ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ο μήνας της Τρ. Πειραιώς, το ρεκόρ της Τιτάν και η εκτίναξη της Intralot

Ο τέταρτος διαδοχικός μήνας ανόδου στο ΧΑ, το ρεκόρ του Nasdaq, η εντυπωσιακή εικόνα της Πειραιώς πριν το placement, το ιστορικό υψηλό της Τιτάν, η Intrakat σε υψηλό 14,5 ετών και η Intralot στο +7% με rebalancing.

Καλή ήταν η αγορά και τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς παρά τις επιμέρους διορθώσεις οι αποδόσεις γενικά ήταν καλές, τηρούμενων των αναλογιών. Ο Φεβρουάριος ήταν ο τέταρτος διαδοχικά ανοδικός μήνας και ο 13ος ανοδικός στους 16 μήνες, αρχής γενομένης από το ράλι που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου 2022, όταν ο Γ.Δ. ξεκινούσε από τις 792,90 μονάδες. Σε αυτή τη διαδρομή των 16 μηνών, οι μόνοι πτωτικοί μήνες ήταν οι Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος του 2023, όπου καταγράφηκε εύλογη διόρθωση.

Στις διεθνείς αγορές, ο Φεβρουάριος έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις και αναπτέρωσαν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ το τεχνολογικό πάρτι με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίστηκε και οδήγησε τον Nasdaq όχι μόνο 0,90% υψηλότερα, αλλά και σε νέο ιστορικό υψηλό.

-- Τρ. Πειραιώς: Μόνο δίσεκτος δεν ήταν ο Φεβρουάριος για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, κλείνοντας χθες σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 5 δισ. Από τις 16 Απριλίου 2021 είχε να δει τα 4 ευρώ που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά τριετίας. Έκλεισε με ράλι +5,22% στα 4,07 ευρώ, ενώ διακίνησε όγκο 5,77 εκατ. τεμαχίων μέσω 23,1 εκατ. ευρώ τζίρου, τα εννέα εκ των οποίων έγιναν στις δημοπρασίες. Αυτός ο εντυπωσιακός όγκος μάλλον θα καταστεί πιο συνηθισμένος μετά το placement το οποίο θα οδηγήσει σε θεαματική ενίσχυση και της εμπορευσιμότητας. Η τράπεζα πάει με τους καλύτερους οιωνούς στο placement. Στο +8,50% το Φεβρουάριο, στο +27,20% το δίμηνο.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 29 Φεβρουαρίου 2024

-- Τιτάν: Νέα ιστορικά υψηλά (από τότε που άλλαξε έδρα και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα), καθώς έκλεισε χθες στα 26,25 ευρώ με άνοδο 1,55%. Έβγαλε το Φεβρουάριο με άνοδο 10,10%, ενώ με απόδοση 22,40% είναι η δεύτερη σε κέρδη μετοχή του FTSE 25 το πρώτο φετινό δίμηνο.

-- ΕΥΔΑΠ: Εκτός κλίματος αγοράς σε μόνιμη βάση. Πέρυσι, σε μια πανηγυρική χρονιά για την αγορά, υποχώρησε κατά 10,44%. Φέτος τον Φεβρουάριο έχασε 4%, ενώ το πρώτο δίμηνο υποχωρεί κατά 9,40% και βρίσκεται στην πρώτη θέση των απωλειών στον Large Cap.

Η πορεία της μετοχής της ΕΥΔΑΠ, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 29 Φεβρουαρίου 2024

-- ElvalHalcor: Με το +4,63% χθες, «ψαλίδισε» τις απώλειες του Φεβρουαρίου περιορίζοντά τις στο 5,40%. Πάντως, σε επίπεδο διμήνου είναι στο +22,20%, λόγω του ράλι +29,20% του Ιανουαρίου.

-- ΕΧΑΕ: Μόλις στο +0,40% το Φεβρουάριο και +3,60% το δίμηνο. Η αγορά δικαίως περιμένει πολλά περισσότερα από αυτή τη μετοχή.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 29 Φεβρουαρίου 2024. 

