ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό; Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Πληθωρισμό 2% στα μέσα του 2024 προβλέπει μελέτη από αναλυτές της ΕΚΤ

Η νέα ανάλυση προβλέπει γρήγορη υποχώρηση του πληθωρισμού και σημειώνει ότι οι αυξητικές πιέσεις στους μισθούς δεν προέρχονται από τη στενότητα της αγοράς εργασίας. Τι δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο της ΕΚΤ (2%) νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας και μάλιστα στα μέσα του τρέχοντος έτους, θεωρούν πιθανή οικονομολόγοι της ΕΚΤ σε νέα ανάλυση που δημοσίευσαν σήμερα για τα αίτια του πληθωρισμού στην περίοδο μετά την πανδημία.

Αυτό το συμπέρασμα παρέχει στήριξη στις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει τη μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο, κάτι που έχει αναφέρει κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ανάλυσή τους, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εφάρμοσαν ένα οικονομικό μοντέλο για τον πληθωρισμό που έχουν δημιουργήσει ο πρώην διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, για να καταλήξουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  1. Σύμφωνα με το μοντέλο Μπερνάνκε - Μπλανσάρ, ο πληθωρισμός, όπως μετριέται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ενδέχεται να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν στις προβολές εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2023 και να επιτύχει τον στόχο ήδη από τα μέσα του 2024. Ωστόσο, οι κίνδυνοι πληθωρισμού εξακολουθούν να κλίνουν προς τα πάνω, δεδομένων των προσδοκιών της αγοράς για τις μελλοντικές τιμές της ενέργειας. Εντονότερες δευτερογενείς επιδράσεις ενδέχεται επίσης να εκδηλωθούν εάν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μακροοικονομικών μεταβλητών καταστούν περισσότερο παρόμοιες με εκείνες της προ πανδημίας περιόδου.
  2. Σε ό,τι αφορά τις αιτίες του υψηλού πληθωρισμού, σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ από το 2021 οφείλεται τόσο σε παράγοντες προσφοράς όσο και ζήτησης, με τους παράγοντες της προσφοράς να διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο. Οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς σχετίζονταν κυρίως με διαταραχές στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, εν μέρει λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
  3. Ταυτόχρονα, η ζώνη του ευρώ επλήγη από πληθωριστικό κλυδωνισμό που οφειλόταν στον συνδυασμό συσσωρευμένης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών, που δημιουργήθηκε λόγω υποτονικών δαπανών και υπερβολικής αποταμίευσης κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, καθώς και ελλείψεων αυτών των αγαθών λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Σύμφωνα με το μοντέλο, αυτά τα σοκ παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό επιμονής.
  4. Άλλες διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς, όπως σε ενέργεια και είδη διατροφής, έχουν γενικά πιο προσωρινό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, καθώς αυτές οι διαταραχές ώθησης του κόστους μειώνουν επίσης το εισόδημα και, ως εκ τούτου, τη συνολική ζήτηση.
  5. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς και την αγορά εργασίας, η ανάλυση σημειώνει ότι ο συνδυασμός κάλυψης της υστέρησης των πραγματικών μισθών και μισθολογικών διαπραγματεύσεων εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη αύξηση των ονομαστικών μισθών. Όμως, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας, όπως μετράται από τον λόγο κενών θέσεων εργασίας προς ανεργία, έχει επηρεάσει σημαντικά την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό, αν και πρόσφατα σημειώθηκε μικρή αλλά θετική συμβολή.

Λαγκάρντ: Πίεση από τους μισθούς, μειώνονται όμως τα κέρδη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές. Όπως τόνισε, «η αύξηση των μισθών αναμένεται να καταστεί ολοένα και σημαντικότερος παράγοντας της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τη ζήτηση των εργαζομένων για αντιστάθμιση του πληθωρισμού και τη στενότητα στις αγορές εργασίας».

Ανέφερε, όμως, ότι αυτή την πίεση θα αντισταθμίσει η μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων: «Η συμβολή των κερδών – η οποία πρόσφατα αντιπροσώπευε μεγάλο μέρος της αύξησης των πιέσεων στο εγχώριο κόστος – μειώνεται, υποδηλώνοντας ότι, όπως αναμένεται, οι αυξήσεις του κόστους εργασίας αντισταθμίζονται εν μέρει από τα κέρδη και δεν μετακυλίονται πλήρως στους καταναλωτές».

Για τα επιτόκια, επανέλαβε ότι «βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν σημαντικά στη διασφάλιση της έγκαιρης επανόδου του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει με βιώσιμο τρόπο στον στόχο του 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση εξαρτώμενη από τα δεδομένα για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Συναγερμός για τον πληθωρισμό, πιθανή αύξηση επιτοκίων

Ομόφωνα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δυσάρεστες εκπλήξεις από τον πληθωρισμό οι κεντρικοί τραπεζίτες, τονίζει η πρόεδρος της ΕΚΤ. Όλα ανοιχτά για αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022, κρίσιμη συνεδρίαση τον Μάρτιο.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρ. Λαγκάρντ: Έγινε η πρώτη συζήτηση για χαλάρωση νομισματικής πολιτικής

Δεν συζητήθηκε μείωση, αλλά η μετάβαση στο επόμενο στάδιο πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τόνισε η Λαγκάρντ. Τον Ιούνιο ο πιθανότερος χρόνος μείωσης. Στενή παρακολούθηση μισθών - κερδών. Το σχόλιο για τη Fed.
Lagard_Athens
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκώμια της Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Τι είπε για ανάπτυξη και ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον ισότιμα με τα άλλα ομόλογα της ευρωζώνης. Εξαιρετική η ικανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έχει ήδη ξεπεράσει το επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία.
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τέλεια καταιγίδα» στα ευρωπαϊκά ομόλογα, νέες προκλήσεις για την Ελλάδα

Βίαιο sell-off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, με σημείο εκκίνησης τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας, αλλά και της Γαλλίας. Ρεκόρ δεκαετίας στην απόδοση των ιταλικών ομολόγων. Κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για την Ελλάδα.
Interest Rates, Rates, Epitokia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβό και λίγο το χρήμα στην Ελλάδα μετά τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα και επιστροφή σε αρνητικές ροές δανείων δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πότε θα μειωθούν πάλι τα επιτόκια. Ποιος ο ρόλος της Γερμανίας.
ECB, EKT, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτό από τη Λαγκάρντ το ενδεχόμενο για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων

Αρνήθηκε να επαναλάβει σήμερα η Κρ. Λαγκάρντ ότι αποκλείει μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. Όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο από τα νέα στοιχεία και τις προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού.