ΓΔ: 1458.03 0.40% Τζίρος: 30.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:30:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Thessalia-Plhmmyres
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Νέα προκαταβολή για τις πληγείσες από πλημμύρες επιχειρήσεις σε Θεσσαλία

Η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, ειδικότερα ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης.

Συνεχίστηκε σήμερα η καταβολή της προκαταβολής έναντι της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία. Πρόκειται, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για προκαταβολή που αντιστοιχεί στο ήμισυ της προβλεπόμενης επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και αποτελεί, σύμφωνα με το υπουργείο, το υψηλότερο επίπεδο προκαταβολής που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ειδικότερα, την Παρασκευή καταβλήθηκαν 1.641.884 ευρώ προς 136 πληγείσες επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Καρδίτσας. Έτσι, αθροιστικά, μέχρι τώρα, 849 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας έχουν λάβει 12.301.681 ευρώ ως προκαταβολή στο ήμισυ της επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καθοριστεί ως σήμερα για επιχορήγηση μετά από φυσική καταστροφή.

Η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, ειδικότερα ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Έτσι, με προκαταβολή οι επιχειρήσεις λαμβάνουν το 50% της επιχορήγησης, με το υπόλοιπο να καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών εκταμίευσης που θα υποβληθούν στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Οι προκαταβολές τόσο προς τις επιχειρήσεις, όσο και προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, θα συνεχιστούν ανάλογα με τη ροή των στοιχείων και την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόλλιας: Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε στο υπουργείο, δύο μελέτες για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Σάμου και του Αρκαλοχωρίου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής έλαβαν 8.145 αγρότες

«Μέσα σε λίγες ημέρες μετά την ολοκληρωμένη υποβολή των στοιχείων από τις υπηρεσίες και τις επιτροπές κρατικής αρωγής της περιφέρειας καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης επιχορήγησης» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ ραντάρ για πρόγνωση καιρού, νέο 112 με δυνατότητα βιντεοκλήσεων

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα ψηφιακής ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας. Το μεγαλύτερο αφορά τον εκσυγχρονισμό των ραντάρ για την πρόγνωση του καιρού, ενώ αναβαθμίζεται το 112.
triantopoulos xristos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aπό την κρατική αρωγή καταβλήθηκαν 210 εκατ. για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επισκέφθηκε τη Θεσσαλία προκειμένου να δει από κοντά την πρόοδο των διαδικασιών για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης.