ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρχονται 3 βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την λήξη της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Σε τρεις βασικές αλλαγές προχωρά η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας. Αυτές είναι το «κούρεμα» στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, το μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα για εποχικές επιχειρήσεις, τα σχολικά κυλικεία, οι επαγγελματίες με παιδιά ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και οι αυτοματοποιημένες και απλούστερες διαδικασίες για όσους αμφισβητούν το σύστημα του τεκμαρτού εισοδήματος.

Μετά και τη διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ολοκληρωθεί απόψε στις 10 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ώστε να προχωρήσει στις οριστικές αλλαγές, οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και του ελάχιστου φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

1. Προσαύξηση τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Οι συντελεστές 35% - 100% θα ψαλιδιστούν καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες επιβαρύνσεις στους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Όπως δήλωσε άλλωστε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στην ΕΡΤ) «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση». Η διάταξη, όπως αποτυπώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ορίζει ότι η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται προσαύξηση:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Μαχητότητα τεκμηρίου. Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητήσουν άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός τους κατόπιν φορο-ελέγχου ο οποίος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες. Για όσους μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό θα φορολογούνται για το πραγματικό – χαμηλότερο εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι περιπτώσεις που το τεκμήριο είναι μαχητό, όπως η στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

3. Ειδικές περιπτώσεις: Για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μειωμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με δωδεκατημόρια ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας. Επίσης ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Δεν στοχοποιούμε τους ελεύθερους επαγγελματίες, την φοροδιαφυγή

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως, «είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα τριετίας και το καταργούμε νωρίτερα, σε ορίζοντα διετίας».
Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των επαγγελματιών

Για όλους η μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος. Φορολογικός έλεγχος σε όσους δεν θέλουν να φορολογηθούν με τεκμήρια. «Περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή με 11 τρόπους», τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Όλες οι διατάξεις του Σ/Ν.