ΓΔ: 1409.77 -1.99% Τζίρος: 80.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:53:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
Φωτο; Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Delphi Forum

Τσακλόγλου: Ο ΕΦΚΑ πρέπει να αποκτήσει ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα

«Στον ΕΦΚΑ συνενώθηκαν 8 ταμεία κύριας ασφάλισης και μυριάδες πρώην ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν ένα δύσκολο πρότζεκτ από την αρχή» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην εκδήλωση «e- ΕΦΚΑ: Απολογισμός και όραμα – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου.

«Την τελευταία 20ετία έγιναν ραγδαίες αλλαγές φτάνοντας στη σημερινή κατάσταση όπου έχουμε το σύνολο σχεδόν της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια του ΕΦΚΑ. Ήταν ένα αναγκαίο βήμα τόσο για λόγους αποτελεσματικότητας όσο και για λόγους ισότητας.  Ώστε να υπάρχουν ίδιοι κανόνες για όλους και να πάψει ο κατακερματισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στον ΕΦΚΑ συνενώθηκαν 8 ταμεία κύριας ασφάλισης και μυριάδες πρώην ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακριβώς επειδή υπήρχαν διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικά υπολογιστικά συστήματα, διαφορετικές διαδικασίες, επικάλυψη αρμοδιοτήτων, ήταν ένα δύσκολο πρότζεκτ από την αρχή. Όμως νομίζω ότι τα προβλήματα επιτάθηκαν γιατί στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΕΦΚΑ είχαμε μάλλον ανούσιους και αναποτελεσματικούς πειραματισμούς.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο μέχρι το 2019 είχε, γιγαντωθεί. Διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης, ο Κωστής Χατζηδάκης σήμεραο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΕΦΚΑ - θα ήταν άδικο να μην μνημονεύσω εκτός του σημερινού Διοικητή Αλέξανδου Βαρβέρη, το Χρήστο Χάλαρη και τον Παναγιώτη Δουφεξή– σήκωσαν τα μανίκια και έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά.

Χρησιμοποιήσαμε κάθε δυνατό νομοθετικό, οργανωτικό ή τεχνολογικό μέσο και το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Αυτή τη στιγμή πρακτικά το πρόβλημα των κύριων εκκρεμών συντάξεων έχει, επιλυθεί. Πάντα θα μένει ένας μικρός πυρήνας δύσκολων υποθέσεων που θα αργούν να εκκαθαριστούν, αλλά και εκεί υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Μετά τις κύριες συντάξεις νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στις επικουρικές συντάξεις καθώς και στις παράλληλες και τις διεθνείς.

Ποια είναι τα μεγάλα έργα του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή; Να αποκτήσει ένα πραγματικά ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.  Όμως,ακόμα και αν αποκτήσει αυτό το σύστημα χωρίς να γίνει το δεύτερο μεγάλο έργο που είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού μας βίου, είναι σαν να έχουμε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς να έχουμε βαγόνια να τρέξουν σε αυτό. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων είναι το δεύτερο μεγάλο έργο. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των έργων, μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουμε έναν ΕΦΚΑ πολύ διαφορετικό από αυτόν που παραλάβαμε το 2019καιακόμα πιοδιαφορετικό από αυτόν της εποχής της ίδρυσης του Φορέα. Φυσικά, παράλληλα τρέχουν και άλλα πρότζεκτ, που δεν πρέπει να υποτιμούμε.

Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του οργανισμού, είτε αναφερόμαστε στην ΄στον τεχνολογικό εξοπλισμό εκτός του πληροφοριακού συστήματος, είτε αναφερόμαστε στα ίδια τα κτίρια του ΕΦΚΑ ώστε να αισθάνονται όμορφα τόσο οι εργαζόμενοι του Φορέα όσο και οι οι ασφαλισμένοι που θα πηγαίνουν εκεί για να εξυπηρετηθούν.

Το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ έχει να κάνει με τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ καθώς καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να τελεσφορήσει αν δεν δουλέψουμε χέρι με χέρι με τους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων μπορεί να πετύχει θαύματα προς όφελος των ασφαλισμένων αλλά και των συνταξιούχων - πρακτικά δηλαδή, σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών για e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 23-27 Ιανουαρίου

Οι αυξήσεις των κύριων συντάξεων για τον Φεβρουάριο ενσωματώνονται στις καταβολές της επόμενης εβδομάδας. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 1,43 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5  εκατ. δικαιούχους
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων

Με βάση τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, τον Αύγουστο του 2022, οι επικουρικές συντάξεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες, περιορίστηκαν στις 94.000.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων

Σύμφωνα με τον φορέα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την ενσωμάτωση των στοιχείων του Αυγούστου και την εκκαθάριση των εν δυνάμει ανελαστικών ή απορριπτικών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων καταγράφηκε το 2021

Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000, καθώς, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο, οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000.