ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι short παίρνουν κεφάλι, η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει και το «κόκκινο» του FTSE-40

Οι έξι μετοχές που «μάζεψαν» τζίρο 89 εκατ. ευρώ, το καθοδικό σερί -8% για την ElvalHalcor, η πρώτη πτώση του Αεροδρομίου χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής και η παράλληλη υποχώρηση Intralot - Intracom.

Λίγο τα εγχώρια πολιτικά, λίγο το άγχος των ευρωεκλογών, λίγο τα γεωπολιτικά και οι διεθνείς συγκρούσεις, λίγο τα μεγάλα κέρδη των μετοχών, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να μένει από ανάσες, με τους short να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να σπρώξουν τα χαρτιά χαμηλότερα. 

Το χθεσινό άνοιγμα της αγοράς με τις ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και άλλα βαριά χαρτιά από το πρώτο δευτερόλεπτο, παρά τη σχετική ηρεμία σε Ευρώπη - ΗΠΑ, αρκετοί το ερμήνευσαν σαν μια «δήλωση» των short ότι είμαστε εδώ και θα πάμε την αγορά χαμηλότερα.

Εκτός των γεωπολιτικών σε λίγες εβδομάδες έχουμε ευρωεκλογές και όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει: η οικονομία κινείται θετικά, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια δυνατή διετία, τα κέρδη των επιχειρήσεων «τρέχουν», έχουμε μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο deals και οι ελληνικές μετοχές θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις σε βάθος χρόνου. Τουτέστιν, το ότι θέλουν κάποιοι τα χαρτιά χαμηλότερα είτε γιατί έχουν σορτάρει, ή γιατί θέλουν να μπουν χαμηλότερα δεν σημαίνει ότι θα τους βγει. 

Χθες είχαμε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο, και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης μάζεψε τις πρωινές απώλειες οι περισσότεροι παραμένουν επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για τη συνέχεια. Πάντως, το Χ.Α. δεν έχει βγει έξω από το όριο συσσώρευσης των τελευταίων πολλών μηνών, καθώς ο Γ.Δ. κινείται από τις 1.360 έως τις 1.435 μονάδες. Μέσα σε αυτό το εύρος γίνονται όλα.

Σημαντικά αυξήθηκε η αξία συναλλαγών που ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ με τα 67,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και την Εθνική να διακινεί κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, την Πειραιώς 22,4 εκατ., τη Mytilineos 11,4 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 10 εκατ. ευρώ έκαναν και οι Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ. Δηλαδή αυτές οι έξι μετοχές έκαναν τζίρο 89 εκατ. ευρώ. Coca Cola HBC, Τιτάν και Jumbo για άλλη μια συνεδρίαση κινήθηκαν θετικά δίνοντας ανάσες στον Γενικό Δείκτη. 

-- Εθνική – Πειραιώς: Διακίνησαν οι δύο τους σχεδόν το 1/3 των συνολικών συναλλαγών με 47,2 εκατ. ευρώ. Τα placements και το… άπλωμα του free float φέρνουν κινητικότητα, συναλλαγές, ζωντάνια. Το γεγονός ότι επίκειται η διάθεση του πακέτου της ΕΤΕ από το ΤΧΣ για το φθινόπωρο μάλλον λειτουργεί αρνητικά για τη μετοχή της ΕΤΕ. 

Η πορεία της μετοχής της Εθνική Τράπεζα, 5 Οκτωβρίου 2023 - 15 Απριλίου 2024

-- ElvalHalcor: Έτσι που το πάει, αν είχαμε κι άλλες συνεδριάσεις τον Απρίλιο, πέρα από τις έντεκα που έχουν απομείνει, ίσως κινδύνευε να βγει και από τον FTSE 25! Τέταρτη σερί πτωτική, με συνολικές απώλειες 8,03%, ενώ πλέον γύρισε πτωτικά το έτος, χάνοντας 2,16%. Έκλεισε στα 1,81 ευρώ, επίπεδο που είναι νέα χαμηλά πέντε και πλέον μηνών, ενώ η κεφαλαιοποίηση έπεσε στα 679 εκατ. ευρώ, καθώς την υποσκέλισαν Ελλάκτωρ και Σαράντης. Τέταρτη από το τέλος πλέον στον Large Cap.

-- Αεροδρόμιο: Συμπλήρωσε πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις υποχωρώντας κατά 3,87% τον Απρίλιο, όμως η είδηση είναι ότι χθες έκλεισε κάτω από την τιμή εισαγωγής, πέφτοντας στα 8,18 ευρώ, που είναι πλέον ιστορικά χαμηλά. Θυμίζουμε εισήλθε στα 8,20 ευρώ στις 7 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα με άνοδο περί το 15% έφτασε έως το υψηλό των 9,56 ευρώ, όμως έκτοτε ξεκίνησε η φθορά. Χθες ενδοσυνεδριακά έπεσε έως τα 8,1120 ευρώ όταν έχανε 1,12%. Αποτιμάται στα 2,45 δισ. ευρώ, που το φέρνει στη 13η θέση στον Large Cap.

