ΓΔ: 1456.82 -1.01% Τζίρος: 42.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:06:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Η αντίδραση ήρθε, το ζητούμενο της διάρκειας και τα εξωτερικά ρίσκα

Το γύρισμα μετά τη διόρθωση και το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η Alpha Bank σε ανάκαμψη, η Παπουτσάνης αυξάνει τα κέρδη παρά τη μείωση πωλήσεων, η δυναμική κίνηση του ΑΔΜΗΕ και η Optima κοντά στα 10 ευρώ.

Βγήκε η πρώτη καλή αντίδραση στο ΧΑ μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις ισχυρών πιέσεων με συνολικές απώλειες άνω του -4% για τον Γενικό Δείκτη και πολλές μετοχές να καταγράφουν υπερδιπλάσιες απώλειες. 

Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα έχουμε διάρκεια, δεδομένου ότι με όλες αυτές τις αβεβαιότητες που μας περιβάλλουν, και το Ισραήλ να προετοιμάζεται για αντίποινα στο Ιράν, πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο.

Ιδιαίτερα προβληματικό είναι και το μέτωπο των επιτοκίων με την Fed να μεταθέτει για αργότερα τις μειώσεις απογοητεύοντας τις αγορές. 

Στην εγχώρια αγορά πάντως η ρευστότητα είναι μεγάλη καθώς πολλοί εγχώριοι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους τις προηγούμενες εβδομάδες. Επιπλέον, η απότομη πτώση των προηγούμενων ημερών οδήγησε σε σημαντική απομόχλευση με κλείσιμο θέσεων στα παράγωγα.

Τέλος, όπως σημειώσαμε στη στήλη προ ημερών, η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάζει: η οικονομία κινείται θετικά, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια δυνατή διετία, τα κέρδη των επιχειρήσεων «τρέχουν», έχουμε μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο deals και οι ελληνικές μετοχές θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις σε βάθος χρόνου. 

-- Alpha Bank: Αντέδρασε χθες με +1,15% η μετοχή μετά από ένα πολύ κακό πενθήμερο μεγάλης υποχώρησης με απώλειες κοντά στο -8%. Η μετοχή δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό της και υποφέρει. Βρίσκεται στο -0,23% από την αρχή του έτους έναντι +12,05% της Εθνικής, +11,93% της Eurobank και +16,75% της Τράπεζας Πειραιώς. 

Η πορεία της μετοχής της Alpha Bank, 6 Οκτωβρίου 2023 - 17 Απριλίου 2024

-- Παπουτσάνης: Mείωση πωλήσεων κατά 7,2% ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής σαπουνιών και καλλυντικών το πρώτο τρίμηνο του 2024, στα 14,2 εκατ. ευρώ, αλλά η διοίκηση δεν ανησυχεί καθώς εκτιμά ότι τα κέρδη θα είναι ενισχυμένα, λόγω της εξισορρόπησης των τιμών των πρώτων υλών και του κόστους ενέργειας σε χαμηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2023. Επίσης, στο σύνολο του έτους η διοίκηση προβλέπει πως και ο τζίρος θα είναι ενισχυμένος, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οπότε θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι νέες συνεργασίες που έχουν συναφθεί.  Στο εργοστάσιο στη Ριτσώνα έχει ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα και η εταιρεία ανά πάσα στιγμή μπορεί να διπλασιάσει το capacity αφού σήμερα η μονάδα λειτουργεί στο 50% της παραγωγικής δυναμικότητας.  Εν τω μεταξύ, με την εξαγορά της ΑΡΚΑΔΙ η εισηγμένη εισήλθε και στην αγορά του Homecare, με την παραγωγή απορρυπαντικών προϊόντων κουζίνας και πλυντηρίου. Η κατηγορία των επώνυμων προϊόντων της Παπουτσάνης αναπτύχθηκε κατά 19% το πρώτο τρίμηνο, αύξηση που οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο brand ΑΡΚΑΔΙ που παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 42%. H Εurobank Equities έχει ξεκινήσει κάλυψη για την εταιρεία και δίνει τιμή στόχο τα 3 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο 2,62 ευρώ). Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το επιχειρηματικό μοντέλο της Παπουτσάνης βασίζεται στην προσφορά ποιοτικών προϊόντων βασισμένων σε φυσικά συστατικά σε προσιτές τιμές. Στον πυρήνα του μοντέλου βρίσκεται η καθετοποίηση, αφού στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, εκτός από την παραγωγή γίνεται συσκευασία και αποθήκευση προϊόντων.

