ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Χρωστούμενη άνοδος, η ένταξη του ΔΑΑ στον FTSE25 και η Atttica Συμμετοχών

Η ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, οι τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, το αφορολόγητο μέρισμα της Attica, οι δύο ταχύτητες στις τράπεζες και τα χαμόγελα για ΓΕΚ Τέρνα μετά το deal.

Αν κρίνουμε από την χθεσινή ανοδική κίνηση των αγορών στην Ευρώπη μάλλον θα δούμε και το ΧΑ να ακολουθεί έχοντας μάλιστα ώθηση από την μεγάλη συμφωνία της Τέρνα Ενεργειακή

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, με το μεγάλο ενεργειακό deal, την φορολογική «επιδρομή» στα κέρδη των διυλιστηρίων, τον «πάγο» από τον οίκο MSCI που δεν ενέταξε το Χ.Α. σε watchlist, αλλά και το rebalancing που έγινε την Παρασκευή. Ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη του μήνα, το Χ.Α. κινείται ισορροπητικά, με μεικτά πρόσημα στο ευρύτερο ταμπλό, ενώ ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά -0,54% και ο τραπεζικός είναι στο οριακό -0,02%. Από την αρχή του έτους, ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 10,12%, ο FTSE 25 είναι στο +9,24%, ο Mid Cap +0,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 16,94%.

Από σήμερα η μετοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών αποτελεί μέλος του δείκτη των ισχυρών FTSE 25, λαμβάνοντας τη θέση της Quest Συμμετοχών που υποβαθμίστηκε στον Mid Cap. Στον τελευταίο εισάγεται και η Optima Bank στη θέση της Premia Properties. Η Optima Bank ενισχύθηκε κοντά στο 7% την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 12,60 ευρώ στην αποτίμηση των 929 εκατ. ευρώ, ενώ το 6μηνο κερδίζει 61,54%.

-- Attica Συμμετοχών: Τη διανομή μερίσματος 17 εκατ. ευρώ ή 0,07 ευρώ ανά μετοχή από κέρδη προηγούμενων χρήσεων θα προτείνει το ΔΣ της Attica Συμμετοχών στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων για τη χρήση του 2023 που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου. Δεδομένου ότι το προτεινόμενο προς έγκριση ποσό προέρχεται από ναυτιλιακά έσοδα, δεν υπόκειται σε φορολόγηση και θα αποδοθεί ως καθαρό ποσό στους δικαιούχους. Στη συνέλευση θα προταθεί προς έγκριση και πρόγραμμα διάθεσης μετοχών  με τη μορφή stock options  προς τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων µε αυτή εταιριών. Κατ’ ανώτατο όριο θα εκδοθούν 5.500.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ήτοι ποσοστό 2,26% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Η τιμή διάθεσης των ως άνω μετοχών θα είναι ίση με 2,25 ευρώ ανά μετοχή (2,3 ευρώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή. Η περίοδος ωρίμανσης των δικαιωμάτων θα είναι κατ’ ανώτατον τρία έτη από την χορήγηση των δικαιωμάτων και η περίοδος άσκησης του συνόλου των δικαιωμάτων θα λήγει δύο έτη μετά την τελευταία ημερομηνία ωρίμανσης. Υψηλές είναι και οι απολαβές των μελών του ΔΣ που για το σύνολο της χρήσης ανέρχονται στα 3,04 εκατ. ευρώ. Ξεχωρίζουν η αμοιβή του εκτελεστικού προέδρου Κυριάκου Μάγειρα με 699.000 και του διευθύνοντος συμβούλου Παναγιώτη Δικαίου με 513.000. Τα καθαρά κέρδη της χρήσης ήταν 61,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22,8 εκατ. ήταν λογιστικό κέρδος από τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ. Ετσι, οι απολαβές του ΔΣ  αντιπροσωπεύουν το 8% των πραγματικών καθαρών κερδών του ναυτιλιακού ομίλου.

