ΓΔ: 912.33 0.05% Τζίρος: 280.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
e-EFKA-tropologia
Φωτο: Sooc

Λανθασμένες χρεώσεις σε χιλιάδες ασφαλισμένους δόθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ

Όπως αποκάλυψαν έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί φαίνονταν λανθασμένα ως αυτοαπασχολούμενοι και εμφανίζονταν ως υπόχρεοι απόδοσης εισφορών.

Λανθασμένες χρεώσεις ασφαλιστικών εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ σε χιλιάδες μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο, διαπίστωσαν οι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), με αποτέλεσμα να δρομολογείται η αποκατάσταση της αδικίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί φαίνονταν λανθασμένα ως αυτοαπασχολούμενοι και εμφανίζονταν ως υπόχρεοι απόδοσης εισφορών, ενώ δεν ήταν. Στην εκκαθάριση οφειλών για το 2019 αναρτήθηκαν λανθασμένες ασφαλιστικές οφειλές «ελεύθερου επαγγελματία» για χιλιάδες ασφαλισμένους Μηχανικούς Δημοσίου και διαβιβάστηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ήταν εξοφλημένες.

Αυτό είχε δυσάρεστες συνέπειες για τους ασφαλισμένους, καθώς από την 1η Μαρτίου 2022 έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη τους, λήφθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος τους με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις και συνταγογραφήσεις, ενώ δεν είχαν και τη δυνατότητα χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ο φορέας ασφάλισης προέβη σε αναζήτηση στοιχείων από την ΑΑΔΕ και πραγματοποιήθηκε αυτόματη διακοπή ασφάλισης και έκδοσης των ειδοποιητηρίων από 1η Ιανουαρίου 2020 για χιλιάδες ασφαλισμένους μη αυτοαπασχολούμενους. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία επαναλήφθηκε τον Μάρτιο 2022 για τα έτη από 2017 έως και 2019 με αναδρομική διαγραφή των εισφορών/οφειλών. Οι έλεγχοι της ΕΑΔ πραγματοποιήθηκαν μετά από αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ).

Ανακοίνωση της ΕΑΔ αναφέρει ότι ο e-ΕΦΚΑ ανταποκρινόμενος στις προτάσεις των επιθεωρητών - ελεγκτών της ανεξάρτητης αρχής έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και αναδόχους με στόχο την ορθή εφαρμογή των διατάξεων.

Οι ενέργειες που προτάθηκαν προς την διοίκηση του φορέα είναι ο έλεγχος εντός τριμήνου των εγγραφών στο Μητρώο μη μισθωτών, η ένταξή τους σε ξεχωριστό Μητρώο από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο συσχετισμός των αποτελεσμάτων της εκκαθάρισης και των στοιχείων που απεστάλησαν στο ΚΕΑΟ για διόρθωση και αυτόματη διαγραφή της οφειλής, η αυτοματοποιημένη ατομική ενημέρωση των ασφαλισμένων για ενδεχόμενες (διορθωτικές) ενέργειες όταν λαμβάνουν ειδοποιητήρια και η επιστροφή ή ο συμψηφισμός των οφειλόμενων πρόσθετων κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω μισθοδοσίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Ypourgeio Ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Σε ποιες επικουρικές συντάξεις θα μπει το νέο πλαφόν

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέχρι σήμερα υπήρχαν ορισμένοι κλάδοι όπως οι συμβολαιογράφοι που μπορούν να πάρουν επικουρική σύνταξη έως και 25.000 ευρώ το μήνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επεκτείνεται η λειτουργία του myEFKAlive, σε ποιες περιοχές φτάνει

Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, και ιδιαίτερα σε κατοίκους ορεινών, νησιωτικών ή απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και σε άτομα με αναπηρία, να εξυπηρετούνται με βιντεοκλήση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως 31/1 η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2022, ποιους αφορά

Οι ασφαλισμένοι που δεν θα επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία με σχετική αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν και για το νέο έτος (2022) στην κατηγορία ασφάλισης που είχαν επιλέξει κατά την προηγούμενη χρονιά (2021).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους

Σήμερα, οι ηλεκτρονικές ασφαλιστικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ επιτρέπουν σε χιλιάδες πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα, από το σπίτι ή την εργασία τους,  αποφεύγοντας περιττές μετακινήσεις και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο στην καθημερινότητά τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους έλαβαν επίδομα ειδικού σκοπού

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ολοκληρώνεται στις 16 Νοεμβρίου η καταχώριση των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 130.000 εργαζομένων που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βγήκαν τα ειδοποιητήρια για ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση

Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ στην ανακοίνωση του, ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων με διπλή απασχόληση. Οι ασφαλισμένοι που θα προκύπτει χρεωστικό θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν δόσεις από 31 Αυγούστου.