ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Columbia: Πώς θα παίρνει χρηματοδότηση

Συστάθηκε η Columbia Global Center Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία μέσω της οποίας θα λειτουργήσει το Διεθνές Κέντρο του αμερικανικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα. Κύρια πηγή εσόδων της οι συνδρομές/εισφορές των εταίρων.

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia στην Ελλάδα, το οποίο είχε ανακοινωθεί πέρυσι τον Νοέμβριο και φιλοδοξεί να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του το νέο ακαδημαϊκό έτος. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ο φορέας που θα το υλοποιήσει. Πρόκειται για την Columbia Global Center Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην οποία Πρόεδρος είναι ο Mark L. Hawkins,  ο Αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου στην Νέα Υόρκη και συμβαλλόμενοι από κοινού το Columbia University Global West LLC και το Columbia Worldwide LLC

Όπως ξεκαθαρίζεται από το καταστατικό της εταιρείας ο σκοπός της είναι «καθαρά πνευματικός, εκπαιδευτικός, ακαδημαϊκός, ερευνητικός και πολιτιστικός και σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικός».

Συγκεκριμένα βασικός σκοπός της επί μη κερδοσκοπικής βάσης είναι η παροχή εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων κατάρτισης προς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων φοίτησης στο εξωτερικό, πρακτικής άσκησης, μαθημάτων ειδικών κατευθύνσεων σε συνεργασία με φοιτητές και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Columbia και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, μέσω των οποίων μαθημάτων θα παρέχεται η ευκαιρία στους φοιτητές να επισκεφθούν σχετικά ερευνητικά κέντρα, ΜΚΟ, κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους σχετικούς φορείς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη

Παράλληλα, στους σκοπούς της είναι η συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Πανεπιστημίου Columbia και τοπικών πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών, ερευνητικών ιδρυμάτων με στόχο την περαιτέρω ανταλλαγή γνώσεων, την προώθηση λύσεων σε πιεστικά προβλήματα και τη δημιουργία διαφοροποιημένης αντίληψης για τα παγκόσμια ζητήματα. Η ανάπτυξη, υποστήριξη και διάδοση διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό, τους μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη και τέλος η διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων δικτύωσης και εργαστηρίων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά, την μετανάστευση, τις ανθρώπινες επιστήμες, την υγεία, μέχρι τις τέχνες και τη βιωσιμότητα, σε συνεργασία με καταρτισμένους επιστήμονες, καθηγητές κι επαγγελματίες, με στόχο την προώθηση του επιστημονικού και πνευματικού – διανοητικού διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων. 

Από πού θα χρηματοδοτείται 

Σύμφωνα με το καταστατικό του φορέα βασικοί οικονομικοί πόροι είναι οι συνδρομές/εισφορές των εταίρων της Columbia Global Center Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και των υποστηρικτών της. Επίσης, κάθε πρόσοδος από την εν γένει λειτουργία της, ως από παροχή εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, διαλέξεις, σεμινάρια, επιστημονικές εκδηλώσεις κλπ., τυχόν ειδικές (έκτακτες) εισφορές των εταίρων της εταιρείας, λόγω σπουδαίων αναγκών που αποφασίζονται, όμως, μόνο από τη Γενική Συνέλευση των Εταίρων, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, κάθε φύσης επιχορηγήσεις Ελληνικών και Αλλοδαπών Οργανισμών ή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου ως και του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., τυχόν χορηγίες προς την Εταιρεία από ιδιώτες ή οντότητες του ιδιωτικού τομέα κάθε δωρεά, κληρονομιά η κληροδοσία υπέρ της εταιρείας και τέλος τυχόν εμπράγματα δικαιώματα και υποχρεώσεις, που αποκτώνται από την Εταιρεία ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της. 

Όπως διευκρινίζεται από το καταστατικό της Columbia Global Center Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «το σύνολο των εσόδων της Εταιρείας από κάθε πηγή θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση των σκοπών της και δεν θα διανέμεται σε καμία περίπτωση στους εταίρους ως κέρδος, καθότι η Εταιρεία είναι μη κερδοσκοπική»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς Αμερικανών για σπουδές στο εξωτερικό

Ο ένατος πιο δημοφιλής ακαδημαϊκός προορισμός για τους Αμερικανούς φοιτητές αποτελεί η χώρα μας, η οποία βρίσκεται και στην όγδοη θέση των κρατών της ΕΕ στον αριθμό φοιτητών που στέλνει για σπουδές στις ΗΠΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τον Δεκέμβριο γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης

Ο επικεφαλής καθηγητής ηφαιστειολογίας Τιμ Ντρούιτ τόνισε πως η γεώτρηση δεν θα ασχοληθεί με αρχαιολογικά ζητήματα ούτε θα γίνουν εργασίες που έχουν εμπορικές εφαρμογές, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για πρόκληση σεισμών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αθήνα ιδρύει το Πανεπιστήμιο Columbia

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως το κέντρο αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, επισημαίνοντας ότι η χώρα γίνεται ελκυστικός προορισμός για φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το φυσικό αέριο και ο νέος ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Με ενισχυμένη οικονομική θέση, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και σημαντικές διμερείς συμμαχίες, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάροχος ασφάλειας που θα προστατεύει τα δυτικά συμφέροντα σε μια ασταθή περιοχή.