ΓΔ: 1382.31 -1.31% Τζίρος: 92.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:04:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το υψηλό 14 ετών του ΟΠΑΠ, η προσγείωση της Cenergy και η ΑΛΜΥ σε χαμηλή πτήση

Πώς ο ΟΠΑΠ ανέβηκε αθόρυβα σε υψηλά 14,5 ετών, η «βουτιά» της Cenergy σε χαμηλά τριών μηνών, η Αλουμύλ ψάχνει τον βηματισμό της, το ράλι του ΟΛΠ, οι φήμες που ανέβασαν την Quest και η Ίλυδα σε ταλαιπωρία.

Επηρεασμένη από τις μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας λόγω του επικείμενου placement της Πειραιώς που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία συνεχίζει να κάνει διαχείριση κεκτημένων με αμυντικά χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζονται οι επιμέρους διορθωτικές κινήσεις σε πολλές μετοχές, χωρίς αυτό να επηρεάζει σοβαρά τον Γενικό Δείκτη. Χθες, με πτώση μόλις 0,18% στον Γ.Δ. και μόλις -0,02% στον FTSE 25, με ανοδικούς τους Mid Cap και τραπεζικό, από τις 25 μετοχές του Large Cap οι 17 έκλεισαν πτωτικά – διορθωτικά, ενώ στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές υποχώρησαν έναντι 49 που ενισχύθηκαν.

Το καμπανάκι για την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης θα χτυπήσει η διοίκηση της Intralot, με αφορμή την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διάθεσης του εταιρικού της ομολόγου. Το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε προσφορές 201,87 εκατ. ευρώ από συνολικά 5.467 επενδυτές, με την υπερκάλυψη της έκδοσης να φτάνει τις 1,55 φορές.

Στις διεθνείς αγορές, ξεθυμαίνει ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη και την Nvidia και οι επενδυτές στρέφονται πάλι στα μακροοικονομικά στοιχεία, μήπως βγάλουν περισσότερα συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Οριακή η χθεσινή άνοδος στην Ευρώπη, οριακή και η πτώση στη Wall Street.

-- ΟΠΑΠ: Χωρίς τυμπανοκρουσίες, μετά το δυναμικό +2,54% της Δευτέρα, χθες έκλεισε στο +2,11% και στα 16,90 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 14,5 ετών. Υψηλότερα είχε να βρεθεί από τις 26 Οκτωβρίου 2009, όταν είχε κλείσει στα 16,98 ευρώ. Ο οργανισμός έχει ολοκληρώσει μεγάλο μετασχηματισμό τα προηγούμενα χρόνια και έχει γίνει ένας από τους μεγάλους και τους πιο σύγχρονους «παίκτες» στον χώρο πανευρωπαϊκά. Άλλωστε, ο τζόγος στην Ελλάδα, είναι ένα από τα απόλυτα… φετίχ μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Συντηρητικός τίτλος, που δεν ενδείκνυται για παιχνίδια και αδρεναλίνη, όμως δεν έχει προδώσει ποτέ τους πιστούς του. Άλλωστε, λειτουργεί ως… ομόλογο. Με καλή και σταθερή χρηματιστηριακή συμπεριφορά και γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Στο +9,95% φέτος, σταθερά στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 6,25 δισ. ευρώ. Για όσους πιστεύουν ότι οι αποτιμήσεις έχουν… ξεφύγει, θυμίζουμε πως η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει δει ακόμη και τα 30 ευρώ το 2006. Τα νούμερα τρέχουν καλά και δεν θα αργήσουν εγχώριοι και διεθνείς οίκοι να «τραβήξουν» την τιμή στόχο σε υψηλότερα επίπεδα.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 4 Ιουλίου 2023 - 27 Φεβρουαρίου 2024

-- Αλουμύλ: Εξακολουθεί να μην έχει βρει τον βηματισμό της μετά τη βύθιση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μετοχή ανέκαμψε κάπως από τα χαμηλά αλλά παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 3 ευρώ και πολύ κάτω από τα υψηλά του περασμένο Αυγούστου (4,17 ευρώ). Η εταιρεία πάντως ανακάμπτει δυναμικά και οι υπομονετικοί μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες. 

Η πορεία της μετοχής της Αλουμύλ, 4 Ιουλίου 2023 - 27 Φεβρουαρίου 2024

-- Epsilon Net: Φαίνεται ότι έχει πατήσει για τα καλά τα 10 ευρώ μετά την μεγάλη ταλαιπωρία και τη σοβαρή πτώση που προκάλεσε το λογιστικό λάθος. Πάντως, στις τελευταίες συνεδριάσεις η νευρικότητα στο χαρτί είναι εμφανής.

Η πορεία της μετοχής της Epsilon Net, 4 Ιουλίου 2023 - 27 Φεβρουαρίου 2024

-- ΟΛΠ: Δυναμικό +4,29% χθες, έφερε τον τίτλο στα 26,75 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 16 περίπου ετών. Συμπλήρωσε 5ήμερο ανοδικό σερί, με συνολική άνοδο 2,25 ευρώ ανά μετοχή, ή +9,18%. Στο πρώτο φετινό δίμηνο κερδίζει 15,30%. Από τις μετοχές που ο… υποβιβασμός στον Mid Cap από τον Large Cap τον περασμένο Μάιο, έφερε αφύπνιση, φροντίδα και σημαντική καλυτέρευση του χρηματιστηριακού αποτυπώματος. Στα 668 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, ενώ όσοι ξέρουν και κάνουν συγκρίσεις με αποτιμήσεις άλλων λιμανιών λένε ότι ο ΟΛΠ είναι πολύ κάτω…

-- Quest Συμμετοχών: Ξεχώρισε με έμφαση χθες κλείνοντας με άνοδο 4,60% στα 5,46 ευρώ, εν μέσω των φημών ότι η μητρική συζητά το ενδεχόμενο να πουλήσει τη θυγατρική της στις ταχυμεταφορές, ACS. Μετά από ερώτηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ο όμιλος αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, αλλά επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν αποδέκτης ενδιαφέροντος και προτάσεων, σχετικά με την ACS από διεθνείς δυνητικούς επενδυτές. Τονίζει ότι εξετάζει και αξιολογεί προσεκτικά οποιαδήποτε σοβαρή επενδυτική πρόταση, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων της. Πάντως η μετοχή είναι πολύ μακριά από τα υψηλά του καλοκαιριού κάτι που ίσως λέει αρκετά για την ποιότητα των φημών ή την ποιότητα των προσφορών. 

Η πορεία της μετοχής της Quest Συμμετοχών, 4 Ιουλίου 2023 - 27 Φεβρουαρίου 2024

-- Cenergy Holdings: H διόρθωση συνεχίζεται, καθώς χθες συμπλήρωσε την έβδομη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, χάνοντας συνολικά 6,14%, ενώ έπεσε στα 6,73 ευρώ, που είναι χαμηλά τριών μηνών περίπου. Το άτσαλο χθεσινό κλείσιμο και η αδυναμία αντίδρασης προκάλεσαν δικαίως ανησυχία σε πολλούς.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, 4 Ιουλίου 2023 - 27 Φεβρουαρίου 2024

