ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Με τη συνδρομή της ΕΥΠ οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη

Η ΕΥΠ συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο, ενώ πηγές της τονίζουν ότι η έρευνα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί.

Έρευνες για τις συνθήκες του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος στη Λιβύη, με πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες, μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο βύθισε σε τριήμερο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ. .

Τα ερωτηματικά πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική στη ουσία φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.

Η ΕΥΠ επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά που ακολούθησε, δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου. Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη χώρα αυτή.

Βεβαίως, γεννάται και άλλο ένα ερώτημα, ως προς ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να μοιάζει με βυτίο. Έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων από τις συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα ή με κάτι πιο σύνθετο; Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συλλεχθούν ασφαλή δεδομένα.

Στο πένθος οι Ένοπλες Δυνάμεις

Από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα τρία στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων, μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, και δύο αδέρφια – διερμηνείς, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα 14 άτομα τραυματίστηκαν και φέρουν κατάγματα, εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Οι σοροί και οι τραυματίες, μεταφέρθηκαν χθες στην Αθήνα, ενώ στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 10 στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 στο ΓΝΑ και 1 στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, το ιατρικό προσωπικό που μετέβη στη Βεγγάζη για να επαναπατρίσει τους τραυματίες, τους προσέφερε οπιαδήποτε δυνατή βοήθεια. Συλλυπητήρια μηνύματα, από την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

libya_accident
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την ομάδα διάσωσης στη Λιβύη

Τι αναφέρει νεότερη ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, όπου λεωφορείο που μετέφερε ελληνική αποστολή συγκρούστηκε με όχημα που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα.
libya_accident
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέσσερις Έλληνες από ομάδα διάσωσης σκοτώθηκαν σε τροχαίο στη Λιβύη

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της Λιβύης που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα οι τέσσερις Έλληνες σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με όχημα που βρισκόταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Για τραυματισμούς έκανε λόγο το ΓΕΕΘΑ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέστρεψαν στην Ελλάδα 17 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεά 200.000 εμβολίων στη Λιβύη από την ελληνική κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης των εμβολίων, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Σμυρλής δήλωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τον Λιβυκό λαό με τα απαραίτητα εμβόλια.