ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Diplareios-Sxoli

Διπλάρειος Σχολή, ένα μοναδικό εκπαιδευτικό κτήριο της Αθήνας

Η Διπλάρειος Σχολή αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής εκπαιδευτικού ιδρύματος, των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Ανεγέρθηκε την περίοδο 1928-1932.

Μεταξύ των οδών Μενάνδρου και πλατείας Θεάτρου βρίσκεται ένα εντυπωσιακό κτήριο που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο Ο.Τ. του κέντρου της Αθήνας. Πρόκειται για το κτήριο της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας (ΕΒΕ), τη γνωστή Διπλάρειο Σχολή. Ανεγέρθηκε την περίοδο 1928-1932, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ηλιάδη, με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της γενιάς του '30, της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η Διπλάρειος Σχολή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής εκπαιδευτικού ιδρύματος, των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Μορφολογικά ακολουθεί το λεξιλόγιο του μοντέρνου κινήματος, ενώ κατασκευαστικά αποτελεί μία από τις πρώτες εφαρμογές του οπλισμένου σκυροδέματος στη χώρα μας. Το κτήριο φέρει όλες εκείνες τις αξίες - ιστορικές, αρχιτεκτονικές, κοινωνικές-, που επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό του, ως μνημείου. Επίσης, αποτελεί τοπόσημο της πόλης, αφού για δεκαετίες ήταν το «Σχολείο» όχι μόνο για τους χιλιάδες μαθητές που φοίτησαν σε αυτό αλλά για τους πολίτες που ζουν και επισκέπτονται την πόλη. 

Η χρήση του κτηρίου ως Σχολής έπαυσε πριν λίγο καιρό, αφού η ΕΒΕ - Διπλάρειος Σχολή μεταφέρει (όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της) τις υπηρεσίες της σε νέα έδρα. Το κτήριο θα επαναχρησιμοποιηθεί με την εγκατάσταση σε αυτό 4 τμημάτων ξενοδοχειακών μονάδων. Η ένταση της προγραμματιζόμενης νέας χρήσης, ο κατακερματισμός δηλαδή του κτηρίου για τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κλινών, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του ιστορικού αυτού κτηρίου και διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα του, καθώς αλλοιώνει δραματικά τη λειτουργική διάταξη και την εσωτερική εικόνα του κτηρίου, καταδεικνύοντας την άμεση ανάγκη προστασίας του.

Τρεις φορείς, το ελληνικό Τμήμα TICCIH, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η MONUMENTA, και η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη, κατέθεσαν αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον χαρακτηρισμό του κτηρίου της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας (Διπλάρειος Σχολή), ως μνημείου προκειμένου να προστατευθεί όχι από νέες χρήσεις αλλά από τόσο βαριές για την αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία χρήσεις.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέα ενημέρωση και εξυπηρέτηση πλημμυροπαθών στη Λάρισα

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 για όλα ακίνητα που επλήγησαν από πλημμύρες και λοιπές καταστροφές από 1/7/2023, με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα Αρωγή.
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκατάσταση και αξιοποίηση της Βίλας Λουμίδη στον δήμο Αμαρουσίου

Το έργο είναι προϋπολογισμού 927.790,65 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και από ίδιους πόρους του δήμου. Η υλοποίησή του γίνεται στο πλαίσιο του προγραμματισμού της δημοτικής Αρχής για αστικές αναπλάσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Έως τις 29/9 οι αιτήσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Mέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», νέοι ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, που δεν έχουν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 4.600 οι εγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων με το «Σπίτι μου»

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», νέοι ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, μπορούν να αποκτήσουν κατοικία, με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξε το πρόγραμμα κάλυψης ενοικίου για ευάλωτους πολίτες του Δ. Αθηναίων

Μέχρι 27 Ιουλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που δίνει προτεραιότητα σε πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες, σε άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά στα οποία υπάρχει δικαστική απόφαση έξωσης και σε μονογονεϊκές.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κάλυψη» για δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων

Μέσω του προγράμματος «Κάλυψη», προϋπολογισμού 21,5 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.