ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Επενδύσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων

Γερμανική έρευνα αναδεικνύει τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης στις πόλεις.

Για να προστατευθεί το περιβάλλον και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα ζωής και να αποτραπεί το κυκλοφοριακό, απαιτείται μικρότερη κυκλοφορία αυτοκινήτων και καλύτερο δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Όλα αυτά όταν στην Ευρώπη σχεδόν τα 2/3 των ατόμων καθημερινά χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους και δεν μπορούν ή δεν θέλουν να στραφούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η Infas quo GmbH με έδρα τη Νυρεμβέργη στη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022 και στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω, ανέδειξε τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ώστε να αποφασίσουν τα ίδια άτομα να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι 677 από αυτούς που μετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούσαν κυρίως αυτοκίνητα στις καθημερινές μετακινήσεις τους, οι 505 χρησιμοποιούσαν ποδήλατα και οι 509 πολίτες έπαιρναν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ 233 άτομα μετακινούνταν αποκλειστικά με τα πόδια.

Τα σημαντικά σημεία που ανέδειξε η έρευνα, εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, βελτιώνοντας μεγάλο μέρος των υπηρεσιών. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ο πληθυσμός να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης των συγκοινωνιών μέσω των παρεμβάσεών του, επισημαίνοντας τα κακώς κείμενα.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους ότι έχουν πολλούς λόγους να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Ειδικά στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, οι φθηνές τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα προσφέρουν ένα ισχυρό κίνητρο. Οι πολίτες, παράλληλα, θα πρέπει να έχουν κατά νου την ασφάλεια προγραμματισμού των μετακινήσεών τους. Για παράδειγμα με ένα εισιτήριο μεγάλης διάρκειας έναντι κάποιου ανταγωνιστικού ποσού, να μπορούν να προγραμματίσουν καλύτερα και να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους στις μετακινήσεις.

Η χρήση ποδηλάτου απαιτεί ένα καλό δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ποδηλάτες για να μετακινούνται με ασφάλεια και ταχύτητα. Για τους περιστασιακούς χρήστες, εκτός από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ποδήλατα, η κοινή χρήση αυτοκινήτου και το περπάτημα για μικρές αποστάσεις αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις. Απαιτείται, όμως, καλύτερη υποδομή.

Από την άλλη η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεπάγεται πολλά σημεία φόρτισης. Επίσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία πολιτική για την μετακίνηση των πολιτών από δήμο σε δήμο, ενώ οι ποδηλατόδρομοι θα πρέπει να παρέχουν τις ίδιες δυνατότητες μετακίνησης και με απόλυτη ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

refugees
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα BILD, η Ελλάδα δέχεται 6,81% των αιτούντων ασύλου, ενώ, σύμφωνα με τη «δίκαιη κατανομή» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αναλογεί 1,9%. Γερμανία, Αυστρία και Κύπρος οι άλλες χώρες που σηκώνουν το βάρος.
pyrkagies-fwties
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Στάχτη» 2,8 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα έκαναν 10 πυρκαγιές από το 2003

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, η καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παρουσιάζοντας ρυθμό εξάπλωσης που ξεπερνά τα 150.000 στρέμματα ανά ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

P&G: Το 92% των Ελλήνων θέλει να αποκτήσει πιο βιώσιμες συνήθειες

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία το 25% των Ελλήνων καταναλωτών έχει καταφέρει να κάνει ήδη σημαντικές αλλαγές. Πολύ δύσκολη θεωρείται η μείωση της χρήσης πλαστικού καθώς και η εξοικονόμηση νερού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» για την καλύτερη προστασία των οικοσυστημάτων

Πρόσφατα πήρε σάρκα και οστά η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας, μεταξύ του συγκεκριμένου δυκτίου, και του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.