ΓΔ: 1481.65 0.11% Τζίρος: 87.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.

Θεμιτή και καθ’ όλα απαραίτητη η χθεσινή διόρθωση, καθώς η αγορά είχε υπερθερμανθεί μετά το +2,19% της περασμένης εβδομάδας, αλλά κυρίως μετά το +9,34% από τις 16/4, όπου σε 14 συνεδριάσεις είχε μόλις δύο πτωτικά κλεισίματα. Μένει να δούμε αν αυτή η διόρθωση θα συνεχιστεί (περιθώρια υπάρχουν πολλά), ή αν το… άγχος των αγοραστών και των «καινούριων» παικτών μήπως χάνουν – ξανά – την αγορά, οδηγήσει εκ νέου υψηλότερα δείκτες και μετοχές. Πάντως, διάθεση να σηκωθούν σοβαρά κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχουν, κάτι που φάνηκε χθες που όλη την ημέρα οι συναλλαγές κυλούσαν με το… σταγονόμετρο και μόνο κάποια πακέτα οδήγησαν στο τέλος στα 120 εκατ. ευρώ. Οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν λιγότερες των 90 εκατ. ευρώ.

-- Τράπεζες: Με ενδιαφέρον η αγορά περιμένει τα μεγέθη των Eurobank και Alpha Bank την ερχόμενη Πέμπτη. Και με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα call των διοικήσεων των δυο τραπεζών με τους αναλυτές, προκειμένου να δώσουν το στίγμα του που είμαστε και που πάμε.

-- ΟΤΕ: Σήμερα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα δημοσιεύσει μεγέθη πρώτου τριμήνου, τα οποία θα δώσουν στίγμα. Μετά το -0,48% της Παρασκευής, χθες ο τίτλος πιέστηκε σημαντικά χάνοντας 2,26% πέφτοντας στα 14,09 ευρώ. Μεγάλη πτώση, χωρίς να δικαιολογείται από την πρότερη κίνηση που δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Ίσως λόγο έπαιξε η υποβάθμιση της σύστασης σε neutral από buy που προχώρησε η Optima Bank, διατηρώντας το στόχο των 15 ευρώ. Η Optima σημειώνει πως η υποβάθμιση οφείλεται στην πρόσφατη ανοδική κίνηση της μετοχής. Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με λόγο EV/EBITDA2024 στο 4,8, με σημαντικό discount 25% σε σχέση αντίστοιχους ομίλους του κλάδου πανευρωπαϊκά. Η μεγάλη αδυναμία του ΟΤΕ είναι η έλλειψη πειστικού αναπτυξιακού story.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, 11 Οκτωβρίου 2023 - 13 Μαΐου 2024

-- Σαράντης: Εκτός φόρμας τελευταία, στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, δεν έχει θετικό κλείσιμο, ενώ χθες βρέθηκε στην κορυφή των απωλειών στον Large Cap χάνοντας 2,59% στα 11,30 ευρώ. Πάντως, κρατάει άνοδο +34,84% φέτος, έχει περιθώρια…

Η πορεία της μετοχής της Σαράντης, 11 Οκτωβρίου 2023 - 13 Μαΐου 2024

-- AVAX: Αιφνιδιαστικό +7,91% χθες, με τον τίτλο στα 1,5820 ευρώ, ενώ έκανε και το μεγαλύτερο όγκο από τις 4 Απριλίου διακινώντας 372 χιλ. τεμάχια. Η εταιρεία ανέλαβε το μεγάλο οδικό έργο στον άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά. Η μετοχή – για διάφορους λόγους – είχε πιεστεί σημαντικά από την αρχή του 2024, αλλά ειδικά τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Μάλιστα, από την αρχή του 2024 έως τις 16 Απριλίου, έφτασε να γράφει απώλειες 28,71% φέτος, όταν κατήλθε στα 1,3260 ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις σε όλο το Χ.Α. Ένας από τους λόγους είναι ότι είχε «τρέξει» πέρυσι με ράλι +144,74%. Η Edison έκανε update στην ανάλυση που είχε δημοσιεύσει στις αρχές του 2024, όταν είχε ανεβάσει το στόχο στα 3,20 ευρώ, ενώ τώρα τον κατέβασε στα 3 ευρώ. Και πάλι όμως είναι σχεδόν δύο φορές πάνω από την τωρινή τιμή στο ταμπλό. Ο οίκος σημειώνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται 6,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024, που αντιστοιχεί σε discount 51% έναντι των ομοειδών. Πλέον, χάνει 15% φέτος. 

