ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Τρέχει» η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Στα τέλη του 2023 θα ενεργοποιηθούν οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα τροφοδοτείται αρχικά από μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Στα 17,78 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης.

Την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα εξέτασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Francesca Zanninotti και κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας χθες κατά την επίσκεψή της στην πόλη. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γραφείου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Σωτήριου Βόσδου, του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Φλώρινας, Νικόλαου Γρηγοριάδη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Φλώρινας, Σάββα Σαπαλίδη, καθώς και εκπροσώπων παραγωγικών και οικονομικών φορέων της περιοχής.

Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός του 2024. Οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών αναμένεται να ενεργοποιηθούν προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το έργο στη Φλώρινα προβλέπει επενδύσεις ύψους 17,78 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή συνολικά 102,5 χλμ δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο αρχικά θα τροφοδοτείται από μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που θα κατασκευαστεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Φλώρινας.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014- 2020, έχει εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 19,6 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της δράσης «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στον Δήμο Φλώρινας», με δικαιούχους τα νοικοκυριά που θα συνδεθούν με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου το οποίο κατασκευάζει η ΔΕΔΑ στην πόλη.

Η δράση αφορά στην αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης σε κατοικίες της Φλώρινας, παρέχοντας επιχορήγηση έως και 100% του κόστους αντικατάστασης. Oι συνδέσεις των καταναλωτών που θα πραγματοποιηθούν και με την υλοποίηση της εν λόγω δράσης αναμένεται να ανέλθουν σε 5.000.

Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της Φλώρινας μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επιχορήγησης στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ (www.deda.gr/map/) , καταθέτοντας ταυτόχρονα αίτημα σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης επιχορήγησης λήγει στις 31/7/2023, ενώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν έως τις 30/9/ 2023.

Σημειώνεται ότι επιπρόσθετα με την παραπάνω δράση, η ΔΕΔΑ προσφέρει φέτος 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕ: Πολιτικά υποκινούμενες οι μειώσεις ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Για πολιτικά υποκινούμενο βήμα έκανε λόγο η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom. Δεν συντρέχουν τεχνικοί λόγοι για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου, λέει η Γερμανία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας

Το Ελληνο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσίασε μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Atlantic Council, ένα από τα πλέον σημαντικά και προβεβλημένα think tanks.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 9.000 νοικοκυριά στη Δυτ. Ελλάδα θα συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου

Mε τη διεύρυνση του επενδυτικού προγράμματος, οι καταναλωτές που θα συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου στην Πάτρα θα μπορούν να φθάνουν τους 5.747, στον Πύργο τους 607 και στο Αγρίνιο τους 2.824
Cars, Autokinito, Aytokinitiko
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο μεγαλύτερος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα

Η πρώτη φάση του έργου ξεκινά με τη λειτουργία 24 θέσεων στο ισόγειο του χώρου στάθμευσης του ΚΠΙΣΝ - συμπεριλαμβανομένων δύο θέσεων στη ζώνη ΑμεΑ -, ενώ εντός του 2024 το έργο θα ολοκληρωθεί με συνολικά 50 σημεία φόρτισης, όλα με ισχύ έως 22kW (AC). 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση 85% στα έσοδα της Energean το 9μηνο, τριπλασιασμός της παραγωγής

Η νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής, στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ, μαζί με την πρόοδο στο project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, ήταν οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις του τρίτου τριμήνου.