ΓΔ: 1206.13 0.51% Τζίρος: 15.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:53:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Το profit taking στο ΧΑ, τα νέα υψηλά των mezz, οι αντοχές ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ και η ΜΟΗ

Οι ρευστοποιήσεις σε χαρτιά που είχαν «τρέξει» τις προηγούμενες ημέρες αλλά και σε μετοχές που δεν είχαν «τρέξει», το νέο άλμα για Sunrise και Galaxy, η καλή εικόνα Eurobank - Εθνικής, ανόδου συνέχεια για ΕΕΕ και οι νέες πιέσεις στη Motor Oil.

Profit taking είχαμε χθες στο ΧΑ, μετά από έντεκα διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες -0,82% στις 1.111,11 μονάδες με συρρίκνωση συναλλαγών και τους περισσότερους επενδυτές να παρακολουθούν παθητικά την συνεδρίαση.

Ρευστοποιήσεις κερδών είδαμε σε μετοχές που είχαν «τρέξει» πολύ τις προηγούμενες ημέρες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (-2,46%) και η Alpha Bank (-2,34%), ενώ υπό πίεση βρέθηκαν και μετοχές που δεν είχαν «τρέξει», όπως η Μότορ Όιλ (-2,52%), η Τιτάν (-1,05%) αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή (-1,46%) παρά τις προσδοκίες για την ολοκλήρωση του deal.

H Coca Cola HBC (+0,60%) παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, επηρεάζοντας καθοριστικά το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, αν και έκλεισε αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Αξιοσημείωτη η κίνηση «κόντρα στο ρεύμα» της Jumbo (+0,50%),  της Cenergy (+0,12%), της Aegean (+0,50%) και της Lamda Development (+1,02%). Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε το ξέσπασμα των Πλαστικών Θράκης (+3,80%) και η Φουρλής (+0,39%).

-- Eurobank - Εθνική: Βρίσκονται ένα επίπεδο υψηλότερα από τις άλλες δύο συστημικές κεφαλαιακά και σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Η δε Eurobank υπερέχει και σε ένα ακόμα σημείο, την ποιότητα της κερδοφορίας, που βασίζεται σε τρεις ξεχωριστές πηγές: τραπεζικές εργασίας στην Ελλάδα, τραπεζικές εργασίες στο εξωτερικό και έσοδα από ακίνητα. Η υπεροχή ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ στο ταμπλό γίνεται πιο ευδιάκριτη στις πτωτικές συνεδριάσεις, όπου εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Με τον δείκτη των τραπεζών χθες στο -1,48% η ΕΤΕ έκλεισε στο -0,78% και η Eurobank στο -0,90%.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας Οκτώβριος 2022 - 19 Απριλίου 2023 

-- ΕΧΑΕ: Η μετοχή της ΕΧΑΕ έχει πολλά να δώσει ακόμα, ενώ η αναβάθμιση της χώρας και η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα έχει πολλαπλασιαστικά θετική επίδραση στο χρηματιστήριο. Τα κάπως νευρικά γυρίσματα της μετοχής, όπως το χθεσινό -3,02% αποτελούν παράθυρα ευκαιρίας.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ Αύγουστος 2022 - 19 Απριλίου 2023 

-- Sunrise – Galaxy Mezz: Σαν τη μύγα μες στο γάλα χθες, έκλεισαν με κέρδη +9,62% το Sunrise και +6,23% το Galaxy, με τον Γενικό Δείκτη στο -0,89% και τις τράπεζες στο -1,47%. Δεδομένης της μεγάλης δυσκολίας για τον προσδιορισμό των αποτιμήσεων των δυο αυτών ειδικού τύπου εργαλείων δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Το βέβαιο είναι ότι η αγορά βλέπει προοπτική και ίσως έχει ανοίξει η όρεξη ορισμένων, βλέποντας τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Intrum Hellas. Είναι πιθανό να πλησιάζει η ώρα διανομής, και η οποία δεν θα είναι καθόλου άσχημη, δεδομένης της πορείας της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων, και κάποιοι προχωρούν σε επιθετικά «πονταρίσματα». Το χθεσινό κλείσιμο στα 0,228 ευρώ για το Sunrise και 0,503 για το Galaxy Cosmos Mezz αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά. Οι δύο μετοχές προσφέρουν αστρονομικές αποδόσεις σε όσους είχαν την τόλμη να μπουν στα χαμηλά, με το Sunrise να βρίσκεται στο +256% από το χαμηλό του Νοεμβρίου 2022 (0,064 ευρώ) και το Galaxy Cosmos στο +379% από το χαμηλό του Νοεμβρίου 2022 (0,105 ευρώ).

Η πορεία της μετοχής της Galaxy Cosmos Mezz 31 Οκτωβρίου 2022 - 19 Απριλίου 2023 

-- Jumbo: «Βράχος» με άνοδο 32,29% το 2023. Μετά τις πιέσεις λόγω αποκοπής μερίσματος από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου, ο τίτλος ξαναβρήκε τα πατήματά του, απέχοντας λιγότερο από μισό ευρώ από το ιστορικό υψηλό του σε κλείσιμο.