Η πορεία της μετοχής της ΑΒΑΞ ,11 Οκτωβρίου 2023 - 13 Μαΐου 2024

-- Foodlink Ι: Είναι ευχάριστη η κινητικότητα και η αύξηση του ενδιαφέροντος για μικρότερες σε αποτίμηση εταιρείες, που βγαίνουν από τον πολυετή λήθαργο, ειδικά αυτές της Εναλλακτικής Αγοράς. Χθες άλλαξε χέρια το 5% της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά εταιρείας Foodlink, κάτι που επιβεβαιώνει την κινητικότητα και σε αυτό το χώρο. Πληροφορίες λένε ότι πωλητής του πακέτου ήταν η Sadion Investments (συμφερόντων του Κωνσταντίνου Παπαζήση), η οποία πούλησε το σύνολο της θέσης της σε δύο αμοιβαία κεφάλαια. Στη μετοχή πέρασαν τέσσερα πακέτα συνολικά 1.667.627 μετοχών της στην τιμή των 0,41 ευρώ ανά μετοχή, με μικρό premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος την Παρασκευή. Αυτή η κινητικότητα προκάλεσε ράλι στη μετοχή που κλείδωσε στο limit up και στο +29,23% στην τιμή των 0,5040 ευρώ, ενώ διακίνησε συνολικό όγκο 1,83 εκατ. τεμαχίων με τζίρο 760,6 χιλ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Foodlink, 11 Οκτωβρίου 2023 - 13 Μαΐου 2024

-- Foodlink ΙΙ: Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται στα 16,8 εκατ. ευρώ. Η Foodlink η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του contract logistics (αποθήκευση και διανομή προς μεγάλους πελάτες), ήταν το 12ο μέλος της ΕΝ.Α. και εισήχθη στο ταμπλό του Χ.Α. στις 6 Αυγούστου 2009, με τιμή εισαγωγής τα 2,02 ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίησή της κατά την εισαγωγή διαμορφωνόταν στα 14,6 εκατ. ευρώ.

-- Optima Bank: Νέα ιστορικά υψηλά τα 11,50 ευρώ μετά και το χθεσινό +1,59%, ενώ συμπλήρωσε 5ήμερο ανοδικό σερί. Έχει εκπληκτική πορεία από τις 15 Μαρτίου, ήτοι λιγότερο από δύο μήνες πριν, όταν είχε βρεθεί στα 7,48 ευρώ, που σημαίνει ότι έκτοτε γράφει ράλι ανόδου +53,74%. Από την αρχή του χρόνου είναι στο +47,44% φέτος, ενώ από τα 7,20 ευρώ που εισήχθη στις 4 Οκτωβρίου 2023, ενισχύεται κατά 59,72%. Στα 847 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

-- Πετρόπουλος: Σημαντικά κέρδη στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου σημειώνει άνοδο 13,25%, φτάνοντας χθες στα 9,40 ευρώ. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η κατάρρευση των συναλλαγών, η ατάραχη Ideal και η τιμή της Intralot

Η πτώση προς τις 1.180 μονάδες και... βλέπουμε, το «στέγνωμα» των συναλλαγών, ο ρόλος του placement στην Εθνική, η νέα απειλή από τη Fed, το ενημερωτικό της Intralot, η άνοδος της Ideal κόντρα στο ρεύμα και οι πιέσεις στην Πληροφορική.
pixida, agores
MARKET MAKER

Ρευστοποιήσεις που δεν ανησυχούν, τα πακέτα της Εθνικής και τα placements

Το ξέσπασμα του ΑΔΜΗΕ, σερί πέντε ανοδικών ημερών για την Alpha, τα πακέτα της ΕΤΕ, η αποκοπή μερίσματος στο Αεροδρόμιο, τα ρεκόρ της Cenergy και η διάθεση μετοχών της Mytilineos με discount -8,8% από το κλείσιμο της Τρίτης.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Με φόρα η αγορά προς τις 1.600 μον., το σερί της Alpha και η ανάκαμψη της ΕΕΕ

Σε νέες υπερβάσεις οδηγεί η ανοδική δυναμική της αγοράς, η Alpha Bank σε τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, η Coca Cola HBC κάνει ράλι 24% φέτος, η ΜΥΤΙΛ πίσω στα 39 ευρώ, η Intracom ζωντανεύει και οι πιέσεις στα mezz.
MARKET MAKER

Κόντρα Eurobank - ΕΤΕ, προσδοκίες για ΔΕΗ και τα καρδιοχτυπήματα για ΤΕΝΕΡΓ

Η άτυπη μάχη ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο της διάρκειας στην αντίδραση της Alpha, ο ΜΥΤΙΛ βλέπει τα 40, η ζαλισμένη Πειραιώς, τα ρεκόρ CENER - ΠΕΡΦ και η ευχάριστη έκπληξη της ΕΥΔΑΠ.