ΓΔ: 1803.07 0.06% Τζίρος: 89.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:56:31
Φώτο: ΑΠΕ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ο σύμβουλος Επικρατείας Δ. Μακρής προσέφυγε στο ΣτΕ, κατά της άρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα διατάγματα των προαγωγών στην Δικαιοσύνη.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, ο σύμβουλος της Επικρατείας, Δημήτρης Μακρής και οι δικηγόροι, Μανώλης Φωτάκης και Δημήτρης Ιωαννίδης, ζητώντας να ακυρωθεί ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι τρεις άνδρες θεωρούν παράνομη τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τις προαγωγές που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Μακρής είχε επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21.6.2019 για μια από τις 3 κενές θέσεις του αντιπρόεδρου του ΣτΕ, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για τις προαγωγές επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στον 'Αρειο Πάγο όσο και στο ΣτΕ.

Την αίτηση ακύρωσης την υπογράφει ο καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος και θέτει υπό δικαστική κρίση την κρίσιμη περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2019, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα Προεδρικά Διατάγματα επιλογής ηγεσίας των δύο εν λόγω ανωτάτων δικαστηρίων, από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να επιλέξει τελικά άλλα πρόσωπα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανόμως παρέλειψε την έκδοση των διαταγμάτων προαγωγής, αναφορικά με τις θέσεις δικαστικών λειτουργών στον 'Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υποχρέωσή του να εκδώσει αμελλητί τα διατάγματα προαγωγής στις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επανενεργοποιήθηκε μετά την επιβεβαίωση και επανυποβολή τους με τις υπ' αριθμ. 18, 19 και 20 /21-6-2019 πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Η παράλειψη, λοιπόν, της αμελλητί εκδόσεως των προεδρικών διαταγμάτων, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».

Σε δήλωσή του ο κ. Λαζαράτος αναφέρει:

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, η οποία αφορά τα άκρως επίκαιρα ζητήματα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και του ακριβούς ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πολίτευμά μας.

Το Σύνταγμα, εκτός από πολιτικό, είναι ιδίως νομικό κείμενο, ερμηνευόμενο με αυστηρούς μεθοδολογικούς κανόνες, ανάλογους με αυτούς που ισχύουν σε όλα τα πεδία του δικαίου.

Τούτους τους αυστηρούς κανόνες προσπαθεί να υπηρετήσει το δικόγραφο που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως μείζονος εγγυητού της ορθής νομικής ερμηνείας του Συντάγματος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό τον νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Το ΣτΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, όπως προβλέπει ο νόμος 5089/2024, είναι συνταγματικός, επιτρέποντας και την υιοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια και όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «γκρίζα ζώνη» θα μείνουν για 2-3 χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων

Αναζητείται φόρμουλα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ιδιοκτησίες στα άκρα των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις. Θολό το τοπίο και για τις οικοδομικές άδειες, λένε μηχανικοί και μελετητές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΟΚ: Επιφυλάξεις και γκρίζες ζώνες στη «μεταρρύθμιση του αιώνα»

Παρά τις διαβεβαιώσεις για θεσμική ασφάλεια και επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, ασάφειες της ρύθμισης και η μεταφορά κρίσιμων αποφάσεων στους δήμους προκαλούν ανησυχία στην αγορά. Γράφουν: Στέλιος Μπούρας, Όλγα Κλώντζα.