ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mendoni-politismos-delphi
Φώτο: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. ΑΠΕ

«Πράσινο φως» για τα εργαστήρια κατασκευής αντιγράφων του υπ. Πολιτισμού

Θα διαμορφωθούν χώροι στο κτίριο Α του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε ΑΕ για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως, επίσης, χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών.

Σύγχρονα εργαστήρια παραγωγής πιστών αντιγράφων, γλυπτοθήκη-μοντελοθήκη και αποθήκες στην Πειραιώς 260, αποκτά ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) με την ένταξη του έργου διαμόρφωσης και αλλαγής χρήσης του κτιρίου, προϋπολογισμού 5.194.980 ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι η αρχιτεκτονική προμελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων περιλαμβάνει: τη διαμόρφωση χώρων στο κτίριο Α του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε ΑΕ (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου), για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως, επίσης, χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο, ισόγειο και όροφο, συνολικής επιφάνειας 13.200 τ.μ και η επέμβαση αφορά σε τμήμα του κτiρίου, εμβαδού περίπου 6.500 τ.μ. Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι το κτίριο να διατηρήσει τον αρχικό του χαρακτήρα και τη μορφή του. Στο πλαίσιο αυτό το περίβλημά του συντηρείται και αποκαθίσταται στην αρχική του μορφή σχεδόν στο σύνολό του.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες. Πρωτίστως, εκσυγχρονίζονται τα εργαστήρια παραγωγής ακριβών αντιγράφων -αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΔΑΠ- προκειμένου να ανταποκρίνεται στη ζήτηση, ενώ ένα μέρος τους θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του κτηρίου, δίνουμε νέα ζωή σε ένα ιστορικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερο κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον» δήλωσε σχετικά με το έργο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέττα Βαλάκου δήλωσε ότι «όλες αυτές οι κομβικές για τον Οργανισμό λειτουργίες και υπηρεσίες θα βρουν στέγη σε ένα εμβληματικό κηρυγμένο βιομηχανικό κτήριο της Αθήνας επί της οδού Πειραιώς, απέναντι από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και σε γειτνίαση με άλλους Μουσειακούς και Πολιτιστικούς Οργανισμούς, που σηματοδοτούν τη γενικότερη ανάπλαση της ιστορικής οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά. Με την εμπνευσμένη μάλιστα μελέτη του αρχιτεκτονικού μελετητικού γραφείου Κοκκίνου-Κούρκουλα, που εγκρίθηκε από το ΚΣΝΜ, το κτίριο μαζί με τις νέες λειτουργίες του θα αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mendoni-politismos-delphi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έργα προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων 15 εκατ. στη Μεσσηνία

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού τα έργα χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο τα μνημεία να αποτελέσουν αναπτυξιακοί πόλοι για την ευρύτερη περιοχή.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Έλληνες ερευνητές εναντίον των παθήσεων του αναπνευστικού

Ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της πνευμονίας. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και χρηματοδοτείται με 4,7 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ds-posostosi-eisigmenes
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Βασικός στόχος της ημερίδας είναι να ακουστούν οι εμπειρίες και οι απόψεις των γυναικών επιχειρηματιών καθώς και να παρουσιασθούν νέες προοπτικές που δημιουργούνται στο πλαίσιο του  προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβληματικά έργα πολιτισμού γίνονται με πόρους του ΠΕΠ Αττικής

H Περιφέρεια διέθεσε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, 61 εκ. ευρώ για 24 έργα ενίσχυσης και ανάδειξης υποδομών πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και 13,7 εκ. ευρώ για 13 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού.