ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Robotex

Δυναμική ανάπτυξη της ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία

Η ρομποτική έχει ήδη ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των σχολείων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά όργανα, δίνει νέα δυναμική και περισσότερες δυνατότητες.

Συνολικά, 177.000 σετ ρομποτικής είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια όλης της επικράτειας και οι παραδόσεις άρχισαν από την περασμένη Δευτέρα. «Είχαμε τη χαρά σήμερα να δοκιμάσουμε αυτά τα νέα ρομποτάκια μαζί με τα παιδιά. Είναι από αυτές τις ημέρες που υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι η επένδυση στην Παιδεία και πώς από την επένδυση που δίνουμε στα παιδιά από παρά πολύ νωρίς, χτίζουμε μια άλλη χώρα για το αύριο», δήλωσε η κα. Κεραμέως.

Οι μικροί μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, μέσα από την παρουσίαση του χειρισμού ρομπότ, είχαν την ευκαιρία να μετρήσουν τους παλμούς της καρδιάς, να μάθουν για την πορεία του ήλιου, να δώσουν φωνητικές εντολές και να λύσουν κουίζ. Εν τέλει, μέσω της ρομποτικής οι μαθητές στο νηπιαγωγείο αρχίζουν κατανοούν βασικές αρχές αλληλεπίδρασης. «Είναι ένας παρά πολύ καλός τρόπος για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών καθότι γίνεται με παιγνιώδη μορφή και αποτελεί πόλο έλξης για όλη την εκπαιδευτική διαδικασία», τόνισε από τη μεριά της η διευθύντρια του νηπιαγωγείου, Χρυσουλα Φράγκου.

«Τα προϊόντα μας είδαμε να πιάνουν τόπο στα γέλια των παιδιών, στη χαρά, στο ενδιαφέρον τους. Είναι μια νέα μέθοδος η STEM και η ένταξή της στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι κάτι που έπρεπε να είχε ήδη γίνει και χαίρομαι που έγινε τελικά», σημείωσε ο Νίκος Τζουμάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Polytech, που ανέπτυξε το σετ εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Η ρομποτική έχει ήδη ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο εξοπλισμός των σχολείων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά όργανα, δίνει νέα δυναμική και περισσότερες δυνατότητες στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους. Στο Δημοτικό, η ρομποτική εισάγει τα παιδιά στις βασικές αρχές Προγραμματισμού πριν την εισαγωγή τους στον Προγραμματισμό στο γυμνάσιο.

Το «παρών» στην παρουσίαση των νέων εκπαιδευτικών εργαλείων έδωσε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος έκανε λόγο για μια «καινοτόμο πρωτοβουλία» και δήλωσε την ικανοποίησή του που ο δήμος πρωτοστατεί στον έγκαιρο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει προβλεφθεί ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, έργο στοχευμένης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, ενώ ξεκινά άμεσα και έργο υποστήριξης -helpdesk- για ρομποτικά συστήματα, παράλληλα με την εγκατάσταση των συστημάτων στα σχολεία.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε και τους εκπαιδευτικούς και γι' αυτόν τον λόγο έχει προβλεφθεί ειδικό επιμορφωτικό υλικό, γραμμή υποστήριξης, προκειμένου ακριβώς να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής ρομποτικής», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sxoleia, Paideia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιπλέον 18 πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν από το 2024

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η αύξηση πραγματοποιείται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τη σχετική νομολογία, αλλά και σε ανταπόκριση «αφ' ενός στην ευρύτατη αποδοχή του θεσμού από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις κατά της αξιολόγησης οι εκπαιδευτικοί

Οι κινήσεις της κατά της εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα κορυφωθούν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, που έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 10:30 στα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας.
Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Κεραμέως: Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πέντε καινοτομίες

Μετά από δυο χρόνια λόγω πανδημίας, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι  προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό. Αρνητικό τέστ θα πρέπει να προσκομίζουν κάθε βδομάδα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αλλαγές στα πρωτόκολλα που ισχύουν το άνοιγμα των σχολείων στις 10/1

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εντός της εβδομάδας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ κανονικά ξεκινούν από σήμερα τη λειτουργία τους βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.