-- Ίλυδα: Δεν έχει καλή συμπεριφορά, απέχει από τη λίαν βελτιωμένη εικόνα των υπολοίπων μετοχών τεχνολογίας και πληροφορικής. Μετά το προχθεσινό -4,59%, χθες έχασε άλλο ένα 3,33% πέφτοντας στα 1,3050 ευρώ. Έχει να δει ανοδικό κλείσιμο από τις 9 Φεβρουαρίου, ήτοι δώδεκα ολόκληρες συνεδριάσεις. Έχει υψηλό έτους στα 1.92 ευρώ από τις 10 Αυγούστου 2023 και χαμηλό στα 1,0550 ευρώ από τις 20 Μαρτίου πέρυσι. Εισήχθη στο Χ.Α. ακριβώς πριν είκοσι χρόνια, στις 26 Φεβρουαρίου 2004 στην τιμή των τεσσάρων ευρώ ανά μετοχή. Μόλις στα 11,27 εκατ. ευρώ η αποτίμηση. Η λογική λέει ότι σε μια συγκυρία άνθισης της αγοράς, θα έρθει και η σειρά της αρκεί να βοηθήσουν λίγο τα νούμερα.

Η πορεία της μετοχής της Ίλυδα, 4 Ιουλίου 2023 - 27 Φεβρουαρίου 2024

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

stocks, xrimatistiria, agores
MARKET MAKER

Ψυχραιμία στις αγορές, η ΜΥΤΙΛ στο Λονδίνο και το χρήμα ρέει στη ΦΒΜΕΖΖ

Δεν κλονίζει τις αγορές το χτύπημα του Ιράν, η Mytilineos προχωρά την παράλληλη εισαγωγή στο Λονδίνο, η Phoenix Mezz ανακοίνωσε εντυπωσιακά μεγέθη το 2023 και ΟΠΑΠ - Jumbo έδειξαν ανθεκτικότητα στην πτώση.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Τα ρεκόρ στις αγορές, η προειδοποίηση JPMorgan, οι τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Οι δείκτες στα ύψη, η JPMorgan φοβάται «διόρθωση από το πουθενά», πώς κινήθηκαν οι τράπεζες τον Μάρτιο, η Coca Cola πλησιάζει τα 11 δισ., οι «αδιόρθωτες» δαπάνες της ΕΧΑΕ, ο στόχος 20 ευρώ για ΟΠΑΠ και η Παπουτσάνης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

ΤΕΝΕΡΓ - ΓΕΚ Τέρνα δυναμικά στο προσκήνιο, το σούπερ μέρισμα του ΟΠΑΠ και η ΕΤΕ

Η αγορά «βλέπει» done deal για Τέρνα Ενεργειακή, οι προσδοκίες για ΓΕΚ Τέρνα, η αντίδραση στα εξαιρετικά αποτελέσματα της ΕΤΕ, οι ξένοι οίκοι βαθμολογούν το Αεροδρόμιο, οι προοπτικές του ΟΠΑΠ, η ανοδική αντίδραση Motor Oil και Mytilineos και η κινητικότητα του ΟΤΕ.
MARKET MAKER

Το στοίχημα της Alpha Bank, τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Euroxx

Η Alpha Bank και η κάλυψη του discount από τις άλλες συστημικές, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Εθνικής, γιατί είναι αισιόδοξος ο CEO της Euroxx, η νέα τιμή στόχος για τον ΟΠΑΠ και η σταθερότητα του ΔΑΑ.
MARKET MAKER

Το rebound της Alpha, το μέρισμα της ΤτΕ, το deal Entersoft και το πακέτο ΔΑΑ

Τα κέφια του τραπεζικού κλάδου με Πειραιώς και Alpha σε πρώτους ρόλους, το μέρισμα της ΤτΕ στους ιδιώτες μετόχους, το deal της Entersoft που ανέβασε το θερμόμετρο στην Πληροφορική και οι ισχυρές παρουσίες ΟΠΑΠ και Motor Oil.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Αναμονή για ξένα κεφάλαια, o ΟΠΑΠ σε υψηλό 15ετίας και η Cenergy ανακάμπτει

Το placement της Πειραιώς φέρνει σημαντικά ξένα κεφάλαια στη χώρα, το ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της Τρ. Ελλάδος, η εντυπωσιακή εικόνα του ΟΠΑΠ, η ανάκτηση χαμένου εδάφους από τη Cenergy και το ράλι 9% από Quest.