ΓΔ: 1473.06 -0.55% Τζίρος: 28.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος μίνι έκπληξη, το πάρτι στα mezz, το ξέσπασμα Ελλάκτωρ και η συνέχεια

Το γλυκό κλείσιμο του ΧΑ, η ηρεμία στις ξένες αγορές, η θετική αντίδραση στα αποτελέσματα της Φουρλής, οι νέες συζητήσεις για Άκτωρ και το άλμα της Ελλάκτωρ, η εκτίναξη σε ιστορικά υψηλά των mezz και το ξεκίνημα της Austriacard.

Εξέπληξε ευχάριστα χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας με αξιόλογα κέρδη +0,71% σε μια συνεδρίαση που όλα έδειχναν ότι θα ολοκληρωνόταν με τους δείκτες στο «κόκκινο».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά, με τις ξένες αγορές επίσης υπό πίεση, ωστόσο μετά τις 13.00 η προσφορά απορροφήθηκε και αρκετές μετοχές αποκόμισαν αξιόλογα κέρδη, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2,5 προς 1. ΟΠΑΠ (+3,06%), Τιτάν (+2,24%), Ελλάκτωρ (+5,96%), Εθνική (+1,67%) και Mytilineos (+1,36%) ήταν οι πρωταγωνιστές της συνεδρίασης.

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη, Πέμτπη 23 Μαρτίου 2023

Σε φθίνουσα πορεία παρέμειναν οι συναλλαγές, καθώς μετά τα 76,2 εκατ. ευρώ της Τετάρτης, χθες ο τζίρος διολίσθησε στα 66,2 εκατ. ευρώ, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 53 συνεδριάσεων, με τον αμέσως επόμενο χαμηλότερο στις 5 Ιανουαρίου (62,5 εκατ. ευρώ), όταν η αγορά υπολειτουργούσε ακόμη, όπως πάγια γίνεται στις αρχές του χρόνου όπου οι ξένοι παραδοσιακά απέχουν.

Η μείωση των συναλλαγών και η εξασθένηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στις ΗΠΑ αλλά και την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενισχύουν τις τάξεις των σκεπτικιστών για την πορεία της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες.  

Στις διεθνείς αγορές, ύστερα από τόσες αναταράξεις, οι επενδυτές προσπαθούν να ξαναβρούν επαφή με κάποιου είδους κανονικότητα. Στην Ευρώπη, οι δείκτες κινήθηκαν σταθεροποιητικά με ελαφρώς πτωτική κλίση, στην Αμερική οι επενδυτές αποφάσισαν να ποντάρουν στην καλή πλευρά των αποφάσεων της Fed και των δηλώσεων Πάουελ, προεξοφλώντας ότι στην επόμενη συνεδρίαση οι τραπεζίτες θα «παγώσουν» τις αυξήσεις επιτοκίων. Πιο «καθαρή» ήταν η ανοδική κίνηση στην τεχνολογία (κέρδη 1% για τον Nasdaq), ενώ οριακή ήταν η άνοδος των δύο «μεγάλων» δεικτών, Dow και S&P, καθώς το «ξύλο» σε μικρές, περιφερειακές τραπεζικές μετοχές δεν έχει σταματήσει. Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν, στη δεύτερη ημέρα κατάθεσης στη Γερουσία άφησε ανοικτό να γίνει κάτι καλύτερο με την εγγύηση καταθέσεων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αποκλείονται τα πιο δραστικά μέτρα (βλ. γενική κάλυψη των καταθέσεων από την κυβέρνηση).

-- Φουρλής: Θετικά αντέδρασε η αγορά στο σετ αποτελεσμάτων 2022 και τις προβλέψεις της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια με το +1,87% της χθεσινής συνεδρίασης. Όμως, η εταιρεία έχει ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να θεωρηθεί ότι η κερδοφορία της είναι ικανοποιητική για το μέγεθός της. Το 2022, οι πωλήσεις έφθασαν τα 501 εκατ. ευρώ με διψήφιο ρυθμό αύξησης, αλλά τα λειτουργικά EBITDA ουσιαστικά έμειναν στάσιμα (39,6 εκατ. από 38,1 το 2021) και τα κέρδη προ φόρων ήταν μόλις 20 εκατ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά χαμηλό για έναν εμπορικό όμιλο με τέτοιο τζίρο. Η διοίκηση φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας και κάνει κινήσεις για να τη βελτιώσει. Αν το καταφέρει, θα έχει καλύτερη τύχη και η μετοχή, που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και βρίσκεται ακόμη περισσότερο από 20% χαμηλότερα από το υψηλό του 2022 (4,5 ευρώ, τον Ιανουάριο).

-- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις στάθηκαν υπεραρκετές ώστε η μετοχή να «μαζέψει» τις απώλειες (κοντά στο -18%) των προηγούμενων 2 εβδομάδων. Η εκκίνηση νέων διαπραγματεύσεων για την πώληση της Άκτωρ, αυτή τη φορά με την Intrakat, έδωσαν ώθηση στη μετοχή, η οποία έκλεισε στα 2,135 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +5,96%, ενώ σημείωσε μέγιστη τιμή ημέρας τα 2,1785 ευρώ. Και στην περίπτωση της Ελλάκτωρ ένα ζήτημα είναι η περιορισμένη διασπορά της μετοχής που δεν βοηθά την πιο ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων.  

