ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Pneymonia
Shutterstock

Δεν υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα για τον νέο κοροναϊό που έχει εντοπιστεί στην Κίνα

Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση, συντασσόμενες με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προς τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να επαγρυπνούν για την ανίχνευση και διάγνωση κρουσμάτων.

Δεν υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα για τον νέο κοροναϊό που έχει εντοπιστεί στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, καθώς η πιθανότητα μιας περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μικρή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη «χαμηλός», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ωστόσο τονίζει πως οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, συντασσόμενες με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προς τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο να επαγρυπνούν για την ανίχνευση και διάγνωση κρουσμάτων. «Η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις για το νέο στέλεχος κοροναϊού της οικογένειας των ιών στην οποία ανήκει ο Sars, (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας)», αναφέρει και προσθέτει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή για μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Σημειώνει ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφή κλινική εικόνα, από πού προέρχεται. Πάντως πολλοί από τους ασθενείς εργάζονται ή επισκέπτονται συχνά την αγορά της πόλης Γιουχάν, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να απολυμανθεί.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας παρακολουθούν 763 στενές επαφές των κρουσμάτων αυτών. Δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας. Μια Κινέζα τέθηκε σε καραντίνα στην Ταϊλάνδη και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό. Ο άνδρας είχε ταξιδέψει στην κινεζική πόλη Γιουχάν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προς το παρόν, δεν συστήνονται περιορισμοί στα ταξίδια προς την πόλη αυτή ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναιό

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, και με δεδομένη της απουσία επιστημονικών δεδομένων για τη δυναμική μετάδοσης και διασποράς του συγκεκριμένου στελέχους, συστήνονται τα παρακάτω: χορήγηση απλής αναπνευστικής μάσκας στον ασθενή, απομόνωση του ασθενή, χρήση προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από το προσωπικό, άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στα μέτρα προφύλαξης και συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και συγκεκριμένα:

Υγιεινή χεριών

  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.
  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.

Υγιεινή του Αναπνευστικού

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Οι ταξιδιώτες προς την πόλη Γιουχάν συνιστάται να:

  •    Αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  •    Αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς
  •   Πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την πόλη Γιουχάν και εμφανίζουν συμπτώματα συνιστάται να:

  • Παραμείνουν στο σπίτι και να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι τους.
  • Αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα.
  • Αποφεύγουν να ταξιδέψουν ενώ έχουν συμπτώματα.
  • Καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντιλο ή με το μανίκι τους (όχι με το χέρι τους) όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κένυας
ΔΙΕΘΝΗ

Κένυα: Δεύτερο κρούσμα Έμπολα, συγγενής του θύματος στο Ναϊρόμπι

Εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα Έμπολα στην Κένυα, στενός συγγενής του πρώτου θύματος. Βρισκόταν ήδη σε καραντίνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Το πρώτο κρούσμα κατέληξε σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι στις 5 Οκτωβρίου.
Άδεια σχολική τάξη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απινιδωτές σε σχολεία και αθλητικούς χώρους από τον Δήμο Β. Κέρκυρας

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας παρέδωσε απινιδωτές σε τρία σχολεία και δύο ποδοσφαιρικά σωματεία, συνοδεύοντας τη δράση με πρακτική εκπαίδευση στη χρήση τους, για την ενίσχυση της ετοιμότητας σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής.
Λουκέτο σε βιτρίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σφραγίστηκε ιδιωτική κλινική στο κέντρο της πόλης

Ολοκληρώθηκε το σφράγισμα ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη λόγω σοβαρών παραβάσεων, ενώ προηγήθηκε παρόμοια ενέργεια σε κλινική εκτός πόλης. Η διαδικασία έγινε με παρέμβαση Αστυνομίας και εισαγγελικής αρχής.
Άδειο δικαστήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Σε εξέλιξη η δίκη για το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Ξεκίνησε στα Χανιά η δίκη για το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με 33 κατηγορούμενους και περισσότερους από 300 μάρτυρες. Βαρύ κατηγορητήριο για σοβαρά αδικήματα, με ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.
Πάπας Φραγκίσκος χαμογελά
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Επιτυχής η επέμβαση του Πάπα για αφαίρεση πνεύμονα

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η επέμβαση του πάπα στέφθηκε με επιτυχία, χωρίς επιπλοκές. Αφαιρέθηκε ο κάτω λοβός του δεξιού πνεύμονα, επιβεβαιώνοντας πνευμονικό αδενοκαρκίνωμα. Ο πάπας ζήτησε βραδινό μετά το χειρουργείο.
Πάπας Λέων σε δημόσια εμφάνιση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πάπας Λέων χειρουργείται σήμερα για αφαίρεση οζιδίου στον πνεύμονα

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ' θα υποβληθεί σήμερα σε επέμβαση για αφαίρεση οζιδίου στον πνεύμονα, σύμφωνα με το Βατικανό. Νοσηλεύεται στην κλινική Αγκοστίνο Τζεμέλι. Ο καρδινάλιος Παρολίν εξέφρασε συμπαράσταση και ευχές για ανάρρωση.