-- AVAX: Μετά το +144,74% του 2023, το πρώτο φετινό δίμηνο διορθώνει κατά 10%.

-- Intrakat: Με άνοδο 1,85% έκλεισε στα 5,50 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 14,5 ετών περίπου, οδηγώντας την αποτίμηση στα 882,8 εκατ. ευρώ. Στο +11,20% το Φεβρουάριο, +20,40% το δίμηνο. Πέρυσι, θυμίζουμε, είχε σημειώσει ράλι +213%. Χθες έκανε συναλλαγές αξίας 9,73 εκατ. ευρώ.

-- Intralot: Έως τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν σε καθεστώς επιτήρησης. Πλέον, μετά την ΑΜΚ, βγήκε από αυτό το καθεστώς, επέστρεψε στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., εισήλθε στα τέλη Δεκέμβρη 2023 στον Mid Cap, μπήκε και στον Small Cap του MSCI, ενώ την Τετάρτη εισήλθε στο Χ.Α. το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ που εξέδωσε πρόσφατα. Χθες, ο τίτλος έκανε ράλι +7,02% με κλείσιμο στα 1,25 ευρώ, που είναι υψηλό σχεδόν έξι ετών. Παράλληλα, έκανε όγκο 10,49 εκατ. τεμάχια, που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 24 ετών, καθώς μεγαλύτερο είχε κάνει στις 5 Νοεμβρίου 1999, δύο ημέρες μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α. Επίσης, διακίνησε χθες τζίρο 13 εκατ. ευρώ, με κοντά στα 10 εκατ. ευρώ να γίνονται στις δημοπρασίες, λόγω του MSCI. Σημειώνεται ότι και χθες ο Σωκράτης Κόκκαλης προχώρησε στην αγορά επιπλέον 400.000 μετοχών της Intralot.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Το στοίχημα της Alpha Bank, τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Euroxx

Η Alpha Bank και η κάλυψη του discount από τις άλλες συστημικές, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Εθνικής, γιατί είναι αισιόδοξος ο CEO της Euroxx, η νέα τιμή στόχος για τον ΟΠΑΠ και η σταθερότητα του ΔΑΑ.
MARKET MAKER

Το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, νέες ισορροπίες για Πειραιώς, η Quest και η Motor Oil

Οι προσδοκίες για το deal της ΤΕΝΕΡΓ δίνουν ώθηση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τρ. Πειραιώς κερδίζει «πόντους» σε όλους τους δείκτες, η Quest δίνει τη μάχη για να μείνει στον 25άρη και η Motor Oil «βάζει πλάτη» στον Γενικό Δείκτη.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Η τραπεζική διόρθωση, η Τιτάν ξεχωρίζει, η ΜΥΤΙΛ και τα 50 ευρώ και η Cenergy

Οι «τακτοποιήσεις» στα χαρτοφυλάκια τραπεζικών μετοχών από θεσμικούς, η Τιτάν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, οι επαναγορές της ΜΥΤΙΛ σε τιμή έως 50 ευρώ, η κερδοφορία της Cenergy και η καλή πορεία της Autohellas.
MARKET MAKER

Φρένο στο ΧΑ - γκάζι διεθνώς, το placement της Πειραιώς και το ομόλογο Intralot

«Χωνεύει» την άνοδο το ΧΑ, την ώρα που η Nvidia πυροδοτεί τον επενδυτικό ενθουσιασμό διεθνώς. Το placement της Τρ. Πειραιώς επόμενο ορόσημο, έντονο ενδιαφέρον για το ομόλογο της Intralot και πρωτόγνωρο ράλι για την Τιτάν.
MARKET MAKER

Η αναζήτηση κατεύθυνσης στο ΧΑ, η κάμψη της Alpha, η Viohalco και το ΔΑΑ

Το δύσκολο όριο των 1.410 μονάδων για τον Δείκτη, το ράλι της Coca Cola HBC που στήριξε τους δείκτες, το χαμένο έδαφος για την Alpha Bank, η διόρθωση Viohalco - Elvalhalcor, οι επτά πτωτικές συνεδριάσεις του ΔΑΑ και το ράλι της Intrakat.