ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Χρυσές» επενδύσεις από το ταμείο Φαιστός σε startups με αξία 900 εκατ.

Στο venture capital συμπράττουν το κράτος και επενδυτικές εταιρείες της Μ. Λάτση και του Δ. Δασκαλόπουλου. Ποιες είναι οι οκτώ εταιρείες όπου έχει επενδύσει.

Τους καρπούς των επενδυτικών του προσπαθειών βλέπει το Ταμείο «Φαιστός», καθώς μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια έχει συμμετοχή σε οκτώ εταιρείες που η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ, με το επενδυτικό ταμείο να αναζητεί νέους στόχους και να αναμένονται ανακοινώσεις νέων συμφωνιών στο επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της 5G Ventures Α. Τζωρτζακάκης στο πλαίσιο του 1ου Growthfund Summit, το Phaistos από το κεφάλαιο των 101 εκατ. ευρώ που διαθέτει, έχει επενδύσει 41,5 εκατ. σε 21 μήνες, έχοντας συμμετάσχει σε γύρους χρηματοδότησης που έχουν φτάσει τα 183 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των επιχειρήσεων όπου έχει συμμετοχή το ταμείο ανέρχεται στα 899 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Τζωρτζακάκης δήλωσε πως «η ύπαρξη μας είναι μια απόδειξη ότι στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις από startup μέχρι scaleup είτε είναι στην Ελλάδα, είτε έρχονται από το εξωτερικό. Είμαστε ένας venture capital οργανισμός και εισαγόμαστε στο μετοχικό κεφαλαίο των εταιρειών αυτών με σκοπό να μεγαλώσουν και να αποδώσουν υπεραξία στο ελληνικό Δημόσιο και τους επενδυτές».

Στο ταμείο Φαιστός συμμετέχει ως leading anchor investor η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ), ενώ έχουν επενδύσει ο όμιλος ΟΤΕ, το Latsco family office (Μ. Λάτση) και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Αποτελεί το πρώτο fund που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος του 5G, εστιάζοντας σε εταιρείες που αναπτύσσουν ή θα αναπτύξουν υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τα νέα δίκτυα. Το ταμείο έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, με τα 5 εξ αυτών να αποτελεί τον χρόνο αποεπένδυσης και η μέση επένδυση του κυμαίνεται μεταξύ 5-7 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες των 900 εκατ. που συμμετέχει το Phaistos

Sphynx

Αποτελεί την τελευταία επένδυση του Ταμείου και είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η Sphynx ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελβετία και την Κύπρο, μεταφέροντας πλέον την μητρική της στην Ελλάδα από όπου και κατάγεται ο ιδρυτής της.

Η επένδυση του Phaistos έγινε με τη μορφή της συνεπένδυσης με διεθνή επενδυτή και αποτελεί μια πολύ σημαντική προσθήκη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ταμείου καθώς εισέρχεται σε μια αγορά με συνεχή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Η SPHYNX είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τις προηγμένες λύσεις κυβερνοασφάλειας που προσφέρει, με κύριο χαρακτηριστικό, την συμμετοχή της σε σημαντικά ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα και προγράμματα R&D συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Μέσα από μια πλήρη εργαλειοθήκη Κυβερνοασφάλειας, η SPHYNX υποστηρίζει την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την διαχείριση υποδομών, εφαρμογών, δεδομένων και διαδικασιών, ενώ διαθέτει εξειδίκευση και στην προστασία των νέων 5G δικτύων-δημόσιων & ιδιωτικών- η ασφάλεια των οποίων αποτελεί τομέα ιδιαίτερου παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

WINGS ICT Solutions

Τον Σεπτέμβριο, το ταμείο Phaistos εισήλθε στην WINGS ICT Solutions, που αναπτύσσει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα IoT με βάση προηγμένες τεχνολογίες. Η συμμετοχή στην εταιρεία πραγματοποιήθηκε με τη μορφή της συνεπένδυσης, μαζί με στρατηγικό επενδυτή από την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια η  WINGS ICT Solutions παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργώντας ολοκληρωμένες, ψηφιακές λύσεις σε κάθετους τομείς, όπως στο Περιβάλλον, στα Συστήματα Παραγωγής, στα Δίκτυα & οι Υποδομές και στον τομέα των Υπηρεσιών (ηλεκτρονική υγεία), με στόχο τη Βιωσιμότητα και τη στόχευση σε Έξυπνες - Ψηφιακές Πόλεις.

