ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι Γερμανοί βιομήχανοι ζητούν παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit

Οι Γερμανοί βιομήχανοι εκφράζουν την ανησυχία τους πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί μια συνολική εμπορική μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για την μετά Brexit εποχή και αναφέρουν πως θα κινδυνεύσουν τουλάχιστον 500.000 θέσεις εργασίας.

Την ανησυχία πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για να επιτευχθεί μια συνολική εμπορική συμφωνία για την μετά Brexit εποχή εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της BDI, που εκπροσωπεί τους Γερμανούς βιομηχάνους, Γιόακιμ Λανγκ που ανέφερε πως «Η μεταβατική φάση από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είναι πολύ μικρή. Ο χρόνος δεν θα επαρκέσει για να γίνει η διαπραγμάτευση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική εμπορική συμφωνία. Ο κίνδυνος μια σκληρής ρήξης, δηλαδή μιας άτακτης αποχώρησης των Βρετανών από την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, δεν έχει εξαλειφθεί. Οι επιχειρήσεις πρέπει από τώρα να προετοιμαστούν γι 'αυτό».

Ο Λανγκ είπε επίσης ότι «στον Καναδά πήρε επτά χρόνια για να επιτύχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία είναι πολύ βαθύτερες. Επειδή στο τέλος τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών θα πρέπει να κυρώσουν το αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα έχουν μείνει μόνο έξι μήνες για τις διαπραγματεύσεις. Η μεταβατική φάση μας σώζει προσωρινά, αλλά το πραγματικό πρόβλημα αναβάλλεται μόνο. Οι επιπτώσεις θα είναι πιθανότατα ιδιαίτερα αισθητές στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη μηχανουργία, τον κλάδο ηλεκτρονικής, της φαρμακευτικής, χημικής και αεροναυτικής βιομηχανίας. Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε γερμανικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γερμανία θα επηρεασθούν, μια στις πέντε κινδυνεύει», όπως τόνισε.

«Έως το τέλος του έτους είναι δυνατή το πολύ μια βασική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και μια τέτοια συμφωνία θα αφήσει πιθανόν εκτός όλες τις ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών, επομένως οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο θα πρέπει να κάνουν άλλες ιδιαίτερες συμφωνίες. Νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος το ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείει κατηγορηματικά την παράταση της μεταβατικής περιόδου» κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε ο κ. Σολτς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Γερμανία με επίκεντρο την οικολογία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 88η ΔΕΘ

Η γενική πρόξενος της Γερμανίας αναφέρθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες σε Ελλάδα και Λιβύη και τόνισε πως αν είχαμε ακούσει τους επιστήμονες δεκαετίες πριν, ίσως και να είχαν αποφευχθεί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμφιβολίες για τον ρόλο που έπαιξε το Λιμενικό στο ναυάγιο της Πύλου

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα οι ευρωβουλευτές αμφισβητούν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια αντικειμενική διερεύνηση του συμβάντος και σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα.
refugees
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα στις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα BILD, η Ελλάδα δέχεται 6,81% των αιτούντων ασύλου, ενώ, σύμφωνα με τη «δίκαιη κατανομή» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αναλογεί 1,9%. Γερμανία, Αυστρία και Κύπρος οι άλλες χώρες που σηκώνουν το βάρος.