ΓΔ: 1471.01 -0.69% Τζίρος: 37.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μεγαλώνει η όρεξη των αγοραστών, το ξέσπασμα των Στασινόχαρτων και η Κρι Κρι

Συνεδρίαση προσαρμογής πολλών μετοχών στα νέα σημεία ισορροπίας της αγοράς μετά το ανοδικό ξέσπασμα της Δευτέρας, γιατί «τρέχουν» Viohalco - Cenergy, η ασταμάτητη Τρ. Πειραιώς και το χειροκρότημα της αγοράς στις εξαιρετικές επιδόσεις της Κρι Κρι.

Συνεδρίαση αποκατάστασης ισορροπιών ήταν η χθεσινή, με πολλούς τίτλους να κάνουν catch up και να προσαρμόζουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους, ακολουθώντας το ξέσπασμα της Δευτέρας. Με τις τραπεζικές μετοχές να είναι στο +10% με +15% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής και πολλά blue chips με κέρδη άνω του +5% ήταν θέμα χρόνου η ανατιμολόγηση να περάσει και σε άλλους τίτλους. Και έχουμε ακόμα συνέχεια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. χθες κινήθηκε όλη την ημέρα κόντρα στη νέα πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, μετά το μεγάλο ξεπούλημα της Τετάρτης έως -2,40%. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γ.Δ. ανέκτησε τις 1.200 μονάδες, παρά το -4,58% της Coca Cola HBC λόγω της αποκοπής του μερίσματος, η οποία επηρεάζει τον κεντρικό δείκτη κατά 9,1168%. Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι το +0,89% του Γ.Δ. ήρθε παρ’ ότι οι τρεις κορυφαίες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές (Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ) έκλεισαν πτωτικά. Ο ΟΤΕ επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 3,6223% και ο ΟΠΑΠ κατά 4,6093%. Επίσης, η ΔΕΗ που έκλεισε αρνητικά επηρεάζει το Γ.Δ. κατά 5,2732%, ενώ η Jumbo που επίσης υποχώρησε και μάλιστα κατά -1,52%, επηρεάζει το δείκτη 5,5165%.

Πτωτικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκε χθες ο τζίρος, κάτι φυσιολογικό βεβαίως, καθώς οι επιδόσεις Δευτέρας και Τρίτης, είχαν χαρακτηριστικά άτυπου rebalancing μετά το απρόσμενα θετικό για την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα. Τη Δευτέρα οι συναλλαγές ανήλθαν στα 362,6 εκατ. ευρώ, την Τρίτη διαμορφώθηκαν στα 223 εκατ., την Τετάρτη στα 146,7 εκατ. και χθες στα 116,1 εκατ. ευρώ. Και πάλι όμως, η χθεσινή επίδοση ήταν αρκετά πάνω από τις μέσες συναλλαγές του 2023.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall, στέλνει το μήνυμα ότι ίσως ήλθε η ώρα για ένα rebound των μετοχών διεθνώς, μετά την ταλαιπωρία με το αμερικανικό όριο χρέους. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο για το νέο όριο και τους χωρίζουν «μόνο» μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια στις κρατικές δαπάνες. Το μεγαλύτερο θέμα, όμως, της χθεσινής ημέρας ήταν η σχεδόν εξωπραγματική ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τη Nvidia, που προέβλεψε τεράστια αύξηση των μελλοντικών εσόδων της από μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη και η μετοχή της έκανε άλμα 25% και έστειλε τον Nasdaq 1,71% υψηλότερα. Η άνοδος της τεχνολογίας ανέβασε και τον S&P 500 κατά 0,88%, όμως ο Dow Jones έμεινε ουραγός, με οριακή πτώση κατά -0,11%. Αιτία ήταν η «βουτιά» περισσότερο από 5% για τη μετοχή της Intel, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι η επιτυχία της Nvidia μοιραία αφήνει πίσω την Intel στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

