Αγρότες
APE

Η ΕΕ απαγόρευσε εντομοκτόνο που θεωρείται επιβλαβές για τις μέλισσες

Πρόκειται για το τέταρτο νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, από τα πέντε των οποίων η χρήση είχε εγκριθεί στην ΕΕ στο παρελθόν, για το οποίο εγκρίνεται περιορισμός χρήσης ή απαγόρευση από το 2013 μέχρι σήμερα.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να μην ανανεώσει την έγκριση του νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου thiacloprid. H απόφαση ελήφθη με βάση την επιστημονική συμβουλή της EFSA (Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων) ότι η ουσία ενέχει κινδύνους για υγεία και το περιβάλλον.

Πρόκειται για το τέταρτο νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, από τα πέντε των οποίων η χρήση είχε εγκριθεί στην ΕΕ στο παρελθόν, για το οποίο εγκρίνεται περιορισμός χρήσης ή απαγόρευση από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε ότι «η επιστημονική συμβουλή της EFSA είναι σαφής: η χρήση του εν λόγω φυτοφαρμάκου συνδέεται με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία και την τοξικότητα για το αναπαραγωγικό σύστημα».

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα, θα δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσεχείς ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό είναι το σήμα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το Μάιο ως το Νοέμβριο του 2020, με θέμα τον εορτασμό των 70 ετών από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτακτική ανάγκη καλλιέργειας νέων ποικιλιών φυτών για βιώσιμη γεωργία

Ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Α. Πολύδωρας τόνισε την ανάγκη να καλλιεργηθούν νέες ποικιλίες φυτών ώστε η γεωργία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταδιακή μείωση των μαύρων σφραγισμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος

Το οδοντιατρικό αμάλγαμα (δηλαδή τα μαύρα σφραγίσματα) που χρησιμοποιείται πάνω από 150 χρόνια από οδοντιάτρους καταργείται σταδιακά καθώς προκαλεί απόβλητα επιβλαβή για το περιβάλλον.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων έξω από τους χώρους της 28ης Agrotica

Αγρότες από συλλόγους της Βόρειας Ελλάδος και της Θεσσαλίας συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ κατά τη διάρκεια αγροτικού συλλαλητηρίου στα πλαίσια της 28ης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανανεωμένο το έντυπο για τις διαδικασίες ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών

H πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών - ΗΕΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτρέπει σε καταναλωτές και εμπόρους στα κράτη της Ε.Ε. να επιλύουν ηλεκτρονικά τις διαφορές από συμβάσεις υπηρεσιών που συνάπτονται μέσω διαδικτύου.