ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stylianidis
Φώτο: Aris Oikononou / SOOC

Χρ. Στυλιανίδης: Πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προανήγγειλε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στις Β. Σποράδες και θα επιτρέψει την μεγαλύτερη προστασία της περιοχής απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

Πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας ξεκινά στη Σκόπελο και θα επεκταθεί σε όλες τις βόρειες Σποράδες, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Σκόπελο και στη Σκιάθο. Όπως τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για μια πρωτοπόρο προσέγγιση που αναδεικνύει την αξία της πρόληψης, ενώ προσέθεσε ότι η μελέτη, δεν θα περιοριστεί στη Σκόπελο αλλά θα επεκταθεί σε όλες τις βόρειες Σποράδες.

«Είχαμε μια σειρά από πολύ εποικοδομητικές και παραγωγικές συναντήσεις με τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια Σκιάθου και Σκοπέλου. Θέσαμε επί τάπητος όλα τα ζητήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις. Με τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο, δρομολογούμε ένα σημαντικό έργο προστασίας των νησιών, εδώ στις βόρειες Σποράδες, από φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο υπουργός και επισήμανε: «Η μελέτη αυτή οδηγεί ακριβώς στα προληπτικά εκείνα μέτρα -αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά- που θα επιτρέψουν να μετριάσουμε το κόστος μιας φυσικής καταστροφής και πρωτίστως, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι δράσεις και τα έργα πρόληψης σώζουν ζωές, περιουσίες, σώζουν το φυσικό περιβάλλον. Είναι, σε τελική ανάλυση, η πιο αποτελεσματική και οικονομική λύση».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο υπουργός πραγματοποίησε συσκέψεις με όλους τους τοπικούς φορείς, με αντικείμενο την αποτίμηση της φετινής αντιπυρικής περιόδου, καθώς και τη θωράκιση των δύο νησιών έναντι πλημμυρικών φαινομένων. Επισκέφθηκε επίσης τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς σε Σκιάθο και Σκόπελο και ενημερώθηκε διεξοδικά για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πυροσβέστες οι οποίοι υπηρετούν σε αυτούς, αλλά και να συνομιλήσει με εκπροσώπους από όλους φορείς που συντρέχουν την Πολιτική Προστασία στο έργο της. Στη Σκόπελο, επισκέφθηκε το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ και ένα χρόνο και ενημερώθηκε από τα στελέχη του ΛΣ για τη λειτουργία του.

Στη Σκιάθο, ο κ. Στυλιανίδης προήδρευσε σύσκεψης του δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή του δημάρχου, Θεόδωρου Τζούμα και όλων των τοπικών φορέων, ενώ συζητήθηκαν θέματα αντιπυρικής θωράκισης του νησιού και του περίφημου πευκοδάσους που φιλοξενεί. Στη Σκόπελο, πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων, καθώς και διευρυμένη σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου παρουσία του δημάρχου Σταμάτη Περίσση, με αντικείμενο τη χάραξη ενός ολιστικού πιλοτικού προγράμματος για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία του νησιού.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ήδη δρομολογηθεί για την Ιθάκη και στο πρότυπο αυτού επελέγη η Σκόπελος, καθώς πρόκειται για ένα νησί με αντίστοιχα στοιχεία ευαλωτότητας σε δασικές πυρκαγιές και πλημμυρικά φαινόμενα.

Τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη, συνόδευσαν ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Επιπλέον τον υπουργό συνόδευσε, κατά την επίσκεψη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αθανάσιος Ζλατούδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Στυλιανίδης: Ανάγκη για απάντηση απέναντι στην κλιματική κρίση

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα καμένα στρέμματα στην Ευρώπη από πυρκαγιές έφτασαν φέτος τα 7 εκατ. τονίζοντας πως οι εθνικές δυνατότητες είναι περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Stylianidis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης για Τέμπη: Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας

Σχετικά με την αντιπυρική προετοιμασία για φέτος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ήδη καθώς πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις όλων των συναρμόδιων φορέων και γίνονται ήδη οι διαγωνισμοί για ενοικίαση των εναέριων μέσων μέσω του NSPA.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας GAIA

Εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας σε συγκεκριμένες περιοχές.