Η πορεία της μετοχής της Παπουτσάνης, 6 Οκτωβρίου 2023 - 17 Απριλίου 2024

-- Lamda Develpment: Το 48% των συνολικών δανείων της Lamda Develpment είναι με σταθερό επιτόκιο. Τα δάνεια του ομίλου με σταθερό επιτόκιο αφορούν κυρίως στο κοινό ομολογιακό δάνειο ονομαστικής αξίας 320 εκατ. ευρώ με απόδοση ομολογιών 3,4% καθώς και στο κοινό ομολογιακό δάνειο (πράσινο ομόλογο) ονομαστικής αξίας 230 εκατ. ευρώ  με απόδοση των ομολογιών στο 4,70%. Ιδιαίτερα θετική η εικόνα των αποτελεσμάτων για το 2023. Η μετοχή ωστόσο συνεχίζει να ταλαιπωρείται εξαιτίας ειδικών αλλά κυρίως γενικών λόγων που έχουν να κάνουν με το ευρύτερο αντικείμενο. 

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment, 6 Οκτωβρίου 2023 - 17 Απριλίου 2024

-- ΑΔΜΗΕ: Δυναμική κίνηση με άνοδο 5,02% και κλείσιμο στα 2,1950 ευρώ, κάλυψε όλη την πρότερη ζημιά του Απριλίου. Εδώ ζητούμενο ασφαλώς είναι η διάρκεια. Με εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλες τις γραμμές και μονοψήφιο p/e η μετοχή. Δυστυχώς, από την αρχή που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ, το καλοκαίρι του 2017, δεν έχει διαμορφώσει ικανοποιητική χρηματιστηριακή «προσωπικότητα», ενώ ασχέτως της ποιότητας των οικονομικών στοιχείων, των μεγάλων επενδύσεων και της κρισιμότητας του ρόλου που διαδραματίζει, ποτέ η αγορά δεν αποτύπωσε ούτε κατά το ήμισυ τις αξίες αυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται περίπου (λίγο κάτω) στα επίπεδα που έγινε η απόσχιση, με κίνηση αυτή την επταετία σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης. Την ίδια ώρα, ο Γ.Δ. από τις 19 Ιουνίου 2017 που έγινε η απόσχιση, κερδίζει +66%, ενώ η ΔΕΗ είναι στο +384%.

Η πορεία της μετοχής της ΑΔΜΗΕ, 6 Οκτωβρίου 2023 - 17 Απριλίου 2024

-- Optima Bank: Ακουμπάει πλέον τα 10 ευρώ, καθώς έκλεισε χθες με νέα άνοδο 1,84% στα 9,98 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Θυμίζουμε ότι εισήλθε στο ταμπλό στις 4 Οκτωβρίου 2023 στην τιμή των 7,20 ευρώ. Στη μετοχή γίνεται πολύ καλό… μανατζάρισμα, καθώς στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις από τις 15 Μαρτίου, έχει μόλις τρεις ανεπαίσθητα πτωτικές και 16 ανοδικές, καταγράφοντας συνολικό ράλι ανόδου +33,42%. Πλέον η αποτίμηση έφτασε στα 735 εκατ. ευρώ και φαίνεται πως θα μπει σίγουρα στον Mid Cap. Καινούριο τραπεζικό «μαγαζί», με καλή κερδοφορία και μαζεμένο management, ενώ έχει και πολύ δραστήρια χρηματιστηριακή εταιρεία με καλό τμήμα ανάλυσης. Πρόσφατα η Pantelakis Χρηματιστηριακή αύξησε την τιμή – στόχο από τα 10 στα 11 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση overweight.

