ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Αγρότες
APE

Η ΕΕ απαγόρευσε εντομοκτόνο που θεωρείται επιβλαβές για τις μέλισσες

Πρόκειται για το τέταρτο νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, από τα πέντε των οποίων η χρήση είχε εγκριθεί στην ΕΕ στο παρελθόν, για το οποίο εγκρίνεται περιορισμός χρήσης ή απαγόρευση από το 2013 μέχρι σήμερα.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να μην ανανεώσει την έγκριση του νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου thiacloprid. H απόφαση ελήφθη με βάση την επιστημονική συμβουλή της EFSA (Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων) ότι η ουσία ενέχει κινδύνους για υγεία και το περιβάλλον.

Πρόκειται για το τέταρτο νεονικοτινοειδές εντομοκτόνο, από τα πέντε των οποίων η χρήση είχε εγκριθεί στην ΕΕ στο παρελθόν, για το οποίο εγκρίνεται περιορισμός χρήσης ή απαγόρευση από το 2013 μέχρι σήμερα.

Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε ότι «η επιστημονική συμβουλή της EFSA είναι σαφής: η χρήση του εν λόγω φυτοφαρμάκου συνδέεται με περιβαλλοντικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του στα υπόγεια ύδατα, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία και την τοξικότητα για το αναπαραγωγικό σύστημα».

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα, θα δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσεχείς ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Agrotes-Bruxxels
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ασφυξία οι αγρότες της Ευρώπης: Γιατί βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους

Μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ΕΕ και Ελλάδα; Μία πρώτη αποτίμηση του αγροτικού ζητήματος».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται πληρωμές 76 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2023

Με την πληρωμή αυτή έχουν καταβληθεί σε διάστημα δύο μηνών 130 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, ενώ προβλέπεται η εξόφληση όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του Ά εξαμήνου του 2024.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
businessdaily-Agrotes-Bruxxels
ΔΙΕΘΝΗ

Επιστρέφουν αγρότες με τρακτέρ αύριο στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στην ευρωπαϊκή γειτονιά των Βρυξελλών. Την 1η Φεβρουαρίου πάνω από 1000 τρακτέρ είχαν κατακλύσει τους δρόμους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανταλλαγή δεδομένων Υγείας εντός της ΕΕ

Με τον Eυρωπαϊκό Xώρο Δεδομένων Υγείας οι πολίτες θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλο κράτος μέλος.