ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Κ. Μπακογιάννης: Δεν θα υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών

Ο δήμαρχος Αθηναίων απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να σβήσουν τα φώτα στις γειτονιές ξεκαθαρίζοντας πως ο φωτισμός είναι ανάγκη καθώς συνδέεται με την ασφάλεια.

Ο δήμος Αθηναίων δε θα προχωρήσει σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών, ούτε θα σβήσουν τα φώτα στις γειτονιές του λόγω της ενεργειακής κρίσης, διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που επισήμανε ωστόσο ότι «έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας» και τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων να αυξήσει τα δημοτικά του τέλη, τη στιγμή που οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι ήδη επιβαρύνονται. Δε μπορούμε, λοιπόν, να έρθουμε εμείς και να κάνουμε τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Μπακογιάννης απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να σβήσουν τα φώτα στις γειτονιές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα φώτα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Ο φωτισμός συνδέεται με την ασφάλεια. Επομένως, η πρόκληση για εμάς είναι με τη σωστή οικονομική διαχείριση να συνεχίσουμε, με λιγότερα, να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, ώστε να μη ξαναζήσουμε αυτά που είχαμε ζήσει πριν από μερικά χρόνια -όταν η οικονομική κρίση λειτούργησε ως άλλοθι και λέγαμε “επειδή περνάμε αυτό που περνάμε, δεν έχουμε κάδους"».

Ως προς αυτό ,ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οδοφωτισμού που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες και το οποίο σημείωσε είναι «το μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αθηναίων μετά τη Διπλή Ανάπλαση. Αναβαθμίζουμε με led συνολικά 42.000 ηλεκτροφωτιστικά. Τι μάς επιτρέπει αυτό; Πρώτον, σημαντική οικονομία που -όπως αντιλαμβάνεστε- θα δούμε σύντομα όταν ολοκληρωθεί το έργο. Θα τις δουν οι δημότες στους λογαριασμούς τους, διότι τα τέλη μας είναι ανταποδοτικά. Δεύτερον, μάς προσφέρει περισσότερο φως, διότι η ποιότητα του φωτός είναι διαφορετική. Τρίτον, μάς επιτρέπει επιτέλους να πετύχουμε αυτοματισμούς, δηλαδή να μην περιμένουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να ανάβει και να σβήνει τα φώτα στην Αθήνα, όπως γίνεται σήμερα, αλλά να είμαστε εκείνοι που θα παίρνουμε τις αποφάσεις αν θέλουμε σε μία πλατεία να έχουμε περισσότερο φως ή σε έναν δρόμο να έχουμε λιγότερο, δηλαδή να μπορούμε να "ντιμάρουμε". Και βεβαίως δε θα περιμένουμε να μας λέτε "έσβησε ένα φως, κάηκε ένα φως", αλλά θα το βλέπουμε αυτόματα και θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε».

Για το πρόγραμμα «Θερμοστάτης» και την υποχρέωση των δήμων να σβήνουν φώτα και κλιματιστικά στα δημοτικά κτίρια, ο κ. Μπακογιάννης, ανέφερε ότι στο δήμο της Αθήνας «ήδη το εφαρμόζουμε και δε χρειαζόταν το πρόγραμμα Θερμοστάτης. Είναι κοινή λογική αυτό το οποίο, άλλωστε, όλοι κάνουμε στα σπίτια μας. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε και στις δουλειές μας».

Αναφερόμενος στα έργα επέκτασης του ΜΕΤΡΟ και τη δημιουργία του σταθμού του Μετρό στα Εξάρχεια, ο Δήμαρχος Αθηναίων , υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα έργο που έχει καθυστερήσει 10-15 χρόνια. Θα μετακινεί 350.000 ανθρώπους κάθε μέρα, και θα αφαιρέσει από την πόλη 55.000 οχήματα. Είναι αυτονόητο ότι το έργο αυτό έχει τρομερή σημασία για την πόλη. Υπάρχουν κάποιοι στην πλατεία Εξαρχείων συγκεκριμένα, οι οποίοι δεν είναι καν Εξαρχειώτες που αντιδρούν… Η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντιδράσεων δεν έχει να κάνει με τους κατοίκους, έχει να κάνει με άλλους ή άλλες -δικαίωμά τους είναι, σε μία δημοκρατία ζούμε- έχουν βρει την ευκαιρία να δώσουν μία, σε εισαγωγικά «μεγάλη ιδεολογική, μάχη». Όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι το Μετρό μάς χωράει όλους και μάς ενώνει όλους. Έχουμε, δόξα τω Θεώ, άλλα πεδία πολιτικής για να αντιπαρατεθούμε, δε χρειάζεται να το κάνουμε για το Μετρό. Όπως δε χρειάζεται να το κάνουμε και για τον Λόφο του Στρέφη».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων και στα έργα που είναι σ΄ εξέλιξη στις γειτονιές της πρωτεύουσας :«Η Αθήνα έχει 129 γειτονιές κι εμείς δουλεύουμε «από κάτω προς τα πάνω». Σήμερα, κατασκευάζουμε 12 νέες παιδικές χαρές. Έχουμε ήδη αρχίσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης στα γηπεδάκια της πόλης που είναι χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας, ειδικά για τα παιδιά. Το πρώτο ήταν στην πλατεία Λαού, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Παράλληλα, συνεχίζουμε με τις ασφαλτοστρώσεις σε όλη την πόλη. Ήδη, έχουμε ασφαλτοστρώσει περισσότερους από 700 δρόμους και συνεχίζουμε σταθερά. Δουλεύουμε στα πεζοδρόμια, αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα μέτωπα σε όλη την πόλη. Θα μπορούσα να συνεχίσω με πάρα πολλά έργα διότι, όπως ξέρετε, η Αθήνα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω κι εμείς τώρα αγωνιζόμαστε. Τρέχουμε να ξαναφέρουμε την πόλη και την ποιότητα ζωής της πόλης εκεί που αξίζει, εκεί που το έχουμε ανάγκη», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά το έργο 53,6 εκατ. για την αναβάθμιση του φωτισμού της Αθήνας

Με την εγκατάσταση του νέου δικτύου η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου φωτισμού οδών και πλατειών θα μειωθεί στα 7,5 GWh από 36 GWh που είναι τώρα, με το κόστος να πέφτει στα 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα μειωθούν και τα κόστη συντήρησης.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτάσεις επανασχεδιασμού «καθαρών» λογαριασμών ενέργειας από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναδείξει το πρόβλημα των πολύπλοκων, αδιαφανών, μη κατανοητών, όπως και άσχετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, με δράσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και στις αρμόδιες αρχές.