Η πορεία της Atttica Συμμετοχών 15 Δεκεμβρίου 2023 - 22 Ιουνίου 2024

-- Τράπεζες: Δύο ταχυτήτων είναι (ειδικά) το τελευταίο διάστημα ο κλάδος, ενώ και σε επίπεδο 1ου εξαμήνου, πλέον η διαφορά στην εικόνα των μετοχών είναι εμφανέστατη και διακριτή. Στην πρώτη ταχύτητα είναι οι Eurobank και Εθνική και στη δεύτερη οι Πειραιώς και Alpha Bank. Το τελευταίο 6ήμερο, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 7,90% και η Alpha Bank -7,20%, ενώ η Eurobank χάνει 2,23% και η Εθνική κερδίζει 0,53%. Το μήνα Ιούνιο η Eurobank ενισχύεται κατά 4,37% και η Εθνική είναι στο +0,50%, την ώρα που η Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,02% και η Alpha Bank -3,10%. Σε επίπεδο εξαμήνου 2024, η Eurobank ξεχωρίζει με άνοδο 30,43%, ακολουθούμενη από την Εθνική που είναι στο +27,50%, ενώ η Πειραιώς πλέον κερδίζει μόλις 8,22% μετά τις απώλειες του τελευταίου διαστήματος, ενώ η Alpha Bank γύρισε πτωτικά το έτος χάνοντας 2,44%.

-- Πειραιώς: Κατήλθε στα 3,4630 ευρώ την Παρασκευή (-1,03%), επίπεδα που έχει να δει από τις 26 Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι έπεσε σε χαμηλό πέντε μηνών. Η Fast Finance επισημαίνει πως οι συμμετέχοντες στο πρόσφατο placement καταγράφουν 14% απώλειες και πως είναι το πρώτο placement που πήγε πολύ καλά για την τράπεζα και άσχημα για τους επενδυτές. Τεχνικά, σύμφωνα με την ΕΠΕΥ, σε πρώτη φάση πρέπει να κλείσει πάνω από τα 3,58 ευρώ για να ανακόψει την επιθετική τάση. Το ζήτημα βέβαια εδώ είναι αν ρευστοποιεί κάποιο μεγάλο ξένο fund και αν ναι πόσο «χαρτί» έχει ακόμα.

Η πορεία της Τράπεζας Πειραιώς 15 Δεκεμβρίου 2023 - 22 Ιουνίου 2024

-- Alpha Bank: Στα 1,5015 ευρώ έκλεισε την Παρασκευή (-1,22%), επίπεδα που είχε να δει από τις 28 Δεκεμβρίου 2023, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλό έξι μηνών.

-- ΓΕΚ Τέρνα: Ο όμιλος πέτυχε ένα από τα σπουδαιότερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εύλογα ο τίτλος συμπλήρωσε 4ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 4,17%, που έφερε τη μετοχή στα 16,98 ευρώ, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 24 ετών, καθώς υψηλότερα είχε να βρεθεί από τις 21 Φεβρουαρίου του 2000. Ο τίτλος ενισχύεται κατά 29% φέτος. Η Axia ανέβασε την τιμή στόχο στα 24,80 ευρώ, η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή στόχο στα 20 ευρώ, ενώ Euroxx Χρηματιστηριακή δίνει επίσης τιμή – στόχο τα 20 ευρώ.

Η πορεία της ΓΕΓ Τέρνα 15 Δεκεμβρίου 2023 - 22 Ιουνίου 2024

-- ΕΥΔΑΠ: Με απώλειες 2,99% την Παρασκευή και κλείσιμο στα 5,51 ευρώ, όχι μακριά από τα 5,34 ευρώ που είναι τα χαμηλά 52 εβδομάδων από τον Οκτώβριο του 2023. Αισίως υποχωρεί κατά 9,52% φέτος.

Η πορεία της ΕΥΔΑΠ 15 Δεκεμβρίου 2023 - 22 Ιουνίου 2024

-- Epsilon Net: Νέα ιστορικά υψηλά τα 12,30 ευρώ μετά και το +2,50% της Παρασκευής, πλέον βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα από την τιμή των 12 ευρώ που έγινε η δημόσια πρόταση. Έμεινε και ανεκτέλεστο πάνω από 30 χιλ. τεμάχια.

