ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Κ. Μπακογιάννης: Δεν θα υπάρξουν σκοτεινές γειτονιές λόγω ενέργειας

Ο δήμαρχος Αθηναίων διαβεβαίωσε πως γίνονται ενέργειες για εξοικονόμηση ενέργειας, μέσα από την αντικατάσταση του οδοφωτισμού και αυτοδιαχείριση του συστήματος.

«Στην Αθήνα, φως και ασφάλεια ταυτίζονται» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ερωτηθείς για την επιβεβλημένη ενεργειακή οικονομία, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν σκοτεινές γειτονιές. Διαβεβαίωσε, ότι αυτόν το χειμώνα «κανένα παιδί δεν θα κρυώνει» στα σχολεία που διαχειρίζεται ο δήμος και πως η πόλη θα έχει τον εορταστικό στολισμό της και όλα αυτά με «συνέπεια στις υποχρεώσεις μας».

Συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες του δήμου ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί σε κεντρικό επίπεδο, τόνισε ότι η Αθήνα μέσα από το πρόγραμμα αλλαγής του οδοφωτισμού θα πετύχει όχι μόνο καλύτερο φως, αλλά και μεγαλύτερη εξοικονόμηση απ' αυτήν που ζητείται.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δούμε γειτονιές της Αθήνας χωρίς φως. «Γιατί το αποκλείει η ίδια η ζωή», όπως σημείωσε, καθώς αυτό «καθίσταται απαγορευτικό σε περιοχές όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, τα Θυμαράκια ή Άνω Κυψέλη», τονίζοντας ότι «Στην Αθήνα, φως και ασφάλεια ταυτίζονται».

Αναφορικά με την αναγκαία εξοικονόμηση ενέργειες τόνισε ότι πέραν του πολέμου το ζήτημα είχε ενταχθεί στον προγραμματισμό του δήμου με τη δρομολόγηση ανάλογων δράσεων, όπως: Η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED με εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%, καλύτερο φωτισμό και αυτοδιαχείριση του συστήματος. «Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε την τοποθέτηση 2.000 φωτιστικών σε κεντρικές λεωφόρους: Αχαρνών, Λιοσίων κ.α. και έως τα Χριστούγεννα θα τοποθετηθούν ακόμη 20.000 φωτιστικά -είναι τα LED που τα αναβαθμίζουμε», είπε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις κεντρικές οδηγίες για την ενεργειακή οικονομία και τη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, για την οποία όπως υπενθύμισε «ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι αποτελεί κοινή λογική», ο κ Μπακογιάννης, χαρακτήρισε αδιανόητο «να συζητάμε ότι θα πρέπει να κλείνουμε τα κλιματιστικά και τα φώτα στα δημόσια κτίρια τη νύχτα, ή ότι χρειαζόμαστε έναν ενεργειακό υπεύθυνο ανά όροφο για να διασφαλίζει ότι έχουμε κλείσει τους διακόπτες. Τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο οφείλει να δώσει το παράδειγμα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα. Κι αυτόν τον χειμώνα πρέπει να τον περάσουμε όλοι μαζί».

Για τη θέρμανση στα σχολεία σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να την κλείσεις αλλά ότι μπορείς να την προσφέρεις από «φωτοβολταϊκά στη στέγη και νέες μονώσεις». «Σε επτά σχολεία έχουμε ήδη προχωρήσει ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Την πετυχαίνουμε με διάφορους τρόπους και συνεχίζουμε σε αυτή τη λογική. Συντηρούμε παντού τους καυστήρες κι εφόσον χρειάζεται τους ανανεώνουμε», τόνισε. Ο δήμαρχος Αθηναίων προσέθεσε ότι σε καμία περίπτωση, φέτος, δε θα κρυώσει κάποιο παιδί σε σχολείο της Αθήνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινά το έργο 53,6 εκατ. για την αναβάθμιση του φωτισμού της Αθήνας

Με την εγκατάσταση του νέου δικτύου η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου φωτισμού οδών και πλατειών θα μειωθεί στα 7,5 GWh από 36 GWh που είναι τώρα, με το κόστος να πέφτει στα 1,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα μειωθούν και τα κόστη συντήρησης.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτάσεις επανασχεδιασμού «καθαρών» λογαριασμών ενέργειας από την ΕΚΠΟΙΖΩ

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αναδείξει το πρόβλημα των πολύπλοκων, αδιαφανών, μη κατανοητών, όπως και άσχετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, με δράσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και στις αρμόδιες αρχές.