ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Η μάχη για τις 1.200 μον., το βαρύ κλίμα στις αγορές, Τιτάν και Cairo Mezz

Η συνεδρίαση που θα κρίνει αν κρατιέται η στήριξη των 1.200 μονάδων, η διάθεση "risk off" των επενδυτών παγκοσμίως, οι νέοι στόχοι που έφεραν άνοδο της Τιτάν, η αξία των ομολόγων της Cairo Mezz και το μέρισμα της Ανδρομέδα.

Στο ίδιο μοτίβο της ρευστοποίησης κερδών συνέχισε χθες η αγορά να πορεύεται προς το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου, που είναι πολύ σημαντικό για τους ξένους διαχειριστές. Η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον από τεχνική άποψη: η αγορά κράτησε σε αρκετές συνεδριάσεις με δυσκολία τις 1.200 μονάδες, αλλά με το χθεσινό κλείσιμο τις έχασε (πτώση 0,90% στις 1.193,32), άρα θα πρέπει να δούμε σήμερα αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση αγοραστών, ή αν θα κινηθεί ο Δείκτης σε χαμηλότερα «σκαλοπάτια» στήριξης.

Η εικόνα του ταμπλό με 59 πτωτικές και 30 ανοδικές μετοχές στο κλείσιμο, σε συνδυασμό με τον αρκετά χαμηλό τζίρο (77 εκατ. ευρώ) έδειξαν ότι οι πωλητές είχαν αρκετή διάθεση για ρευστοποιήσεις, όμως δεν υπήρχε και σοβαρό ενδιαφέρον από αγοραστές, οπότε καταλήξαμε σε μια «ρηχή», πτωτική συνεδρίαση. Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, διασώθηκαν με θετικά πρόσημα μόνο οι Lamda, Τιτάν, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Όλα αυτά εγγράφονται στο γενικότερο πλαίσιο ενός κλίματος στις αγορές που έχει βαρύνει πολύ και η γενική διάθεση είναι "risk off". Τα χθεσινά θετικά πρόσημα στον Stoxx 600 και στους αμερικανικούς δείκτες, με μικρές ανοδικές κινήσεις (κάτω από 1%) δεν αλλάζουν πολλά στη γενική τάση: οι επενδυτές σε ομόλογα και μετοχές δεν θέλουν να αναλάβουν πολλά ρίσκα, όσο εμπεδώνεται η εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για αρκετό καιρό και οι μειώσεις θα γίνουν με βραδύτερους ρυθμούς από όσο αναμενόταν μέχρι πρόσφατα.

-- Τζίρος: Όλες τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνεται μεταξύ 75 και 78 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ελάχιστα πάνω από τα περυσινά επίπεδα, που ήταν στα 74 εκατ. ευρώ. Και ενώ ο μέσος φετινός τζίρος ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ. Πέραν της αβεβαιότητας, ρόλο στη μείωση των συναλλαγών φαίνεται πως παίζει η αυξημένη ζήτηση κεφαλαίων το προσεχές διάστημα στην αγορά. Τρέχει ήδη η δημόσια προσφορά της Optima Bank που ολοκληρώνεται σήμερα που θα σηκώσει έως 151 εκατ. ευρώ, υπάρχει η διάθεση πακέτου μετοχών 20% της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ της Intralot και το ομόλογο 130 εκατ. ευρώ της ίδιας εταιρείας, καθώς επίσης και η εισαγωγή των Trade Εstates και Noval Properties.

-- Τράπεζες: Μεγάλες είναι οι απώλειες στον κλάδο το μήνα που φεύγει, με την Alpha Bank στην κορυφή των πιέσεων -χάνει 19,67%, καθώς το τελευταίο διήμερο υποχωρεί κοντά στο 7%. Η Εθνική χάνει 15,05%, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 13,22%, ενώ η Eurobank έχει – ξανά – την πιο ανθεκτική εικόνα, χάνοντας 9,17%.

-- Τιτάν: Σε μια κακή συνεδρίαση, προσέλκυσε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και ήταν με διαφορά η καλύτερη σε απόδοση μετοχή του 25άρη -με άνοδο 3,02% ξαναπέρασε πάνω από τα 17 ευρώ, κλείνοντας 17,04. Η αγορά υποδέχτηκε πολύ θετικά το νέο guidance για την περίοδο 2023 - 2026, που δημιούργησε προσδοκίες για πολύ καλύτερες επιδόσεις της μετοχής, καθώς τέθηκε στόχος για αύξηση των πωλήσεων στα 3 δισ. και των κερδών ανά μετοχή στα 3 ευρώ. Η μέση ετήσια αύξηση των EBITDA τίθεται στόχο να ξεπερνά το 10%, ενώ η απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων να υπερβεί το 12%. Πολύ φιλόδοξοι στόχοι, που όμως η αγορά φάνηκε χθες να εκτιμά ότι μπορούν να επιτευχθούν.