Η WINGS ICT Solutions έχει ήδη προβεί σε πολλές σημαντικές συνεργασίες τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Γερμανία για βελτίωση των υποδομών τους, ενώ έχει συμμετάσχει σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Movandi

Η αμερικανική εταιρεία αναπτύσσει λύσεις προηγμένης τεχνολογίας 5G  και έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και συστήματα στη σειρά mmW που συμπληρώνουν ιδανικά την κλασική μακροδομή της ασύρματης κάλυψης και επιτυγχάνουν περίπου 50% μείωση του κόστους ανάπτυξης υποδομής και λειτουργίας χρησιμοποιώντας τεχνικές διεύθυνσης/διαμόρφωσης δέσμης και τεχνητής νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη συμμετοχή του Phaistos, η Movandi ίδρυσε τη θυγατρική «Movandi Greece» για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα ενώ τον Μάιο είχε ανακοινώσει πως εγκαθιστά στη χώρα κέντρο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων R&D.

Η Movandi διαθέτει 90 κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας kai έχει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες όπως η Qualcomm, η AMD και η Intel και οι λύσεις της χρησιμοποιούνται από παρόχους όπως η Telstra, η SKTelecom και η Rakuten για την ανάπτυξη δικτύων.

Οι repeaters και τα outdoor/indoor units, που ενσωματώνουν την καινοτόμα τεχνολογία της Movandi, χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κάλυψης και του διαθέσιμου bandwidth σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους με μεγάλο αριθμό χρηστών (όπως κτίρια γραφείων, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα), σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου λειτουργούν 5G ιδιωτικά δίκτυα, καθώς και σε δημόσιους χώρους για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Επίσης, οι λύσεις της εταιρείας καλύπτουν με εντυπωσιακή επάρκεια και τον ιδιαίτερα υποσχόμενο τομέα της gigabit Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης (FWA – Fixed Wireless Access). Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν υπό πραγματικές συνθήκες και εν κινήσει στο δίκτυο της Verizon, καταγράφηκε μέγιστη ταχύτητα 2,7 Gbps μέσω των repeaters της Movandi.

EdgeQ

Τον Απρίλιο το Phaistos είχε ανακοινώσει τη συνεπένδυση στην EdgeQ που αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που πατάνε πάνω στη λειτουργία των δικτύων 5G και αποτελεί μια από τις κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία που συνεργάζεται και με τη Vodafone έχει υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα (System-on-a-chip – SoC) τεχνολογίας O-RAN, πλήρως προγραμματιζόμενου μέσω λογισμικού, το οποίο αντικαθιστά πλήρως τον συμβατικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για να υποστηρίζει τη λειτουργία ενός 5G σταθμού βάσης.

Η λύση της EdgeQ μειώνει δραστικά το κόστος της αρχικής επένδυσης (capex) για την ανάπτυξη ενός 5G δικτύου. Επιπλέον και δεδομένου της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τη συμβατική υποδομή που χρησιμοποιείται σήμερα για τη λειτουργία των σταθμών βάσης, επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους του δικτύου κατά 50%.

Εκτός των δημόσιων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τo SoC της EdgeQ χρησιμοποιείται επίσης για την ταχεία εγκατάσταση private 5G δικτύων με μειωμένο κόστος ανάπτυξης και χρήσης σε σχέση με τις συμβατικές υλοποιήσεις. Επίσης, η λύση της EdgeQ έχει ευρύ πεδίο εφαρμογών τόσο στις δορυφορικές επικοινωνίες όσο και στον τομέα της άμυνας.

Στο πλαίσιο της επένδυσης του Φαιστός, η EdgeQ προχώρησε ήδη στην ίδρυση της «EdgeQ Greece». H εταιρεία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη των σχετικών προϊόντων, προωθώντας τη μεταφορά τεχνογνωσίας αιχμής στη χώρα μας και τη συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασιών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures.

SafeSize

Τον Μάρτιο του 2023, το ταμείο Phaistos συμμετείχε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Safesize όπου και συγκεντρώθηκαν 15 εκατ. ευρώ. Η ελληνική startup, μέσω του συστήματος 3D foot scanner, εκτός από τη βοήθεια στους καταναλωτές να βρουν το κατάλληλο παπούτσι, βοηθάει και τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν ανά μέγεθος και σχέδιο, οδηγώντας σε στοχευμένη παραγωγή που θα μειώσει τα αχρησιμοποίητα παπούτσια που στοιβάζονται στις αποθήκες, διευρύνοντας τα περιθώρια κέρδους.

Χάρη στην καινοτόμα τεχνολογία της εταιρείας, που βασίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να «δοκιμάσει» εικονικά όλα τα παπούτσια της αγοράς και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να λάβει προσωποποιημένες προτάσεις για παπούτσια με τέλεια εφαρμογή.

Pandas.io

Τον Φεβρουάριο το Phaistos ανακοίνωσε τη συνεπένδυσή του στη Pandas.io που αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής (trade in) μεταχειρισμένων smartphones, μετατρέποντας μία χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη εμπειρία διάρκειας λίγων λεπτών.

Η ελληνική startup έχει σχεδιάσει μία καινοτόμα και ολοκληρωμένη λύση, με τη μορφή ενός “Pandas ATM”, όπου οι καταναλωτές μπορούν να μεταπωλήσουν ένα smartphone που έχουν στην κατοχή τους σε τιμή που ανταποκρίνεται απόλυτα στην αξία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Η Pandas.io έχει ενσωματώσει στη λύση της μια ασύρματη τεχνολογία ανάκτησης του IMEI, του μοναδικού αριθμού που συνοδεύει κάθε κινητό τηλέφωνο από την έναρξη του κύκλου ζωής του. Μέσω του IMEI ανακτώνται πληροφορίες όπως το μοντέλο, το έτος κατασκευής και ο χρόνος της πρώτης ενεργοποίησης. Το «Pandas ATM» διεξάγει επίσης σειρά διαγνωστικών ελέγχων, καθώς και ελέγχους με τη χρήση τεχνολογίας machine vision για τυχόν φθορές στην οθόνη ή σε άλλα σημεία της συσκευής. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο καταναλωτής λαμβάνει μία δεσμευτική προσφορά και, εφόσον συμφωνήσει σε αυτή, λαμβάνει εκπτωτικό κουπόνι για άμεσες αγορές από το συνεργαζόμενο κατάστημα.

Η λύση που έχει αναπτύξει η Pandas.io περιλαμβάνει τέσσερις διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώληση ενός μεταχειρισμένου smartphone. Ο χρόνος που απαιτείται σήμερα για μια τέτοια διαδικασία μπορεί να φτάσει ως και τις τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι καταναλωτές και να μεταπωλείται μόλις το 20% των παλαιότερων συσκευών.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου ένα δισεκατομμύριο smartphones παροπλίζονται αντί να μεταπωληθούν. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η αγορά των μεταχειρισμένων smartphones αναπτύσσεται διαρκώς με ετήσιο ρυθμό αύξησης 15% και με αξία που φτάνει τα 60 δισ. δολάρια.

OQ Technology

Στο Διάστημα κοιτούσε η δεύτερη χρονικά επένδυση που πραγματοποίησε το επενδυτικό ταμείο Phaistos τον Σεπτέμβριο του 2022. Στη συγκεκριμένη εταιρεία το «Φαιστός» συνεπένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco.

Η OQ Technology, στην οποία συνεπένδυσε αποτελεί μια καινοτόμα space tech εταιρεία από το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Internet of Things σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη.

Η space tech εταιρεία είναι ο πρώτος πάροχος 5G IoT που αναπτύσσει ένα παγκόσμιο υβριδικό σύστημα όπου συνδυάζονται δορυφορικά και επίγεια ασύρματα δίκτυα. Το συγκεκριμένο σύστημα της εταιρείας παρέχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα χρησιμοποιώντας 5G πρότυπα και εξοπλισμό  για μια ποικιλία εφαρμογών IoT, όπως η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, η γεωργία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ναυτιλία, οι έξυπνες μετρήσεις, η εξόρυξη, η αεροπλοΐα και η άμυνα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, τον Ιούλιο του 2022, ίδρυσε με τη σειρά της θυγατρική στην Ελλάδα, με την επωνυμία OQ Technology Hellas, με έδρα τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Matternet

Η αμερικανική εταιρεία με ιδρυτή τον Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο, αποτέλεσε την παρθενική επένδυση του Phaistos τον Ιούνιο του 2022. Στη Matternet, εκτός από το Phaistos έχουν επενδύσει επίσης η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η SwissPost.

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες μικρο-μεταφορών ευαίσθητου υλικού με τη χρήση drones σε αστικές περιοχές στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχοντας ήδη πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχώρησε και αυτή στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα (Matternet Europe) για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-diadiktyo-fiber
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από εμπόριο μέχρι... το διάστημα οι επενδυτικές κινήσεις του Phaistos

Το επενδυτικό ταμείο εξετάζει πέντε ακόμα επιχειρήσεις, με δυο εξ αυτών να βρίσκονται σε διαδικασία due dilligence και να δραστηριοποιούνται σε κυβερνοασφάλεια και ΙοΤ. Εξετάζεται και αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός κερδών και deals στην Πληροφορική με «πακέτο» έργων 3,5 δισ. ευρώ

Το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού ανεβάζει σε νέα ύψη την κερδοφορία του κλάδου. Ποιες επιδόσεις πέτυχαν οι εισηγμένες το 2023. Επενδυτικό ενδιαφέρον από νέα κεφάλαια (Entersoft, Epsilon Net) και εξαγορές για ταχύτερη ανάπτυξη.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύρισαν πίσω 350.000 Έλληνες: Άρχισε το brain gain με αιχμή την Τεχνολογία

Επιστρέφουν σταδιακά οι 600.000 Έλληνες υψηλών δεξιοτήτων που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης. Έξι στις δέκα νέες θέσεις δημιουργούνται σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Στην Πληροφορική η μεγαλύτερη ζήτηση.