Η πορεία της μετοχής της Ελλάκτωρ, Δεκέμβριος 2022 - 23 Μαρτίου 2023

-- Intrakat: Θετική αντίδραση και για την Intrakat στην προοπτική απόκτησης της Άκτωρ, με τη μετοχή να κλείνει χθες με κέρδη +3,38%, ενώ κινήθηκε ανοδικά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Στο +13,01% η μετοχή από τις αρχές του έτους.

-- Mezzanine: Sunrsise με +9,83% και ανεκτέλεστες εντολές αγοράς 105.204 τεμαχίων, Galaxy Cosmos με +9,63%, Cairo με +9,45% και Phoenix Vega με +7,45% χάρισαν χαμόγελα στους… μερακλήδες της αγοράς που ασχολούνται με αυτά τα σύνθετα, υψηλού ρίσκου και αδιαφανή εργαλεία. Sunrise και Galaxy σημείωσαν χθες νέο ιστορικό υψηλό και όλα δείχνουν ότι τα αποτελέσματα του 2022 θα φέρουν λίαν ικανοποιητικές διανομές κερδών.

Η πορεία της μετοχής της Sunrise Mezz, Οκτώβριος 2022 - 23 Μαρτίου 2023

-- Austriacard Holdings: Πτωτική ήταν η πρεμιέρα της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. που έγινε παράλληλα με το ταμπλό του χρηματιστηρίου της Βιέννης, με κωδικό «ACAG». Εισήλθαν 18.176.934 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη, με τιμή εκκίνησης τα 13,42 ευρώ ανά μετοχή. Ο τίτλος έφτασε περίπου 40 λεπτά μετά το άνοιγμα να υποχωρεί 10,43% πέφτοντας στα 12,02 ευρώ, όμως μάζεψε σημαντικά, κλείνοντας στα 12,99 ευρώ με πτώση -3,20%, χωρίς να περάσει καθόλου σε θετικό έδαφος. Η τιμή έναρξη της μετοχής στα 13,42 ευρώ έδινε ένα premium στους μετόχους της Inform Lykos σύμφωνα με τη σχέση ανταλλαγής της ελληνικής εταιρείας με τη μητρική από την Αυστρία (4,5 μετοχές της Inform για μια της AustriaCard) για αυτό και η μετοχή πιέστηκε χθες από κάποιους «γρήγορους» που θέλησαν να  το καρπωθούν. Απαιτητική η αποτίμηση των 236 εκατ. ευρώ, αφού το νέο σχήμα ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το 2022 ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
MARKET MAKER

Η διόρθωση που δεν ήρθε, η δυναμική των τραπεζών και το ράλι του ΟΤΕ

Η αγορά διέψευσε τις εκτιμήσεις για διορθωτική κίνηση, οι τράπεζες επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους, ο ΟΤΕ κερδίζει πάνω από 7% σε τέσσερις συνεδριάσεις, η «χλιαρή» διάψευση Motor Oil - Ελλάκτωρ για Ηλέκτωρ και η Κρι Κρι.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Η αυτοπεποίθηση του ΧΑ, τα χαμόγελα σε ΟΤΟΕΛ - Ελλάκτωρ και τα κουρασμένα ΕΛΠΕ

Παραμένει σε επαφή με τα υψηλά οκταετίας το ΧΑ εν αναμονή των εκλογών, «αλλού τα κακαρίσματα αλλού γεννούν οι κότες», η ΔΕΗ απελευθερώνεται από τη σεναριολογία, το γύρισμα της Eurobank και οι προσδοκίες για Lavipharm.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το profit taking στο ΧΑ, τα νέα υψηλά των mezz, οι αντοχές ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ και η ΜΟΗ

Οι ρευστοποιήσεις σε χαρτιά που είχαν «τρέξει» τις προηγούμενες ημέρες αλλά και σε μετοχές που δεν είχαν «τρέξει», το νέο άλμα για Sunrise και Galaxy, η καλή εικόνα Eurobank - Εθνικής, ανόδου συνέχεια για ΕΕΕ και οι νέες πιέσεις στη Motor Oil.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τράπεζες και πάλι τράπεζες, μικρά κέρδη για τον ΓΔ και οι προσδοκίες για ΟΤΕ

Στυλοβάτες της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική σε πρώτο ρόλο, η είδηση για Ρουμανία δίνει νέα πνοή στον ΟΤΕ, η ΜΥΤΙΛ έκανε το ένα τρίτο του τζίρου της αγοράς και οι υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη της Motor Oil.
MARKET MAKER

Η συσσώρευση της Τρ. Πειραιώς, οι νέες σταθμίσεις της ΜΥΤΙΛ και οι 1.500 μον.

Οι προσδοκίες από την αναθεώρηση της Fitch, πόσο ανεβαίνει η στάθμιση της Mytilineos στον FTSE All World, οι εντολές αγοράς στην Alpha, η σταθεροποίηση της ΤΕΝΕΡΓ, η πορεία της Τιτάν προς τον MSCI και η Intracom εκτός φόρμας.