ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση προκηρύχθηκε στην HSBC σε Ελλάδα

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της HSBC Ελλάδος υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι «επιλέγει να φύγει «από την πίσω πόρτα» και μάλιστα πουλώντας απογυμνωμένο από τα πιο σημαντικά του assets το ελληνικό υποκατάστημα της».

Σε απεργία τόσο σήμερα όσο και τη Δευτέρα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις μονάδες της HSBC στην Ελλάδα, αντιδρώντας στην αποχώρηση της τράπεζας από την εγχώρια αγορά. 

Όπως αναφέρει το δελτίου Τύπου του Συλλόγου Υπαλλήλων της HSBC Ελλάδος  «Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα, απεργούμε στις 05/05/2023 και 08/05/2023 προκειμένου να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια της Διοίκησης για καταστρατήγηση του νόμου και φαλκίδευση των εργασιακών μας δικαιωμάτων προκειμένου να απαλλαγεί η HSBC από τις υποχρεώσεις της ως εργοδότριας και να επιτύχει μία φθηνή έξοδο της από την Ελλάδα μετά από 45 χρόνια κερδοφόρας παρουσίας. Είναι πρωτοφανές μια Τράπεζα της εμβέλειας της HSBC να επιλέγει να φύγει «από την πίσω πόρτα» και μάλιστα πουλώντας απογυμνωμένο από τα πιο σημαντικά του assets το ελληνικό υποκατάστημα της, όχι μόνο χωρίς να λάβει καμία πρόνοια για το εργασιακό μέλλον των υπάλληλων της που έχτισαν και στήριξαν διαχρονικά την κερδοφόρα παρουσία της στην Ελλάδα, αλλά και επιφυλάσσοντας τους δυσμενή και άνιση μεταχείριση σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις συνάδελφοι μας του εξωτερικού που εργάζονταν σε άλλες χώρες του Ομίλου της HSBC».

Επίσης τονίζει ότι: «Καθώς η HSBC είναι η μόνη ξένη Τράπεζα που επέλεξε να αποχωρήσει από την Ελλάδα κατ’ αυτόν τον τρόπο μας ανησυχούν και προβληματίζουν ιδιαίτερα οι παραπάνω εξελίξεις και μετά από μεγάλη περίσκεψη καταλήξαμε στην απόφαση να προσφύγουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι που άλλωστε εγκρίθηκε ανεπιφύλακτα από το 97% του συνολικού αριθμού των μελών του Συλλόγου μας. H απεργία είναι θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή και παρουσία, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος καλύπτει πλήρως και τη συμμετοχή αυτών που δεν είναι μέλη του Συλλόγου μας, στους οποίους επίσης απευθύνουμε αγωνιστική πρόσκληση συμμετοχής. Επίσης συμμετέχουμε όλοι στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την 05/05/2023 και 08/05/2023 στις 9:30 π.μ. στο κτήριο και το αίθριο της Μεσογείων 109-111».

Επισημαίνουν ότι: «Η απεργία αφορά όλο το δίκτυο και υπηρεσίες της Τράπεζας και μόνο τα καταστήματα της Βουκουρεστίου στην Αθήνα και της Τσιμισκή στην Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετούν αποκλειστικά επείγουσες συναλλαγές κατόπιν ραντεβού. Ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη από τους πελάτες μας και το συναλλακτικό κοινό για τυχόν ταλαιπωρία που θα υποστούν, ελπίζοντας στην κατανόηση τους καθώς οι κινητοποιήσεις μας είναι απολύτως αναγκαίες και ύστατο μέσο για τη διαφύλαξη θεμελιωδών δικαιωμάτων μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Νάρκη» στην Επαγγελματική Ασφάλιση το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Τα σωματεία εργαζομένων στην Eurobank και στην Alpha Bank σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε ένα ασφαλιστικό καθεστώς με δυσμενέστερους όρους από το αρχικό που είχαν επιλέξει.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: Στα 2,68 δισ. ευρώ το ενεργητικό της το 2022

Το 1,6 δισ. ευρώ άγγιξαν το 2022 οι καταθέσεις στην τράπεζα και η προ φόρων κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 5,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4,1% έναντι του 2021. Οι αλλαγές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών προειδοποιούν οι τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προειδοποιεί το συναλλακτικό κοινό να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι σε όσους επικοινωνήσουν με πρόφαση τις αποζημιώσεις ή την καταβολή έκτακτων επιδομάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: Τα επόμενα βήματα μετά την απορρόφηση της HSBC

Με την εξαγορά της HSBC η Παγκρήτια θα εισέλθει σε νέους τομείς τραπεζικών εργασιών που είχε μέχρι σήμερα πολύ μικρά μερίδια αγοράς ενώ θα επεκταθεί δυναμικά και σε τομείς όπως οι τραπεζοασφάλειες. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μείωση των «κόκκινων δανείων»