ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου (Credit: ΥΠΕΝ)

Αλ. Σδούκου: Πολύ καλύτερη η φετινή χρονιά σε επίπεδα τιμών ενέργειας

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Διόρθωσης αποδείχθηκε ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συνεχίζει να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας.

Το γεγονός πως ο Μηχανισμός Διόρθωσης της Αγοράς προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες από τυχόν χειραγώγηση των τιμών φυσικού αερίου, υπογράμμισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την τοποθέτησή της στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

Όπως υπενθυμίζει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του συμβουλίου, συμφωνήθηκε η παράταση, κατά ένα έτος, της ισχύος του έκτακτου Κανονισμού Επιτάχυνσης της Αδειοδότησης ΑΠΕ (2022/2577), του έκτακτου Κανονισμού Αλληλεγγύης (2022/2576) και του έκτακτου Κανονισμού για το Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς (2022/2578).

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως, κατά την τοποθέτησή της η κυρία Σδούκου, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Διόρθωσης (Market Correction Mechanism) αποδείχθηκε ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς έστειλε σαφές σήμα στην αγορά, ενώ παράλληλα συνεχίζει να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, προστατεύοντας τους ευρωπαίους πολίτες από μια πιθανή μεσοπρόθεσμη χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τον Κανονισμό Επιτάχυνσης Αδειοδότησης ΑΠΕ σημείωσε ότι: «Ένας ευρωπαϊκός Κανονισμός έχει αξία όταν παράγει πρακτικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα ο Κανονισμός Επιτάχυνσης Αδειοδότησης ΑΠΕ βοήθησε να προστεθεί νέα εγκατεστημένη ισχύς στο σύστημα. Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο 50% το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, με στόχο το 80%».

Αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ καλύτερη από πλευράς τιμών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί πλήρως, στήριξε την χρονική παράταση ισχύος των τριών Κανονισμών, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ.

Παράλληλα, η υφυπουργός κάλεσε τους ομολόγους της στην Αθήνα για τη διεξαγωγή της Υπουργικής Διάσκεψης της περιφερειακής ομάδας Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC) στις 18-19 Ιανουαρίου 2024, στην οποία οι συμμετέχοντες υπουργοί θα συζητήσουν το σχεδιασμό των μελλοντικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων και την ολοκλήρωση αγορών, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για τις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την αποθήκευση για ένα πιο πράσινο, έξυπνο και αποδοτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, θα οριοθετήσουν τα βασικά βήματα για τη μετουσίωση του οράματος αναφορικά με τις προοπτικές της μελλοντικής συνεργασίας για την ανάπτυξη των υποδομών υδρογόνου και ανανεώσιμων καυσίμων, αλλά και τις προοπτικές παραγωγής ανανεώσιμων αερίων και αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην περιοχή CESEC.

Η Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας αναμένεται να υιοθετήσει τα Σχέδια Δράσης ηλεκτρικής ενέργειας και αερίων. Επιπλέον, η κυρία Σδούκου συνυπέγραψε την Πολιτική Διακήρυξη για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ενεργειακή Απόδοση (European Energy Efficiency Financing Coalition), που στοχεύει στη διευκόλυνση της κινητοποίησης ιδιωτικής χρηματοδότησης και στη βέλτιστη χρήση του συνδυασμού δημόσιων και ιδιωτικών πόρων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

Τέλος, συνυπέγραψε και το Χάρτη Αιολικής Ενέργειας (Wind Charter), που σηματοδοτεί μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια για τη βελτίωση των ευνοϊκών συνθηκών για την ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία. Μέσω του Χάρτη τα κράτη - μέλη δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, να υποβοηθήσουν την αποδοτική και σταθερή ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και να βελτιώσουν τις σχετικές ανταγωνιστικές διαδικασίες, για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το σχέδιο REPowerEU έως το 2030.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Δυναμικά τιμολόγια για χαμηλότερες χρεώσεις ρεύματος

Στις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής, όπως ανέφερε η υφυπουργός, περιλαμβάνονται ακόμη η ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας όπου έχει τεθεί στόχος για μονάδες ισχύος 5,4 μεγαβάτ ως το 2030.
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Οι τιμές ρεύματος θα είναι περίπου στα επίπεδα Ιανουαρίου

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικό τον ισχυρισμό για αυξήσεις 20 - 25% στα τιμολόγια, ενώ παράλληλα υπενθύμισε στους πολίτες ότι υπάρχουν χαμηλότερες τιμές στα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση με έργα αποθήκευσης ενέργειας

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο πρότζεκτ που «τρέχει» η Ελλάδα και αφορά τον νέο κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου που θα ξεκινά από τα νότια Βαλκάνια και θα φθάνει έως και την Ουκρανία.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης των επιχειρήσεων

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ύψους 176,75 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του ποσού. Ποια απαίτηση καταργείται και για ποια επενδυτικά σχέδια θα υπάρξουν αυστηρές προθεσμίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Η Κρήτη κόμβος και πόλος διεθνούς ενεργειακού ενδιαφέροντος

Όπως τόνισε η υφυπουργός, η ενέργεια είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων «η Κρήτη διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο», αναφερόμενη και στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.