ίδια μέρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δια ζώσης εκπαίδευση: Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα edupass

Σε πρώτη φάση το edupass.gov.gr ενεργοποιείται για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ), ενώ στη συνέχεια θα επεκταθεί και στις δημόσιες σχολικές μονάδες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά από αύριο σταδιακά η εκ νέου λειτουργία των Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, τα μαθήματα, θεωρητικά και εργαστηριακά, θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά δια ζώσης με αυξημένα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας.