Φώτο: ΑΠΕ

Σχέδιο εννέα σημείων των ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας προς τον Βορίδη

Όπως επισημαίνουν με σημερινή ανακοίνωσή τους οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας, η οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν, οφείλεται κυρίως στο ρώσικο εμπάργκο και λιγότερο στην οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Σχέδιο εννέα σημείων, για την ανατροπή της δυσμενούς κατάστασης που βιώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί στο νομό Ημαθίας, το οποίο όπως υποστηρίζουν δεν συνιστά σε μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί, αλλά απαιτεί πολιτική βούληση για να καταστεί η καλλιέργεια βιώσιμη, παρέδωσε με υπόμνημά του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας.

Όπως επισημαίνουν με σημερινή ανακοίνωσή τους οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού Ημαθίας, η οικονομική εξαθλίωση που, όπως υποστηρίζουν, βιώνουν, οφείλεται κυρίως στο ρώσικο εμπάργκο και λιγότερο στην οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Στο υπόμνημά τους οι ροδακινοπαραγωγοί του νομού σημειώνουν ότι «δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βιώνουν την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, μη μπορώντας να συνεχίσουν να καλλιεργούν, με συνέπεια το αφανισμό της καλλιέργειας τα επόμενα έτη και γενικότερα την ερημοποίηση της υπαίθρου, καθώς δεν είναι λίγοι οι αγρότες που εγκαταλείπουν τη γη, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς σε ξένες χώρες».

Με το σχέδιό τους οι ροδακινοπαραγωγοί προτείνουν και επισημαίνουν:

  • Επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας για μείωση των στρεμματικών εκτάσεων και αποσυμφώρηση της αγοράς, όπως έχουν πράξει και ανταγωνίστριες χώρες.
  • Τέλος στις ανεξέλεγκτες φυτεύσεις και προγραμματισμός νέων φυτεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με φθηνότερα αγροεφόδια και πετρέλαιο και εκσυχρονισμός των αγροτικών εκμεταλεύσεων (Γεωργικά μηχανήματα, συστήματα διαμόρφωσης, καλλιεργητικές πρακτικές και προσβάσιμη χρηματοδότηση)
  • Υλοποίηση ενός ενιαίου εξαγωγικού φορέα με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή Συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών για καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα λόγω της διακίνησης μεγαλύτερου όγκου παραγωγής.
  • Δημιουργία κινήτρων ένταξης όλων των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών με προϋπόθεση οι παραπάνω να λειτουργούν με διαφάνεια.
  • Αποπληρωμή των μελών των συνεταιρισμών και ομάδων, σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και ανακοίνωση των τιμών πώλησης ανά τακτά διαστήματα (15 μέρες), αλλά και Κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός στα εσωτερικά των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
  • Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής αποζημιώσεων καθώς και εφαρμογή του συμψιφισμού ασφαλιστικών εισφορών με τα ποσά που έχει να λαμβάνει ο παραγωγός.
  • Ένταξη στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων (νέα ΚΑΠ), των νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων, όπου μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο, οι τιμές τους έπεσαν κατακόρυφα με συνέπεια να έχει καταστεί ασύμφορη η καλλιέργεια τους.
  • Δημιουργία νέου πλαισίου μετάκλησης Εργατών Γης, ώστε να είναι υλοποιήσιμο από όλους τους παραγωγούς (Μείωση κόστους μετάκλησης)

Στο υπόμνημά τους οι ροδακινοπαραγωγοί εκφράζουν την ελπίδα τους να ληφθεί σοβαρά υπόψη του αρμόδιου υπουργού το σχέδιό τους και γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο Τετάρτη η εξόφληση των οφειλών του ΕΛΓΑ

Τουλάχιστον 67 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς επισπεύδεται η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Στον Αναπτυξιακό Νόμο θα ενταχθούν επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας έδειξε σημάδια ισχυρής αντίστασης, ενώ οι επενδύσεις που θα ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο θα είναι προϋπολογισμού άνω των 500.000 ευρώ.