ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Αποκαθίστανται οι πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στις 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε η εξόφληση του Νοεμβρίου.

Κοντά στην πλήρη εξάλειψη των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται ο φορέας που διαχειρίζεται τις πληρωμές (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, ΔΑΠΕΕΠ), σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή, Γιάννη Γιαρέντη σε εκδήλωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, την προηγούμενη εβδομάδα εξοφλήθηκαν οι παραγωγοί για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, ενώ στις 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε η εξόφληση του Νοεμβρίου. Αν συνυπολογιστούν οι συμβατικές προθεσμίες για αποστολή και παραλαβή των τιμολογίων, προκύπτει ότι η συνολική καθυστέρηση έχει περιοριστεί στις 11 ημέρες, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει και στους 9 μήνες. Την περασμένη εβδομάδα ο ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε σε πληρωμές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.

Η έγκαιρη εξόφληση των παραγωγών είναι αποτέλεσμα αφενός της εξυγίανσης του λογαριασμού που χρηματοδοτεί την «πράσινη» ενέργεια και αφετέρου κινήσεων εκσυγχρονισμού που έκανε η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ με αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την λήψη, καταχώριση και πληρωμή των τιμολογίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα καταχωρίστηκαν 14.000 τιμολόγια, εκ των οποίων περίπου τα μισά (50%) ήταν μέσω αυτοτιμολόγησης. Σημειώνεται ότι σήμερα το 41% των παραγωγών ΑΠΕ έχει αποδεχθεί την διαδικασία της αυτοτιμολόγησης (δηλαδή της αυτοματοποιημένης έκδοσης των τιμολογίων από το ΔΑΠΕΕΠ).

Παράλληλα οι στόχοι που έχει βάλει η διοίκηση είναι η πλήρης ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, η αυτοτιμολόγηση να φτάσει το 100% και η λήψη της φορολογικής ενημερότητας (που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή) να λαμβάνεται με διαλειτουργικότητα από την ΑΑΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του ΔΑΠΕΕΠ ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε ότι ο Διαχειριστής θα καταβάλλει προσπάθειες, ώστε οι πληρωμές να ομαλοποιηθούν πλήρως και να μηδενιστούν οι καθυστερήσεις, ενώ θα παραμείνει εγγυητής για την «υγεία» του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευδάπ-Ψυτάλλεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά ο διαγωνισμός από την ΕΥΔΑΠ για τη μελέτη της «Ψυττάλεια 3»

Πρώτο βήμα για το μεγάλο έργο αναβάθμισης του μεγαλύτερου Κέντρου Ελέγχου Λυμάτων της χώρας με την έναρξη της επόμενης δεκαετίας. Συμμετοχή εξειδικευμένων διεθνών μελετητικών σχημάτων επιδιώκει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Ανεμογεννήτρια ηλιοβασίλεμα θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μπέρναμ: Η Βρετανία πρέπει να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας

Ο Άντι Μπέρναμ τόνισε τη σημασία αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, κατά την επίσκεψή του σε περιοχή κοντά στο Μπέρμιγχαμ που επλήγη από πυρκαγιά και ξηρασία.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ρεκόρ στις πωλήσεις νέας τεχνολογίας οχημάτων τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο 2026, τα οχήματα νέας ενεργειακής τεχνολογίας ξεπέρασαν το 60% στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων για πρώτη φορά, ενώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου έφτασαν πάνω από 50%, με σημαντική αύξηση σε παραγωγή και πωλήσεις.
Μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αύριο στις φθηνότερες αγορές ρεύματος, ρεκόρ ΑΠΕ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ (95,81€/MWh), λόγω της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ που θα καλύψουν έως και το 70% της ζήτησης, παρά την αυξημένη κατανάλωση λόγω ζέστης.