Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, στη σκιά των αναταράξεων στη Wall Street και της πολύ καλύτερης εικόνας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αρκετοί είναι οι ανησυχούντες για διόρθωση ενώ οι αισιόδοξοι πανηγυρίζουν για την αναβάθμιση της οικονομίας.
Φαίνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια μετατόπιση κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, και ειδικά τον τομέα της τεχνολογίας, προς πιο παραδοσιακούς κλάδους, με την Ευρώπη να κερδίζει έδαφος και λόγο των χαμηλών αποτιμήσεων.
Με τον Γενικό Δείκτη ήδη να γράφει +14,17% από την αρχή του έτους μένει να δούμε αν θα υπάρξει διορθωτική κίνηση -μέχρι τώρα, οι διορθώσεις ολοκληρώνονται σε λίγες συνεδριάσεις-, ή αν θα δούμε ακόμα υψηλότερες τιμές πριν διορθώσει η αγορά.
Η ευχάριστη έκπληξη της αναβάθμισης της οικονομίας από την DBRS αλλά και το... άστρο των τραπεζών ενισχύουν την επιχειρηματολογία των αισιόδοξων.
Εθνική Τράπεζα: Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, με τη μετοχή να αναδεικνύεται καθημερινά η πρώτη σε αξία συναλλαγών στην αγορά. Η αγορά περιμένει εκπλήξεις. Στο +22,45% από την αρχή του έτους.
ΕΧΑΕ: Προσπάθησε να υπερβεί τα 5 την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά δεν τα κατάφερε, με κλείσιμο στα 4,955 ευρώ.
Με τον τζίρο να έχει αυξηθεί πολύ και μεγάλη κινητικότητα με νέες εισαγωγές και πακέτα η μετοχή μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.
Alpha Bank: Νέα άνοδος την Παρασκευή (+1,58%), διευρύνοντας τα κέρδη της μετοχής στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις στο +11%, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τον αιφνιδιασμό Πόλσον.
Από την αρχή του έτους είναι πρώτη σε απόδοση μεταξύ των 4 συστημικών με +26,9%.
Η ελκυστική αποτίμηση αποτελεί ισχυρό δέλεαρ, καθώς παραμένει η μετοχή με το χαμηλότερο P/BV, μεταξύ των συστημικών, με 0,6, που είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Η κερδοφορία της Alpha σύμφωνα με το business plan από 650 εκατ. το 2024, προβλέπεται να ανέλθει στα 850 εκατ. το 2025 και να ξεπεράσει το 1 δισ. το 2027.
ΟΤΕ: Το «στοιχειωμένο» όριο των 15 ευρώ η μετοχή κατάφερε να το ξεπεράσει, όχι όμως για πολύ. Έμεινε λίγο πάνω από τα 15 ευρώ για τέσσερις συνεδριάσεις, αλλά την Παρασκευή η μετοχή έκανε μια μεγαλοπρεπή «βουτιά» κατά 2,42%, τη δεύτερη μεγαλύτερη στον 25άρη, για να επιστρέψει στα 14,94 ευρώ.
Και όλα αυτά ενώ έχει ενεργοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με «δύναμη πυρός» έως 153 εκατ. ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η Morgan Stanley.
Φαίνεται ότι οι προβλέψεις της αγοράς για αύξηση των κερδών ανά μετοχή μόλις κατά 1,4% το 2025, σύμφωνα με τη Factset, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ουσιαστική ανάκαμψη της μετοχής.
Helleniq Energy: Αντιστάθηκε στην όχι θετική έκθεση της Goldman Sachs για την εταιρεία, όπου επανέλαβε τη σύσταση sell και έθεσε τιμή στόχο τα 7 ευρώ (έναντι 7,10 ευρώ προηγούμενης τιμή στόχου).
Την Παρασκευή η μετοχή δεν επηρεάστηκε διόλου, κλείνοντας μάλιστα με άνοδο +0,77% στα 7,865 ευρώ.
Motor Oil: Αντέδρασε δυναμικά την Παρασκευή (21,42 ευρώ, +1,23%), δημιουργώντας απόσταση ασφαλείας από τον κίνδυνο να βρεθεί κάτω από τα 21 ευρώ. Η τεχνική εικόνα της μετοχής παραμένει προβληματική με τους περισσότερους δείκτες να ορίζουν "strong sell".
Καλύτερη είναι η εικόνα των ΚΜΟ και μένει να δούμε αν σήμερα διασπάσει ανοδικά των ΚΜΟ 30 που ίσως αποτελέσει σηματωρό για την αλλαγή τάσης της μετοχής. Υπενθυμίζεται ότι προς τα μέσα Φεβρουαρίου είχε υπερβεί τα 22 ευρώ.
Jumbo: Δεν εμπνέει η μετοχή και από το placement του περασμένου Μαΐου και μετά δεν έχει συνέλθει.
Eutelsat: «Βουτιά» 15,62% έκανε την Παρασκευή η μετοχή της ευρωπαϊκής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών, που όμως έχει προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις στους επενδυτές το τελευταίο διάστημα. Αρκεί να πούμε ότι από τα 1,2 ευρώ, στα τέλη Φεβρουαρίου, εκτινάχτηκε στα 7,85 στις 5 Μαρτίου, μια άνοδος της τάξεως του 550%.
Αυτό που «απογείωσε» την εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών ήταν, βέβαια, τα σενάρια για μεγάλες επενδύσεις της Ευρώπης στην άμυνα, αλλά και η φημολογία ότι ο Μασκ θα κλείσει το Starlink για τον ουκρανικό στρατό και θα πάρει τη δουλειά η Eutelsat.
Ακόμη και οι αναλυτές της Goldman Sachs, που είχαν συστήσει πώληση της μετοχής μετά το ράλι, αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος και άλλαξαν τη σύσταση σε «ουδέτερη».
Κρυπτονομίσματα: Ρέει το αίμα στα κρυπτονομίσματα, καθώς οι υποσχέσεις Τραμπ, που έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι θα πλουτίσουν επειδή θα αγόραζε μαζικά το αμερικανικό Δημόσιο, δεν έγιναν πράξη. Με απώλειες κοντά στο -6,5% χθες το Bitcoin, επιστρέφοντας στα επίπεδα των 80.000 δολαρίων.
Τα κρυπτονομίσματα στη θεωρία είναι νομίσματα, στην πράξη όμως παραμένει περιορισμένη η χρήση τους στον πραγματικό κόσμο και τις καθημερινές συναλλαγές και η δημοφιλία τους οφείλεται κυρίως στο χρηματιστηριακό τζόγο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.