ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η κλιματική αλλαγή και το project της Green Climate World

Η δενδροφύτευση με τη χρήση των drone της Green Climate World έχει στόχο την αποκατάσταση των επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και την προώθηση της αναδάσωσης και της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων.

Οι επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα έφεραν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η ψυχολογία του κόσμου καταρρακώθηκε και θα συνεχίσει να καταρρακώνεται βλέποντας το «τοπίο» όπως διαμορφώθηκε (κρανίου τόπος).

Χάθηκαν περιουσίες, σπίτια ενώ επηρεάζεται άμεσα σε μεγάλο βαθμό η πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας. Η καταστροφή της βλάστησης διαταράσσει τη λεπτή ισορροπία του οικοσυστήματος, οδηγώντας στην απώλεια πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας.

Παρά την τεράστια καταστροφή, υπάρχουν λύσεις για την προστασία των δασών, των ζώων που ζουν σε αυτά, των φυτών, αλλά και γενικότερα των κοινοτήτων που επλήγησαν. Η πρώτη λύση που έρχεται αμέσως το μυαλό και ενδείκνυται και επιστημονικά είναι η δενδροφύτευση η οποία όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου, αλλά βοηθά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η δενδροφύτευση με τη χρήση των drone της Green Climate World έχει στόχο την αποκατάσταση των επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα και την προώθηση της αναδάσωσης και της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων.

Ο Δρ. Yasam Ayavefe, ιδρυτής της Green Climate World, εξηγεί πώς το Green Climate World μπορεί να είναι χρήσιμο για την Ελλάδα.

1. Η σημασία της δενροφύτευσης στην Ελλάδα: Οι μοναδικοί φυσικοί βιότοποι της Ελλάδας είναι ευάλωτοι στην καταστροφική δύναμη των δασικών πυρκαγιών. Με την εφαρμογή πρωτοβουλιών δενδροφύτευσης, η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά της. Τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα κατά τη φωτοσύνθεση και απελευθερώνοντας οξυγόνο, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

2. Το πρότζεκτ του Green Climate World: Η αποκατάσταση των επιπέδων οξυγόνου και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: Το πρότζεκτ του Green Climate World του Dr. Yasam Ayavefe έχει ως στόχο την αποκατάσταση των επιπέδων οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μέσω της δενροφύτευσης. Ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά ζητήματα, που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η αποψίλωση των δασών, απόρροια των φυσικών καταστροφών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η αποψίλωση των δασών έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής οξυγόνου, ενώ παράλληλα επιδεινώνει το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα.

3. Η κοινοτόμος προσέγγιση του Green Climate World – Δεντροφύτευση με χρήση drone: Το Green Climate World χρησιμοποιεί μια συστηματική προσέγγιση για τη φύτευση δέντρων χρησιμοποιώντας προηγμένα drones και ειδικούς στη φύτευση. Η διαδικασία ξεκινά με λεπτομερή χαρτογράφηση και ανάλυση του εδάφους για τον προσδιορισμό των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των δέντρων.

Οι βιοδιασπώμενες κάψουλες, καθεμία από τις οποίες περιέχει έναν σπόρο και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, φορτώνονται στη συνέχεια στα drones. Τα drones πετούν σε χαμηλό ύψος, εκτοξεύοντας με ακρίβεια τις κάψουλες σε καθορισμένες τοποθεσίες. Μόλις οι κάψουλες πέσουν στο έδαφος, αποσυντίθενται, απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά και σπόρους για βέλτιστη ανάπτυξη. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις προσπάθειες δενδροφύτευσης.

4. Οι επιδράσεις της αναδάσωσης και της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων: Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η αποκατάσταση των βιοτόπων σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιά, είναι απαραίτητο να αναφυτευτούν δέντρα και να αποκατασταθεί η φυσική βλάστηση. Με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την εξασφάλιση της επιβίωσης πολλών ειδών από φυτά και ζώα, δίνεται η δυνατότητα στα οικοσυστήματα να αναγεννηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για τους φυσικούς βιοτόπους, τη βιοποικιλότητα και τις κοινότητες της χώρας. Με την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενθάρρυνση της αναδάσωσης και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, το πρόγραμμα δενδροφύτευσης του Green Climate World προσφέρει μια πιθανή απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Εφαρμόζοντας τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα, η Ελλάδα μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τα δάση της και να μειώσει τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον και την κοινωνία της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο το περιβαλλοντικό κόστος της καθυστερημένης πράσινης μετάβασης

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια καθυστερεί σε πολλούς τομείς που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες CO2, ενώ απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία από τα κράτη στο θέμα αυτό.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά από σήμερα όλα τα πάρκα της Περιφέρειας Αττικής, λόγω καύσωνα

Στην εντολή αυτή για τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας προχώρησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με αφορμή τις συστάσεις των ειδικών σε περιπτώσεις επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
fwtia-varympompi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το διαφορετικό εργαλείο πρόληψης πυρκαγιών που προτείνει η WWF

Όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία, συνιστάται η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών να πραγματοποιείται με προδιαγεγραμμένη καύση συγκριτικά με τη χρήση βαριών ερπυστριοφόρων μηχανημάτων.
pyrkagies-fwties
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Στάχτη» 2,8 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα έκαναν 10 πυρκαγιές από το 2003

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, η καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021 κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παρουσιάζοντας ρυθμό εξάπλωσης που ξεπερνά τα 150.000 στρέμματα ανά ημέρα