-- Viohalco: Από καιρό αναμενόμενο το ξέσπασμα, δεδομένης της πολύ ελκυστικής κεφαλαιοποίησης. Χρωστούσε κίνηση ο τίτλος που έτσι κι αλλιώς αποτελεί μια άκρως συντηρητική περίπτωση, χωρίς εξαλλοσύνες αλλά και χωρίς αδειάσματα. Χθες ξέσπασε ανοδικά στο +8,71% κλείνοντας στα 5,49 ευρώ, που από τις 14 Φεβρουαρίου 2014 που ξεκίνησε τη διπλή διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αποτελούν ιστορικά υψηλά. Ξεκίνησε το έτος από τα 4 ευρώ, οπότε κερδίζει 37% το πεντάμηνο. Καθόλου άσχημα. Φυσικά, η αποτίμηση των 1,43 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ελέγχει περίπου το 80% της Cenergy Holdings και το 85% της ElvalHalcor είναι πολύ μικρή.

Η πορεία της μετοχής της Viohalco, Σεπτέμβριος 2022 - 25 Μαΐου 2023

-- Cenergy Holdings: Να που έγινε και αυτό. Πλέον μπήκε στην «κάστα» των μετοχών με αποτίμηση άνω του ενός δισ. ευρώ! Πολύ σπάνια μετοχή του Mid Cap το καταφέρνει αυτό (ίσως δεν έχει ξαναγίνει), αρκεί να τονιστεί ότι η δεύτερη σε αποτίμηση, ο ΑΔΜΗΕ, είναι στα 432 εκατ. ευρώ! Πλέον η Cenergy ξεπερνά μετοχές του FTSE 25 όπως ΟΛΠ, Σαράντης, Quest Συμμετοχών, ElvalHalcor, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Aegean Airlines. Νέα ιστορικά υψηλά τα 5,43 ευρώ, με όγκο 556 χιλ. τεμάχια και τζίρο πάνω από΄3 εκατ. ευρώ, όσα συνήθως κάνει όλος το Mid Cap. Στο +80% φέτος.

Η πορεία της μετοχής της Cenergy, Σεπτέμβριος 2022 - 25 Μαΐου 2023

-- Τρ. Πειραιώς: Δεν σταματά να εκπλήσσει ευχάριστα η μετοχή, με ένα ράλι που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Χθες ήταν πρώτη σε συναλλαγές στην αγορά, με περισσότερα από 16 εκατ., που υποδεικνύουν ότι διατηρείται το ενδιαφέρον ισχυρών χαρτοφυλακίων, ενώ είχε και τη μεγαλύτερη άνοδο στον τραπεζικό κλάδο (+2,40%), κλείνοντας στα 2,816 ευρώ. Αν κάποιος τολμηρός επενδυτής είχε αγοράσει τη μετοχή στο χαμηλό 12μήνου, θα έγραφε τώρα μια υπεραξία σχεδόν 300%. Δύο φαίνεται ότι είναι οι προωθητικές δυνάμεις για τη μετοχή: Πρώτον, η διοίκηση έχει πείσει ότι όχι μόνο εφαρμόζει το σχέδιό της κατά γράμμα, αλλά και με καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις της. Δεύτερον, με τις επιδόσεις που επιτυγχάνει η τράπεζα η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι άκρως ικανοποιητική και έχουν μπει... στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όλα τα παλιά σενάρια για ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης.

 Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, Σεπτέμβριος 2022 - 25 Μαΐου 2023

-- Κρι Κρι: Η αγορά χειροκρότησε τα εξαιρετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της εταιρείας με ένα επιβλητικό +7,08% και κλείσιμο στα 7,86 ευρώ που είναι υψηλά 14 μηνών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από το Μάρτιο του 2022. Απέχει περίπου ένα ευρώ από το ιστορικό υψηλό της. Έχει ένα αθόρυβο +27% φέτος. Τα αποτελέσματα της εταιρείας επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις του Παναγιώτη Τσιναβού που είχε χαρακτηρίσει συγκυριακή την πίεση που είχε καταγραφεί σε προηγούμενα τρίμηνα. 