-- Coca Cola HBC: Με εντελώς αθόρυβο τρόπο, κλείνει την ψαλίδα των απωλειών λόγω του πολέμου, έχοντας «χτίσει» άνοδο 18,36% το 2023, ενώ χθες για πρώτη φορά ακούμπησε ενδοσυνεδριακά τα 27 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 22 Φεβρουαρίου 2022, δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κοντά στα 10 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση ξανά. Από το χαμηλό των 21,78 ευρώ της 7ης Φεβρουαρίου 2023, είναι στο +23%.

Η πορεία της μετοχής της Coca Cola HBC Μάρτιος 2022 - 19 Απριλίου 2023 

-- Motor Oil: Τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, καθώς υποχώρησε εκ νέου κατά 2,52% χθες, πέφτοντας στα 22,42 ευρώ. Χάνει 10,32% το 4ήμερο, κάτι καθόλου σύνηθες για τον τίτλο. Κάποιοι επισημαίνουν την πτώση των περιθωρίων διύλισης που φάνηκε στα αποτελέσματα, ενώ αρνητικά μπορεί να επηρεάζει και η πτώση των τιμών πετρελαίου. Οι ανησυχίες είναι μάλλον υπερβολικές.

Η πορεία της μετοχής της Μότορ Όιλ Οκτώβριος 2022 - 19 Απριλίου 2023 

-- Autohellas – Cenergy Holdings: Σε ημέρα διόρθωσης της υπόλοιπης αγοράς, αμφότερες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Η πρώτη έπιασε τα 13,02 ευρώ και την αποτίμηση των 633 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη έκλεισε στα 4,28 ευρώ στην αποτίμηση των 813,8 εκατ. ευρώ. Στο +25,68% και +41,72% αντίστοιχα από την αρχή του χρόνου. Στην Autohellas σήμερα έχει γενική συνέλευση, όπου αναμένεται να εγκριθεί η διανομή μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,46 ευρώ πέρυσι).

-- MIG: Τον μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά έκανε χθες η MIG, καθώς διακινήθηκαν 91.846.161 τεμάχια έναντι 19,93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, άλλαξε χέρια κοντά στο 10% των μετοχών της εισηγμένης, με τις πληροφορίες θα θέλουν πωλητή το Μάριο Ηλιόπουλο της Sea Jets, που φέρεται να πούλησε 86 εκατ. μετοχές, ή το 9,15%, με αγοραστή την Πειραιώς, η οποία πλέον ανεβάζει το ποσοστό της από 63,44% σε άνω του 72%. Η πλευρά Ηλιόπουλου φεύγει με πολύ μεγάλα κέρδη, καθώς είχε «χτίσει» το ποσοστό σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

-- SATO: «Ή κάτω, ή Sato» έλεγε η παλιά διαφήμιση. Χθες, με μόλις δύο πράξεις και 15 ευρώ τζίρο, είχε συνολική διακύμανση 29,69%, καθώς έφτασε να κερδίζει 18,75% και να υποχωρεί κατά 10,94%. Τελικώς έκλεισε χωρίς μεταβολή. Με πολύ μικρή εμπορευσιμότητα, φαίνεται πως κάποιοι κάνουν… παιχνιδάκι όταν έχουν όρεξη, καθώς ανεβάζει απότομα όγκους, όπως τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο έχει κατεβάσει στροφές.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Άνοδος μίνι έκπληξη, το πάρτι στα mezz, το ξέσπασμα Ελλάκτωρ και η συνέχεια

Το γλυκό κλείσιμο του ΧΑ, η ηρεμία στις ξένες αγορές, η θετική αντίδραση στα αποτελέσματα της Φουρλής, οι νέες συζητήσεις για Άκτωρ και το άλμα της Ελλάκτωρ, η εκτίναξη σε ιστορικά υψηλά των mezz και το ξεκίνημα της Austriacard.
MARKET MAKER

Ο κλοιός των πιέσεων, οι αναβαθμίσεις των τραπεζών, το +20% της MIG και η Intralot

Το «αναιμικό» αγοραστικό ενδιαφέρον και οι 90 «κόκκινες» μετοχές στο ταμπλό, η απόφαση στην Κύπρο και το άλμα της MIG, οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από Moody's - Fitch και η σταθερότητα της Intralot ενόψει της ΑΜΚ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η αγορά χωρίς καύσιμα, η αθόρυβη άνοδος της ΜΟΗ και το «άδειασμα» της Αλουμύλ

Η απουσία ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος παρά την αναβάθμιση, η άνοδος της Motor Oil με «σύμμαχο» το πετρέλαιο, το καλό σερί της ΔΕΗ, η εκτίναξη της Interlife και η «βουτιά» 22% της Αλουμύλ.
MARKET MAKER

Η επιστροφή της αισιοδοξίας, γιατί ξεχωρίζει η ΕΤΕ και η ταλαιπωρία της Lamda

Αναμένοντας την υποδοχή της διπλής αναβάθμισης, η κακή εικόνα της Lamda, το placement της Εθνικής, η διολίσθηση του ΟΤΕ, η μόνιμα εκτός κλίματος ΕΥΔΑΠ και η αθόρυβη ανοδική κίνηση της Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών φέρνουν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών οι επιδόσεις των συστημικών τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο με τα έσοδα τόκων να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Ακόμα υψηλότερα οι τιμές στόχος για τις μετοχές.