-- ΔΕΗ: Με απώλειες 5,82% στις δύο συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση του deal, δεν το λες και καλή συμπεριφορά. Πάντως, έπεσε πάνω και στην αλλαγή κλίματος. Όμως, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε να είχε καλύτερη εικόνα.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 5 Οκτωβρίου 2023 - 15 Απριλίου 2024

-- Aegean Airlines: Στην κορυφή των απωλειών χθες στον Large Cap καθώς έχασε 2,71% πέφτοντας στα 11,83 ευρώ, ενώ το τελευταίο τριήμερο υποχωρεί κατά 6,41%. Εύλογες οι ανησυχίες καθώς το Ισραήλ είναι μια διαρκώς ανερχόμενη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας. Όμως, υπάρχει κίνδυνος για πλήγμα σε όλη τη γύρω περιοχή, όπου η Aegean έχει σημαντική παρουσία. Ήδη η βρετανική αεροπορική εταιρεία Easyjet ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Τελ Αβίβ, ενώ γενικότερα υπάρχουν αρκετές ματαιώσεις δρομολογίων όπως της Aegean προς Ben Gurion, αλλά και πτήσεις εταιρειών όπως Blue Bird, Israir, Wizzair κ.α.

Η πορεία της μετοχής της Aegean, 5 Οκτωβρίου 2023 - 15 Απριλίου 2024

-- Intralot – Intracom Holdings: «Αγκαλιά» στην πτώση τον Απρίλιο, χάνουν 10,62% και 9,69% αντίστοιχα, ενώ χθες η πρώτη έκανε τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 1 εκατ. ευρώ, συναλλαγές πολύ μεγάλες για Mid Caps.

Η πορεία της μετοχής της Intracom, 5 Οκτωβρίου 2023 - 15 Απριλίου 2024

-- ΟΛΠ – AVAX: Απώλειες 14,58% και 11,96% τον Απρίλιο αντίστοιχα.

-- Mezz: Κέρδη για τα mezz μετά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Phoenix Vega Mezz και Sunrise Mezz την προηγούμενη εβδομάδα. 

-- Mid Cap: Κακή εικόνα τελευταία, χάνει 6,83% τον Απρίλιο, ενώ γύρισε πτωτικά το 2024 καθώς πλέον υποχωρεί κατά 0,92%. Κανένας άλλος από τους κύριους δείκτες δεν έχει γυρίσει πτωτικά.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Τα φρέσκα κεφάλαια στην αγορά, τα κέφια των τραπεζών, η Τιτάν και η Jumbo

Εντυπωσιακός τζίρος σε συνεδρίαση χωρίς rebalancing, η Εθνική σε ρόλο leader της ανόδου, η Τιτάν «φλερτάρει» με τον MSCI, η Jumbo από το ράλι στο placement με έκπτωση 9,3% και οι δύο υποψήφιες εταιρείες για την Κύρια Αγορά.
MARKET MAKER

Επανεκκίνηση με μεγάλες προσδοκίες, η αναβαθμισμένη ΕΤΕ, η Eurobank και η Jumbo

Ο Γενικός Δείκτης και η κάλυψη του χαμένου εδάφους με την Ευρώπη, η Εθνική πρώτη στην επενδυτική βαθμίδα, η Eurobank σε υψηλά 8,5 ετών, η Jumbo πάνω από τα 4 δισ. κεφαλαιοποίησης και ο ΟΠΑΠ εκτός φόρμας.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Η ανθεκτικότητα της αγοράς, η ΕΕΕ πίσω στα 30 ευρώ και το ρεκόρ της Jumbo

Το γύρισμα σε θετικό πρόσημο για τον Δείκτη, η Coca Cola HBC «πάτησε» ξανά τα 30 ευρώ, η Jumbo σε ιστορικό υψηλό, η Τιτάν εντυπωσιάζει, η Cenergy ανακάμπτει, Intracom και Intralot κάλυψαν χαμένο έδαφος και η διάψευση για Attica Συμμετοχών.
MARKET MAKER

Τα σημάδια κόπωσης, ο μεγάλος τζίρος, η ΕΤΕ στα 7 δισ., η Jumbo και η ΕΚΤΕΡ

Τα μαζεμένα κέρδη έφεραν πειρασμούς ρευστοποιήσεων, ο τζίρος εκτινάσσεται στα ύψη, η ΕΤΕ έπιασε κεφαλαιοποίηση 7 δισ., η Eurobank σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, το ράλι 10% για την Jumbo και τα 15πλάσια κέρδη της ΕΚΤΕΡ.