ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σούπερ ραντάρ για πρόγνωση καιρού, νέο 112 με δυνατότητα βιντεοκλήσεων

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα ψηφιακής ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας. Το μεγαλύτερο αφορά τον εκσυγχρονισμό των ραντάρ για την πρόγνωση του καιρού, ενώ αναβαθμίζεται το 112.

Ενισχύεται η ψηφιακή φαρέτρα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με νέα εργαλεία στοχεύοντας να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.

Δημιουργείται πλέον ένα σύγχρονο δίχτυ προστασίας απέναντι σε καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, με το νέο δίκτυο μετεωρολογικών ραντάρ και το ανανεωμένο «112» να αναμένεται πως θα αποτελέσουν τα δύο βασικά όπλα, σε συνδυασμό με νέες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Το έργο ύψους 67,38 εκατ. ευρώ αφορά την «Προμήθεια σταθμών επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης και παροχής κλιματολογικών δεδομένων περιοχών ενδιαφέροντος (Radar)». Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στόχος είναι να παρέχει δεδομένα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την έκδοση προγνώσεων έντονων καιρικών φαινομένων και θα αναβαθμίσει σημαντικά την μετεωρολογική υποστήριξη της ΕΜΥ προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και τους λοιπούς φορείς Δημόσιας Διοίκησης.

Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια νέων, συγχρόνων συστημάτων ραντάρ, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, τα οποία προορίζονται τόσο για την αντικατάσταση του υφιστάμενου απαρχαιωμένου εξοπλισμού, όσο και για την επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης του εθνικού δικτύου σταθμών μετεωρολογικών ραντάρ. Θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο επτά μετεωρολογικών RADAR DOPPLER με την απαραίτητη υποδομή, που θα παρέχει τα κρίσιμα μετεωρολογικά δεδομένα.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί υποδομή συστήματος Nowcasting, μέσω της οποίας θα δημιουργούνται αναλυτικοί χάρτες επικινδυνότητας με χρωματική κωδικοποίηση και θα εκδίδονται τυποποιημένες προγνώσεις υψηλής χωρο-χρονικής ακρίβειας με έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθεί και μηχανισμός αυτοματοποιημένης παραγωγής ενημερώσεων και προειδοποιήσεων οι οποίες θα αποστέλλονται από την ΕΜΥ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για επιχειρησιακή αξιολόγηση και αξιοποίηση.

Επίσης, μετά τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν την περασμένη χρονιά με την κακοκαιρία Daniel, στο εθελοντικό κομμάτι και την επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά και τις αργές ταχύτητες στις καταγραφές ζημιών και τις αποζημιώσεις, σχεδιάζονται νέες ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Το έργο «Ψηφιακές εφαρμογές Πολιτικής Προστασίας και συναφείς υπηρεσίες» του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», αξίας 13,7 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμίσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Το έργο θα ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα κυρίως στους τομείς του συντονισμού των εθελοντών αλλά και της ταχείας καταγραφής, αποκατάστασης και αποζημίωσης ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Θα προσφέρει σαφή εικόνα των δράσεων Πολιτικής Προστασίας στις οποίες μπορεί να εμπλακεί μια εθελοντική ομάδα και τα μέλη αυτής, με δυνατότητα άμεσης επέμβασης, καθώς και αποτελεσματικού συντονισμού των μελών ανά δράση. Επιπρόσθετα, με γνώμονα την ανάγκη για την ταχεία αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες με βάση την εμπειρία των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα θα προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιοποίησης όλων των σχετικών διαδικασιών και λειτουργιών.

Οι νέες εφαρμογές που έρχονται στο πλαίσιο του σχεδίου «Αιγίς» είναι:

  • Εθνικό Μητρώο Κρατικής Αρωγής σε πληττόμενους από θεομηνίες – φυσικές καταστροφές (Ε.Μ.Κ.Α.)
  • Πληροφοριακό Σύστημα Ενιαίου Μητρώου Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας (Ε.Μ.Ε.Π.Π.)
  • Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαχείρισης και Συμμόρφωσης GDPR & συναφείς υπηρεσίες
  •  Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης σχέσεων και επικοινωνιών με πολίτες και επιχειρήσεις και λοιπές υποστηρικτικές εφαρμογές

Στο πλαίσιο του «Αιγίς» θα αναβαθμιστεί και η εφαρμογή του «112» σε ένα έργο ύψους 27 εκατ. ευρώ, με την προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τον διαγωνισμό να είναι στις 27 Μαΐου. Η νέα εφαρμογή του «112» αναμένεται να περιλαμβάνει από βιντεοκλήσεις και επικοινωνία σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής μέχρι τη δυνατότητα επικοινωνίας προσαρμοσμένης στις ανάγκες των ΑμεΑ, η οποία θα γίνεται με σιωπηλή αναγγελία περιστατικού ("Silent Βutton").

Επίσης, το «112» έχει τη δυνατότητα μαζικής ειδοποίησης πολιτών σε περιπτώσεις που αναμένεται ή βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια φυσική καταστροφή ή επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πολίτες λαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα, με κατευθύνσεις και οδηγίες προστασίας μέσω διαφόρων καναλιών επικοινωνίας.

Υπό σχεδιασμό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), είναι και το «112» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που θα προειδοποιεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή. Η εφαρμογή θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης και που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, υπό σχεδιασμό βρίσκεται και η εγκατάσταση εργαλείων μέτρησης της στάθμης των ποταμών και σε συνδυασμό με τα εργαλεία πρόγνωσης για το πόσο μπορεί να «φουσκώσουν» τα νερά θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για να αποφευχθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα υπερχείλισης τους.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση συστημάτων στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ώστε να παρέχεται έγκαιρη ενημέρωση για τις πυρκαγιές και την εξέλιξη τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη ψηφιακών συναλλαγών στο κράτος: Αυξήθηκαν 37 φορές από το 2019

Σχεδόν 1,5 δισ. συναλλαγές μεταξύ πολιτών και κράτους ή ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες διεκπεραιώθηκαν ψηφιακά το 2023. Την πρόοδο επισημαίνει η Κομισιόν. Ο ψηφιακός βοηθός και οι υπηρεσίες που έρχονται.
Texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος Επ. Ανταγωνισμού στην Πληροφορική, στο στόχαστρο 13 διαγωνισμοί

Εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων στους τρεις παρόχους τηλεπικοινωνιών και σε σημαντικό αριθμό εταιρειών πληροφορικής, ύστερα από καταγγελίες για καταχρηστικές συμπράξεις με στόχο τη νόθευση διαγωνισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον πυρετό εξαγορών - συγχωνεύσεων ο κλάδος Πληροφορικής και το 2024

Την τριετία 2021 - 2023, οι εξαγορές στην αγορά Πληροφορικής έφτασαν τις 42, σύμφωνα με μελέτη της Optima Bank, ενώ το τρέχον έτος ξεχωρίζει η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Entersoft από τον όμιλο του Π. Γερμανού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος πόλεμος στην πληροφορική για δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Από τις σκληρές μάχες και προσφυγές, στην εποχή του... μηδενικού ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς. Λίγες εταιρείες μοιράζονται τεράστια πίτα, άλλες μένουν εκτός και εκφράζουν δυσαρέσκεια. Ανησυχίες για την υλοποίηση των έργων.