ΓΔ: 1458.56 0.74% Τζίρος: 69.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:26:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επίτιμοι πολίτες Ρόδου ανακηρύχθηκαν οι ιδρυτές της δομής Marc de Montalembert

Ο κόμης Marc -René Montalembert και τη Manuela de Montalembert ίδρυσαν τη δομή που λειτουργεί στη Μεσαιωνική Πόλη και δίνει τη δυνατότητα σε νέους να ανακαλύψουν την πολυμορφία των πολιτισμών της Μεσογείου και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.

Σε επίτιμους δημότες Ρόδου θα ανακηρύξει ο δήμος Ρόδου τον κόμη Marc -René Montalembert και τη Manuela de Montalembert, ιδρυτές της δομής Marc de Montalembert στη Μεσαιωνική Πόλη, για την «ανιδιοτελή, αυθεντική και θεμελιωδώς ανθρώπινη αγάπη τους που μετουσιώθηκε σε διάθεση προσφοράς στον τόπο».

Η πρόταση αυτή της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ύστερα από εισήγηση της αντιδημάρχου Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Πολιτισμού Τσαμπίκας Κιαχαγιά/Μαγιόγλου.

Οι Marc-René Montalembert και Manuela de Montalembert είναι οι ιδρυτές της δομής «Ίδρυμα Marc de Montalembert» στη μνήμη του γιου τους Marc de Montalembert, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Ιούλιο του 1993 στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου.

Πρόκειται για το ίδρυμα, που λειτουργεί στη Μεσαιωνική Πόλη από το 2000 και δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από χώρες της Μεσογείου να ανακαλύψουν την πολυμορφία των πολιτισμών της και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Έχει, συνεπώς, ως στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στεγάστηκε στον χώρο όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Μάρκου, στη Μεσαιωνική Πόλη. Εκεί, οι Montalembert θέλησαν να «αναστήσουν» τον κήπο που περιβάλλει το παρεκκλήσι, μια που ο Marc, όταν αλληλογραφούσε με τους γονείς του, συχνά αναφερόταν σε αυτόν. Παράλληλα, το ίδρυμα εξαγόρασε και το παρακείμενο τουριστικό κατάλυμα, το οποίο ανακαινίσθηκε και λειτουργεί ως ξενώνας φιλοξενίας 15 ατόμων, για εκείνους που προσκαλούνται στο νησί με σκοπό να συζητήσουν θέματα πολιτισμού των μεσογειακών κοινωνιών.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των κτηρίων του κήπου. Το 1995 ο Marc-René και η Manuela de Montalembert δώρισαν τον χώρο του ιδρύματος στον δήμο της Ρόδου, για να αξιοποιηθεί ως πόλος πολιτιστικής ανάπτυξης και να ενταχθεί στο σύνολο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Τα επίσημα εγκαίνια του ιδρύματος έγιναν τον Μάιο του 2000. Έκτοτε το Ίδρυμα ανέπτυξε τις δραστηριότητές του στη Ρόδο. Ο χώρος αποτελεί παράδειγμα συστηματικής συντήρησης και ταυτόχρονα αξιοποίησης για προσεκτικά επιλεγμένες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το Ίδρυμα φιλοξενεί σεμινάρια και συναντήσεις για πολιτιστικά θέματα με περιφερειακό, μεσογειακό, προσανατολισμό και με εστίαση στον διαπολιτισμικό διάλογο. Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος φιλοξενούνται, επίσης, καλλιτέχνες και συγγραφείς για να συνεισφέρουν στον ίδιο διάλογο. Για τον ίδιο σκοπό, το ίδρυμα έχει θεσπίσει δωρεές και υποτροφίες που απονέμονται σε νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες. Από το 1994 το ίδρυμα έχει ενισχύσει οικονομικά 30 εργασίες νέων από 8 μεσογειακές χώρες. Θεματικά οι εργασίες αυτές περιλάμβαναν δημιουργική γραφή, Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία, Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία, Μουσική, Ιστορία της Τέχνης, Χαρακτική, Ζωγραφική, Φωτογραφία. Από το 2010 θεσπίστηκε το Βραβείο Marc de Montalembert που απονέμεται κάθε χρόνο σε σπουδαστές ερευνητές της Ιστορίας της Τέχνης στη Μεσόγειο, σε συνεργασία, αρχικά με το Institut Νational d'Histoire de l'Art (INHA) και από το 2021 και με το Ecole du Louvre. Institut Νational d'Histoire de l'Art (INHA) και από το 2021 και με το Ecole du Louvre.

