ΓΔ: 1376.83 -0.31% Τζίρος: 22.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Paralia, Xaplostres
Φωτο: Shutterstock

Στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την αξιοποίηση παραθαλάσσιων περιοχών

Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει στις εργασίες της Επιτροπής πως σήμερα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου θα καταθέσει προσθήκες - βελτιώσεις.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τους «Όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων έλαβε την θετική ψήφο της ΝΔ. Το καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί, μέχρι των έναρξη της συνεδρίασης, δύο υπουργικές τροπολογίες.

Η πρώτη αφορά διατάξεις για τον ορισμό 450 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων στην περιοχή του τομέα Ανάπλασης ΙΙ και τον ορισμό του υπουργείου Ναυτιλίας για την παραλαβή και έγκριση των αιτήσεων για την πώληση ή μεταβίβαση κυριότητας δεξαμενόπλοιου για την μεταφορά αργού πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου σε εφαρμογή του άρθρου 3ζ του Κανονισμού της ΕΕ.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία έχει διατάξεις σχετικά με τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος από ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και ρυθμίσεις της μεταβίβασης της παροχής αυτής στον άλλο γονέα. Την δυνατότητα κατ' εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας 2024 - 2025 για τους ασφαλισμένους πληγέντες από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και των ανέργων αυτών των περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ. Την δυνατότητα προσβολής των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που έχουν χαρακτήρα εκτελεστικών διοικητικών πράξεων στο ΣτΕ με αίτηση ακυρώσεως. Την περαιτέρω παράταση έως τις 30.6.2024 παραμονής ειδικευμένων νοσηλευτών ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Επίσης διάταξη που επιτρέπει την απόσπαση υπαλλήλων ή μελών ειδικού επιστημονικού προσωπικού από νομικά πρόσωπα και φορείς του δημοσίου στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα, έχει κατατεθεί και μια βουλευτική τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ για την «Επαναφορά εν ισχύ τροποποιημένης της διάταξης του άρθρου 3 του ν. 3754/2009 περί φορολόγησης της αποζημίωσης των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ και τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 95 του ν. 5041/2023 περί παράτασης χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου ΕΣΥ».

Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει στις εργασίες της Επιτροπής πως σήμερα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου θα καταθέσει προσθήκες-βελτιώσεις μετά τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν από φορείς και κόμματα. Μεταξύ αυτών, την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα και όχι μόνο στα ξενοδοχεία, τη μείωση του τιμήματος χρήσης για τα ναυταθλητικά σωματεία, την αυστηροποίηση των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές και την μείωση του ποσοστού σε 30% για την δεύτερη παράβαση υπέρβασης κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας από παραχωρησιούχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Εύρωστες τράπεζες για θετικά αποτελέσματα και στο Δημόσιο

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον ανταγωνισμό, που είναι το «κλειδί» για τη λειτουργία των τραπεζών, όχι μόνο επ’ ωφελεία των μετόχων τους, αλλά και συνολικότερα των πολιτών και των επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση νοιάζεται για τις δημοσκοπήσεις

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην είναι συγκλονισμένος, κανείς που να μην έχει σκεφτεί ότι τα παιδιά στο τρένο θα μπορούσαν να ήταν και δικά του παιδιά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την ανάπτυξη

Σκοπός του νομοσχεδίου (Μέρος Α') είναι η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την ανάπτυξη, η ενίσχυση της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και της οικονομικής ανάπτυξης εν γένει, καθώς και η αντιμετώπιση επιμέρους επειγόντων ζητημάτων.
Βουλή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της αύξησης των μισθών

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα φτάσει τα 4,4 δισ. στην τετραετία ενώ επιπλέον 385 εκατ. ευρώ είναι το όφελος των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για φέτος, σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Ξ. Μπαραλιάκο.