Η πορεία της μετοχής της ΤΙΤΑΝ, 12 Δεκεμβρίου 2022 - 28 Σεπτεμβρίου 2023

-- Cairo Mezz: Με ζημιές ύψους 147 χιλ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για την εταιρεία, με την εύλογη αξία των ομολογιών της να εκτιμάται (31.12.22) στα 56,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαπραγματεύεται με μεγάλο discount στο ΧΑ, καθώς η χρηματιστηριακή της αξίας διαμορφώνεται σε 31 εκατ. ευρώ. Μειονέκτημα της Cairo Mezz είναι η δομή της τιτλοποίησης που προβλέπει πληρωμές στους μετόχους της αφού αποπληρωθούν κεφάλαιο – τόκοι των senior ομολόγων. Το γεγονός όμως ότι οι ορκωτοί βλέπουν αξία στα mezzanine ομόλογα σημαίνει ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση οι μέτοχοι του Cairo στο τέλος θα εισπράξουν. Σημειώνεται ότι τα άλλα mezz διαπραγματεύονται με premium έναντι της αξίας των ομολόγων τους, που σημαίνει ότι η αγορά βλέπει μεγαλύτερη αξία στα mezz από τις συντηρητικές αποτιμήσεις των ορκωτών.

Η πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ, 21 Φεβρουαρίου 2023 - 28 Σεπτεμβρίου 2023

-- ΕΥΔΑΠ: Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ με την μετοχή της να συνεχίζει την χαμηλή πτήση και να σημειώνει νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες -1,9%, ενώ έφτασε μέχρι τα 5,52 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -4,66%. Στο -16,47% η μετοχή από αρχές του έτους. Οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στη μετοχή, βλέποντας ότι το κράτος κάνει κοινωνική πολιτική μέσω της εταιρείας. Ίσως κάτι να αλλάξει από τον επόμενο χρόνο, αν εγκριθεί μια σοβαρή αναπροσαρμογή στα τιμολόγια, που έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια. Οι επενδυτές, πάντως, δεν φαίνεται να βλέπουν σοβαρή βελτίωση αποτελεσμάτων στο ορατό μέλλον.

Η πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ, 13 Οκτωβρίου 2022 - 28 Σεπτεμβρίου 2023

-- Alpha Trust Ανδρομέδα: Μέρισμα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων θα διανείμει εντός του Νοεμβρίου του 2023 η Alpha Trust Ανδρομέδα, ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Είναι το δεύτερο ποσό που διανέμει εντός του 2023, καθώς είχαν προηγηθεί 0,20 ευρώ το πρώτο εξάμηνο. Αθροιστικά η εταιρεία θα μοιράσει μέσα στην τρέχουσα χρήση προς τους μετόχους 0,40 ευρώ, ποσό  που συνιστά μερισματική απόδοση 5,8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής. Σημειώνεται πως το μέρισμα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων δεν φορολογείται. Παράλληλα, θα είναι και η πρώτη φορά που οι μέτοχοι της εταιρείας θα έχουν τη δυνατότητα αντί για μέρισμα να λάβουν μετοχές (επανεπένδυση μερίσματος) μετά και την απόφαση της γενικής συνέλευσης του περασμένου Ιουλίου.

-- Aegean Airlines: Με απώλειες άνω του 23% πλέον το Σεπτέμβριο, καθώς χθες έχασε 3,77% και προχθές 3,46%, πέφτοντας στα 10,20 ευρώ, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 10 ευρώ όταν υποχωρούσε κατά 5,66%. Τα 10,20 ευρώ είχε να τα δει από τις 27 Ιουνίου. Η κεφαλαιοποίηση, που είχε ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, χθες έπεσε στα 919,7 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Η συσσώρευση της Τρ. Πειραιώς, οι νέες σταθμίσεις της ΜΥΤΙΛ και οι 1.500 μον.

Οι προσδοκίες από την αναθεώρηση της Fitch, πόσο ανεβαίνει η στάθμιση της Mytilineos στον FTSE All World, οι εντολές αγοράς στην Alpha, η σταθεροποίηση της ΤΕΝΕΡΓ, η πορεία της Τιτάν προς τον MSCI και η Intracom εκτός φόρμας.
MARKET MAKER

Τα placements έφεραν διόρθωση, η καλή εικόνα Τιτάν - ΔΑΑ και το χάλι της ΕΧΑΕ

Τα όρια της διόρθωσης, γιατί αρέσει το placmenet της ΜΥΤΙΛ παρά τις πιέσεις, το Αεροδρόμιο ανακτά το μέρισμα, η διόρθωση της ΕΚΤΕΡ, η δύναμη της Τιτάν, οι απώλειες των mezz και η ΕΧΑΕ πρώτη στην πτώση και τελευταία στην άνοδο.
MARKET MAKER

Το «στοίχημα» της Alpha, η Intralot ζωηρεύει, η ΕΕΕ στα 12 δισ. και η AVAX

Οι προσδοκίες για αφύπνιση της Alpha, η Εθνική σταθερά κρατά τα ηνία, η ΔΕΗ έτοιμη να γυρίσει στα υψηλά έτους, η Coca Cola HBC «σβήνει» τις επιπτώσεις από τον πόλεμο, η AVAX μπήκε σε ράλι και ποιες μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Οι δυνάμεις για την πολιορκία των 1.500 μον., οι πολλές αργίες και τα ρίσκα

Με ποιες μετοχές θα γίνει η πολιορκία των 1.500 μονάδων, ο κόφτης των πολλών αργιών του Πάσχα, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και το σταθερό ρίσκο της επιδείνωσης των πολλών διεθνών μετώπων.