-- Intracom Holdings: Εξαιρετικά «φτωχό» το +0,62% χθες, εν υπολογίσουμε ότι προέρχονταν από 13 πτωτικές στις 15 προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου συνολικά είχε χάσει κοντά στο 18% της αξίας της. Έκλεισε στα 3,20 ευρώ, ενώ έχει χαμηλό έτους στα 1,75 ευρώ από τις 4 Μαΐου 2023 και υψηλό στα 4,3350 ευρώ από τις 20 Φεβρουαρίου 2024. Από εκείνη την ημέρα υποχωρεί κατά 25,70%, έχοντας από τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλο το Χ.Α.  Στα επίπεδα αυτά πάντως φαίνεται ότι βγαίνουν ολοένα και περισσότερες αγορές.

Η πορεία της μετοχής της Intracom, 6 Οκτωβρίου 2023 - 17 Απριλίου 2024

-- ΕΧΑΕ: Μολονότι καταγράφει απώλειες άνω του 10% τον Απρίλιο, κλείνοντας την Τρίτη σε νέα χαμηλά 5μήνου και χάνοντας τα 5 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, χθες αντέδρασε μόλις +0,20%!

Η πορεία της μετοχής της EXAE, 6 Οκτωβρίου 2023 - 17 Απριλίου 2024

-- Dimand – Orilina – Trade Estate: Τι κοινό έχουν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο real estate; Ότι και οι τρεις διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή εισαγωγής τους! Και είναι νεοεισηγμένες, αν εξαιρέσουμε την Dimand (η οποία δεν είναι ΑΕΕΑΠ) και εισήλθε τον Ιούλιο του 2022 στο Χ.Α. στην τιμή των 15 ευρώ, ενώ τώρα έχει «κολλήσει» κάτω από τα 10 ευρώ.

-- Space Hellas: Καθόλου καλή εικόνα, υποχώρησε κατά 4,37% πέφτοντας στα 7 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο υποχωρεί κατά 8,85% χάνοντας 0,68 ευρώ ανά μετοχή. Πλέον γύρισε πτωτικά το 2024 χάνοντας 5,66%, ενώ πλέον βρίσκεται σε χαμηλά περίπου πέντε μηνών. Αξίζει καλύτερης χρηματιστηριακής απεικόνισης η εταιρεία.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Αποσυμφόρηση πιέσεων, βγήκε άμυνα στη ΜΥΤΙΛ και οι πιέσεις στην Quest

Η αγορά κράτησε τις 1.480 μονάδες, πτώση των συναλλαγών στις τράπεζες, η ΜΥΤΙΛ έβγαλε άμυνα στα 37 ευρώ, η Quest δεν δικαίωσε τις προσδοκίες για deal, οι κινήσεις στα χαρτιά Στασινόπουλου και το μέρισμα της Optima.
pixida, agores
MARKET MAKER

Ρευστοποιήσεις που δεν ανησυχούν, τα πακέτα της Εθνικής και τα placements

Το ξέσπασμα του ΑΔΜΗΕ, σερί πέντε ανοδικών ημερών για την Alpha, τα πακέτα της ΕΤΕ, η αποκοπή μερίσματος στο Αεροδρόμιο, τα ρεκόρ της Cenergy και η διάθεση μετοχών της Mytilineos με discount -8,8% από το κλείσιμο της Τρίτης.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Με φόρα η αγορά προς τις 1.600 μον., το σερί της Alpha και η ανάκαμψη της ΕΕΕ

Σε νέες υπερβάσεις οδηγεί η ανοδική δυναμική της αγοράς, η Alpha Bank σε τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, η Coca Cola HBC κάνει ράλι 24% φέτος, η ΜΥΤΙΛ πίσω στα 39 ευρώ, η Intracom ζωντανεύει και οι πιέσεις στα mezz.
MARKET MAKER

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Τα φρέσκα κεφάλαια στην αγορά, τα κέφια των τραπεζών, η Τιτάν και η Jumbo

Εντυπωσιακός τζίρος σε συνεδρίαση χωρίς rebalancing, η Εθνική σε ρόλο leader της ανόδου, η Τιτάν «φλερτάρει» με τον MSCI, η Jumbo από το ράλι στο placement με έκπτωση 9,3% και οι δύο υποψήφιες εταιρείες για την Κύρια Αγορά.