Ο κήπος του ιδρύματος, ο «κήπος του Marc», ένας «κήπος μνήμης και ελπίδας, ένα σύμβολο αναγέννησης», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, δέχεται συστηματική φροντίδα, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ένα μοναδικό «εκθετήριο» μεσογειακών φυτών. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο κήπος είναι ανοικτός για να μπορούν να τον επισκέπτονται τα σχολεία της Ρόδου, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίζουν από κοντά τη χλωρίδα του νησιού, αλλά και να οξυνθεί η περιβαλλοντική ευαισθησία τους. Το Ίδρυμα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην παιδαγωγική υποστήριξη της διαδικασίας αυτής και για τον σκοπό αυτόν εξέδωσε ειδικό εκπαιδευτικό βιβλίο με θέμα τον κήπο, το οποίο διανέμεται δωρεάν και έχει τίτλο: «Το μεγάλο ταξίδι του Κίρο». Το βιβλίο μέσα από την αφήγηση αλλά και τις βιωματικές δράσεις διευκολύνει τα παιδιά να κατανοήσουν τη λειτουργία του ξεχωριστού κόσμου του κήπου και να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι το ζεύγος Montalembert, γνωρίζοντας την αγάπη του παιδιού τους για τη Ρόδο και ιδιαίτερα τη Μεσαιωνική της Πόλη, συνδέθηκαν μαζί της, υιοθετώντας το ίδιο ακριβώς συναίσθημα για τον τόπο που φιλοξένησε τον Marc στο τέλος της ζωής του.

Η ανιδιοτελής, αυθεντική και θεμελιωδώς ανθρώπινη αγάπη τους, μετουσιώθηκε σε διάθεση προσφοράς στον τόπο, που με τη σειρά της υλοποιήθηκε με την ίδρυση και λειτουργία ενός πραγματικά σημαντικού πυλώνα πολιτισμού για τη Ρόδο. «Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση των Ροδίων και της δημοτικής αρχής να προβεί σε μία ελάχιστη ανταπόδοση της θετικής συνεισφοράς τους στον τόπο, με την ανακήρυξή τους ως επίτιμους δημότες του δήμου» ανέφερε στην εισήγηση της η κ. Καχιαγιά.

Ευχαριστήρια ανακοίνωση εκδόθηκε προς τους Μarc-René και Manuela de Montatembert για τη δωρεά τους προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου απέκτησε δύο ακόμα ευεργέτες δωρητές, τους Marc-René και Manuela de Montalembert! Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώθηκε και τυπικά η δωρεά τους προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιας τριώροφης οικίας, με αυλή, που έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου επιφανείας τετρακοσίων τριάντα ενός (431,00) τετραγωνικών μέτρων, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Το συμβόλαιο της δωρεάς υπογράφτηκε από τους δύο δωρητές και την πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, ενώπιον του συμβολαιογράφου Δ. Γιώρτσου, του δικηγόρου των δωρητών Ι. Βρούχο και τον καθηγητή Φραγκίσκο Καλαβάση, ο οποίος είχε αρχικά μεταφέρει προς την πρυτάνισσα την προοπτική της δωρεάς αυτής. Μιας δωρεάς που, μετά από προσπάθειες δεκαετιών, ανοίγει επιτέλους και πάλι τις πόρτες της Παλιάς Πόλης στους ανθρώπους των Γραμμάτων και στο ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των νησιών μας που προωθεί τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ανταποκρινόμενοι με κοινωνική ευαισθησία και μέριμνα στις ανάγκες νέων ανθρώπων για εξασφάλιση στέγης για σπουδές και έρευνα στην ακαδημαϊκή μονάδα του Πανεπιστημίου μας στη Ρόδο, οι κ.κ. Marc-René και Manuela de Montalembert δώρισαν το εν λόγω οίκημα κατά υψηλή κυριότητα, έως την απόσβεση της επικαρπίας, με σκοπό τη δωρεάν στέγαση νέων φοιτητών/φοιτητριών και ερευνητών/ερευνητριών, προερχόμενων από την Ελλάδα ή άλλες μεσογειακές χώρες, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

Με την πράξη τους αυτή οι Marc-René και Manuela de Montalembert έμπρακτα εκφράζουν την αγάπη και την ενεργή υποστήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους ανθρώπους του και αποδεικνύουν ότι οι διαχρονικές αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Επιστήμη και την παραγωγή νέας Γνώσης δεν έχουν χαθεί, προβάλλοντας, ευελπιστούμε, ένα παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους ιδιώτες και τοπικούς και κρατικούς φορείς». Η πρυτάνισσα παράλληλα με τις θερμές ευχαριστίες της, διαβεβαίωσε ότι η δωρεά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους φοιτητές και στις φοιτήτριες και νέους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους και ότι θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό και με το βέλτιστο τρόπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού στη Πάτρα

Ήδη, η πόλη ζει σε έντονους και αμείωτους καρναβαλικούς ρυθμούς, με χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες να απολαμβάνουν στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.
metakiniseis-tourismos-ploia-limania
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωταγωνιστoύν οι κοντινοί προορισμοί το φετινό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.
naupakt limani
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώνεται ως τα τέλη του ΄24 η αποκατάσταση του ενετικού λιμένα στη Ναύπακτο

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Ναύπακτο».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η περίοδος αιτήσεων για το «Τουρισμός για όλους 2024»

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και η ενίσχυση μεταξύ άλλων, των ορεινών περιοχών της χώρας, στην κατεύθυνση ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.