Η πορεία της Epsilon Net 15 Δεκεμβρίου 2023 - 22 Ιουνίου 2024

-- Μερίσματα: Οι τέσσερις εργάσιμες που έχουν μείνει του Ιουνίου, έχουν πολλές αποκοπές μερισμάτων και ενδεχομένως περιορίσουν την όποια δυναμική αντίδρασης. Σήμερα Τρίτη ο ΟΠΑΠ δίνει επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ, ενώ η ΕΧΑΕ δίνει μέρισμα 0,24 ευρώ, η Intercontinental International 2,21 ευρώ η Cenergy μέρισμα 0,08 ευρώ, η Intracom Holdings 0,12 ευρώ, η Quest 0,22 ευρώ, η ElvalHalcor μέρισμα 0,04 ευρώ, η Viohalco 0,12 ευρώ, η Τιτάν 0,85 ευρώ και η Optima Bank 0,44 ευρώ ανά μετοχή πάντα. Αύριο Τετάρτη 26/6 η Fourlis «κόβει» τα 0,12 ευρώ και την ίδια μέρα η Motor Oil τα 1,40 ευρώ.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η Πειραιώς επιστρέφει, το «στοίχημα» της Mytilineos και η εξόρμηση της ΕΧΑΕ

Το +2,49% της Πειραιώς δημιουργεί προσδοκίες, η Mytilineos θέλει να γίνει European Large Cap, η Alpha ανακτά χαμένο έδαφος, η ΕΧΑΕ σε νέα διεθνή εξόρμηση για τις μετοχές Mid Cap και ο ισχυρός ισολογισμός της ΓΕΚ Τέρνα.
MARKET MAKER

Κόντρα Eurobank - ΕΤΕ, προσδοκίες για ΔΕΗ και τα καρδιοχτυπήματα για ΤΕΝΕΡΓ

Η άτυπη μάχη ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο της διάρκειας στην αντίδραση της Alpha, ο ΜΥΤΙΛ βλέπει τα 40, η ζαλισμένη Πειραιώς, τα ρεκόρ CENER - ΠΕΡΦ και η ευχάριστη έκπληξη της ΕΥΔΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τα χαμόγελα των αγοραστών της Παρασκευής, η ΔΕΗ και κάτι ψήνεται στη ΜΥΤΙΛ

Οι αγοραστές στην αντεπίθεση με τους πωλητές να αποσύρονται, η ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, η δυναμική κίνηση της ΔΕΗ ενόψει των αποτελεσμάτων, η επόμενη κίνηση της Mytilineos και το ράλι της Optima.
MARKET MAKER

Η αναζήτηση κατεύθυνσης στο ΧΑ, η κάμψη της Alpha, η Viohalco και το ΔΑΑ

Το δύσκολο όριο των 1.410 μονάδων για τον Δείκτη, το ράλι της Coca Cola HBC που στήριξε τους δείκτες, το χαμένο έδαφος για την Alpha Bank, η διόρθωση Viohalco - Elvalhalcor, οι επτά πτωτικές συνεδριάσεις του ΔΑΑ και το ράλι της Intrakat.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το τραπεζικό ράλι, η Eurobank πάνω από 7 δισ., η Σαράντης και η Attica Συμμετοχών

Τα κέρδη 8,75% του τραπεζικού δείκτη σε πέντε συνεδριάσεις, η υπεροχή της Eurobank, το υψηλό 52 εβδομάδων της Alpha, η Σαράντης πάνω από τα 9 ευρώ, η αφύπνιση της Attica Συμμετοχών και η Dimand σε ιστορικό χαμηλό.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Τα δισ. του Αεροδρομίου, το ερώτημα για τα Mezz, η Aegean και η Δομική Κρήτης

Ο χορός των δισ. για το Αεροδρόμιο και τα κεφάλαια επενδυτών που αποδεσμεύονται, η επιβλητική παρουσία των τραπεζών, η αποτίμηση των Mezz, η ισχυρή άνοδος της Aegean και η κόπωση Intrakat - Intralot - Intracom.