ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Γ. Ζαββός: Προτεραιότητα η χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, «η HDB δεσμεύεται να συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη, ευημερούσα και συμπεριληπτική κοινωνία.

«Στον πυρήνα της στρατηγικής της HDB βρίσκεται μια ακλόνητη δέσμευση για την χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αναγνωρίζουμε ότι η μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία δεν είναι μόνο μία περιβαλλοντική επιταγή, αλλά και ένας καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός, στην διαδικτυακή του παρέμβαση στο ετήσιο συνέδριο του D20-Long-Term Investors Club που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 (G20) και πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι.

Υπενθυμίζεται ότι το D20-Long-Term Investors Club αποτελεί ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό φόρουμ για πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις, στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες. Συνεργάζεται με το G20 για την προώθηση του ρόλου της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Έχει στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες και βιώσιμες υποδομές παγκοσμίως και αξιοποιεί ζωτικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα σε έργα του δημόσιου τομέα.

Σημειώνεται ότι το φόρουμ αυτό αποτελεί μια συνάντηση διεθνούς και αναγνωρισμένου κύρους χρηματοικονομικών φορέων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ζαββός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της HDB, τόνισε: «Η HDB δεσμεύεται να συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια βιώσιμη, ευημερούσα και συμπεριληπτική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι με τη δυναμική συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαιτέρως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), και άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές και διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».

Ακόμη σημείωσε ότι: «Συνεπής με τη δέσμευσή της, η HDB υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης για συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα δάνεια, παρέχοντας 475 εκατ. ευρώ για πράσινες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα προσφέρει μείωση του επιτοκίου κατά 40% και επιπλέον επιδότηση επιτοκίου 3% για τα δύο πρώτα έτη, καθιστώντας το ελκυστική πρόταση για επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδύσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Πέρα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όμως, η HDB υποστηρίζει ενεργά δράσεις ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις CO2 και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν στην αποανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και στη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα- HDB είναι ένας νέος και δυναμικός χρηματοοικονομικός φορέας με δέσμευση για τη βιωσιμότητα. Ο φορέας αυτός ιδρύθηκε το 2020 για να αντιμετωπίσει τις ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις τους χρηματοδοτικούς πόρους και την τεχνογνωσία που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της HDB, ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι η HDB δεσμεύεται να εμβαθύνει περαιτέρω την εστίασή της στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καινοτομία.

«Είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε την ένταξη ενός εξειδικευμένου πυλώνα με επίκεντρο την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας μετά το 2024», κατέληξε ο κ. Ζαββός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για θερμικούς μικροδορυφόρους-ραντάρ

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Καταλυτικός ο ρόλος της HDB στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί είτε να συμμετέχει σε σχήματα παροχής τεχνικής βοήθειας σε τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς, είτε να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε δραστηριότητες στην Ουκρανία» ανέφερε ο κ. Ζαββός.
Perivallon, Klimatiki Allagi, Klima, Clima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Μελέτη για την υποστήριξη του Εθνικού Οικοσυστήματος Έρευνας

Με ορίζοντα το 2030 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων ανάλυση των δεδομένων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.