Φώτο: Shutterstock

Αποκαθίστανται οι πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στις 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε η εξόφληση του Νοεμβρίου.

Κοντά στην πλήρη εξάλειψη των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται ο φορέας που διαχειρίζεται τις πληρωμές (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, ΔΑΠΕΕΠ), σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή, Γιάννη Γιαρέντη σε εκδήλωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, την προηγούμενη εβδομάδα εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στις 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε η εξόφληση του Νοεμβρίου. Αν συνυπολογιστούν οι συμβατικές προθεσμίες για αποστολή και παραλαβή των τιμολογίων, προκύπτει ότι η συνολική καθυστέρηση έχει περιοριστεί στις 11 ημέρες, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει και στους 9 μήνες. Την περασμένη εβδομάδα ο ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε σε πληρωμές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Η έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών είναι αποτέλεσμα αφενός της εξυγίανσης του λογαριασμού που χρηματοδοτεί την «πράσινη» ενέργεια και αφετέρου κινήσεων εκσυγχρονισμού που έκανε η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ με αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την λήψη, καταχώριση και πληρωμή των τιμολογίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα καταχωρίστηκαν 14.000 τιμολόγια, εκ των οποίων περίπου τα μισά (50%) ήταν μέσω αυτοτιμολόγησης. Σημειώνεται ότι σήμερα το 41% των παραγωγών ΑΠΕ έχει αποδεχθεί την διαδικασία της αυτοτιμολόγησης (δηλαδή της αυτοματοποιημένης έκδοσης των τιμολογίων από το ΔΑΠΕΕΠ).

Παράλληλα οι στόχοι που έχει βάλει η διοίκηση είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, η αυτοτιμολόγηση να φτάσει το 100% και η λήψη της φορολογικής ενημερότητας (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή) να λαμβάνεται με διαλειτουργικότητα από την ΑΑΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του ΔΑΠΕΕΠ ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε ότι ο Διαχειριστής θα καταβάλλει προσπάθειες, ώστε οι πληρωμές να ομαλοποιηθούν πλήρως και να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις, ενώ θα παραμείνει εγγυητής για την «υγεία» του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος του ΥΠΕΝ η ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού κλάδου 

Εκτιμάται ότι οι ενεργειακές ανάγκες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 540 εκατ. ευρώ τον χρόνο (από 600 έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανά δωμάτιο), ενώ οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε περίπου 160 κιλά CO2/τετραγωνικό μέτρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλασιασμός των επενδύσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα την επόμενη 5ετια

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η χώρα σχεδιάζει πιο φιλόδοξες πολιτικές για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτιρίων τονίζοντας πως το ΕΣΕΚ αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της οικονομίας.