ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ελληνικό ποδήλατο μαθητών που φορτίζει το κινητό μας

Το «Bikecology» του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας είναι ένα προϊόν που εκτός από την τροφοδότηση ηλεκτρικών συσκευών βάζει τους καταναλωτές στο πνεύμα της αθλητικής άσκησης αλλά και της ανακύκλωσης παλιών ποδηλάτων και λοιπών υλικών.

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος - διαγωνισμού «Εικονικής Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece και μετέτρεψαν ένα παλιό ποδήλατο σε στατικό, στο οποίο κάνοντας πετάλι, παράγεται αρκετή ενέργεια ώστε να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο- ακόμα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Η λογική του προϊόντος, όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του σχολείου Αναστάσιος Σαλής, είναι πως «βρίσκουμε παλιά ποδήλατα που, είτε τα αγοράζουμε, είτε κάποιος που ενδιαφέρεται μπορεί να μας φέρει το δικό του κι εμείς εφαρμόζουμε ένα kit και κάνουμε τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να παράγουμε όση ενέργεια χρειάζεται για να φορτίσει μια συσκευή».

Το «Bikecology» του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας είναι ένα προϊόν που εκτός από την τροφοδότηση ηλεκτρικών συσκευών βάζει τους καταναλωτές στο πνεύμα της αθλητικής άσκησης αλλά και της ανακύκλωσης παλιών ποδηλάτων και λοιπών υλικών και κατά συνέπεια στην αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σαλής, ο οποίος ήταν από κοινού υπεύθυνος για την ομάδα μαζί με την υποδιευθύντρια Κυριακή Φωτιάδου, τονίζει πως το «Bikecology» προάγει τη βιωσιμότητα και στηρίζει εννέα Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και συγκεκριμένα: την καλή υγεία και ευημερία, την ποιοτική εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φθηνή και καθαρή ενέργεια, τις λιγότερες ανισότητες, τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, την δράση για το κλίμα και την συνεργασία για τους στόχους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, το προϊόν αυτό είναι στοχευμένο κυρίως σε άτομα με διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ), η οποία -σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες- επικρατεί στο 5,9% των παιδιών και στο 2,5% των ενηλίκων και αποτελεί μια ψυχολογική διαταραχή που έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα -διαγωνισμό του Junior Achievement Greece για τη δημιουργία μιας εικονικής μαθητικής επιχείρησης και η εμπειρία, όπως μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαλής, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. «Μας άρεσε! Η ομάδα συγκροτήθηκε πολύ εύκολα και έχουμε ήδη κάποιες ιδέες για την επόμενη χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ομάδα του «Bikecology» συμμετέχουν οχτώ μαθητές, οι Απόστολος Γεωργουλίδης, Αριστείδης Ιορδανίδης, Στέργιος Κασαπίδης, Παναγιώτα Κιούση, Ηρακλής Μωυσιάδης, Νικόλαος Ουρούμης, Χαράλαμπος Παπατσιλέκας και Δέσποινα Τσοτσονού. Τα παιδιά είναι ηλικίας 15 με 18 ετών και ανήκουν στους τομείς της μηχανολογίας και της ηλεκτρολογίας, γεγονός που τους βοήθησε ώστε με τη συνδρομή και των καθηγητών τους να κατασκευάσουν το «Bikecology», το οποίο παρουσίασαν στην πρόσφατη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης 2023 του JA Greece.

Η ομάδα του «Bikecology» ζητά την ψήφο όλων όσοι βρίσκουν ενδιαφέρον το προϊόν της στην πλατφόρμα jagreece.org/promovoting/ όπου «τρέχει» έως τις 30 Απριλίου διαγωνισμός για το «Public Choice Award», που θα απονεμηθεί στην ομάδα με τις περισσότερες ψήφους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση ύψους 6 εκατ. ευρώ σε σχολεία της Αττικής

Αναβαθμίζονται 14 σχολεία σε Φυλή, Αγ. Βαρβάρα και Καισαριανή, με τους δημάρχους των περιοχών να σημειώνουν ότι με τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνεται ένα καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
koronoios, Self Tests, Corona Virus, Coronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η διάθεση self-test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Με φόντο τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθευτούν τρία self test από τα φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου από 4 έως 15 Απριλίου. Πότε θα πρέπει να κάνουν τα test μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόβοι για αύξηση των διασωληνωμένων μετά το άνοιγμα των σχολείων

Την ανάγκη εμβολιασμού των ενηλικών πριν την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της τηλεκπαίδευσης αν υπάρξουν συρροές κρουσμάτων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν οι μαθητές στα Λύκεια με self tests και μέτρα προστασίας

Κανονικά προχωράνε οι προετοιμασίες σε όλες τις περιφέρειες για να υποδεχθούν τα σχολεία αύριο τους μαθητές. «Κενό» στη διαδικασία στα εσπερινά λύκεια όπου δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των self test για τους ενήλικους μαθητές.