 Η πορεία της μετοχής της Κρι Κρι, Σεπτέμβριος 2022 - 25 Μαΐου 2023

-- Lamda Development: Ευπρόσδεκτο το +4,97% μετά το +6,88% της Δευτέρας, αρκεί να έχει συνέχεια. Επανήλθε πάνω από τα 6 ευρώ για πρώτη φορά από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Μόλις στο +4,62% φέτος. 

-- Πληροφορική – Quality & Reliability: Ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής θα είναι πολύ hot τα επόμενα τριάμισι χρόνια, έως το τέλος του 2026. Τεράστια έργα πρέπει να γίνουν, οι εταιρείες δε φτάνουν, ούτε τα στελέχη. Έτσι, βλέπουμε και μετοχές να ξεπετάγονται σχεδόν από το πουθενά. Η Quality & Reliability, εισήλθε στο Χ.Α. τον Αύγουστο του 2000, όταν… βασίλευε ο όμιλος Πουλιάδη, αποτελώντας τότε ένα από τα 4-5 εισηγμένα «κλαδιά» του μαζί με τις Πουλιάδης & Συνεργάτες, PC Systems και Despec Πολυμέσα. Συνολικά, στο απόγειό της, η Πουλιάδης & Συνεργάτες διέθεται συμμετοχή σε πάνω από 40 εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδος. H συνέχεια βεβαίως γνωστή, όπως και για τον άλλο όμιλο την Altec. H Quality & Reliability, έχοντας αυτονομηθεί μετοχικά εδώ και χρόνια, παλεύει να κρατηθεί… Έχει αυξημένη εξειδίκευση, αλλά τα μεγέθη της παραμένουν μικρά. Ξύπνησε απότομα η μετοχή το τελευταίο πενθήμερο, με άνοδο 17,54% και κλείσιμο στα 0,67 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλό εννέα ετών, από το καλοκαίρι του 2014.

 Η πορεία της μετοχής της Quality & Reliability, Σεπτέμβριος 2022 - 25 Μαΐου 2023

 Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Κόντρα Eurobank - ΕΤΕ, προσδοκίες για ΔΕΗ και τα καρδιοχτυπήματα για ΤΕΝΕΡΓ

Η άτυπη μάχη ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο της διάρκειας στην αντίδραση της Alpha, ο ΜΥΤΙΛ βλέπει τα 40, η ζαλισμένη Πειραιώς, τα ρεκόρ CENER - ΠΕΡΦ και η ευχάριστη έκπληξη της ΕΥΔΑΠ.
MARKET MAKER

Το στοίχημα της Alpha Bank, τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Euroxx

Η Alpha Bank και η κάλυψη του discount από τις άλλες συστημικές, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Εθνικής, γιατί είναι αισιόδοξος ο CEO της Euroxx, η νέα τιμή στόχος για τον ΟΠΑΠ και η σταθερότητα του ΔΑΑ.
MARKET MAKER

Το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, νέες ισορροπίες για Πειραιώς, η Quest και η Motor Oil

Οι προσδοκίες για το deal της ΤΕΝΕΡΓ δίνουν ώθηση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τρ. Πειραιώς κερδίζει «πόντους» σε όλους τους δείκτες, η Quest δίνει τη μάχη για να μείνει στον 25άρη και η Motor Oil «βάζει πλάτη» στον Γενικό Δείκτη.
MARKET MAKER

Η αναζήτηση κατεύθυνσης στο ΧΑ, η κάμψη της Alpha, η Viohalco και το ΔΑΑ

Το δύσκολο όριο των 1.410 μονάδων για τον Δείκτη, το ράλι της Coca Cola HBC που στήριξε τους δείκτες, το χαμένο έδαφος για την Alpha Bank, η διόρθωση Viohalco - Elvalhalcor, οι επτά πτωτικές συνεδριάσεις του ΔΑΑ και το ράλι της Intrakat.