ΓΔ: 1207.27 0.60% Τζίρος: 17.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Delphi Economic Forum

Γκ. Χαρδούβελης: Στόχος της ΕΚΤ η σταθερότητα τιμών και τραπεζών

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και για πόσο θα μπορούν να τα διατηρήσει υψηλά χωρίς να προκαλέσει υφεσιακά προβλήματα.

Την σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή το 2023 στην ευρωζώνη ενώ ο δομικός πληθωρισμός συνεχίσει μια ελαφρά ανοδική πορεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης που σημείωσε ότι παρατηρούνται κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα εκτός ευρωζώνης (ΗΠΑ, Ελβετία), δημιουργώντας ανησυχίες για κάτι ανάλογο που δυνητικά θα μπορούσε να εμφανιστεί και στην ευρωζώνη. 

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών VIΙΙ διεξήχθη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη σε ρόλο συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Luis de Guindos και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου, με τον κ. Χαρδούβελη, να αναφέρει ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και αντιμετωπίζει το τριπλό ερώτημα (i) πόσο ακόμα θα αυξήσει τα επιτόκια, (ii) πόσο γρήγορα,  και (iii) για πόσο διάστημα θα μπορέσει να τα διατηρήσει υψηλά, χωρίς να δημιουργήσει υφεσιακά προβλήματα στην οικονομία της ευρωζώνης, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να πλήξουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι στην ευρωζώνη στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών και η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. «Για τους πολίτες υπάρχει και ένας τρίτος στόχος, που είναι η οικονομική μεγέθυνση και οι μισθολογικές αυξήσεις. Έτσι το κρίσιμο ερώτημα για τους πολίτες είναι:  Έχει η κεντρική τράπεζα τα εργαλεία ώστε να επιτύχει συγχρόνως σταθερότητα τιμών και σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, χωρίς όμως να προκαλέσει μεγάλη ύφεση; Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι μεγάλες.  Τι μπορεί να καταφέρει η κεντρική τράπεζα;» κατέληξε. 

Ο κ. ντε Γκίντος απάντησε ενδελεχώς για το μείζον θέμα της συνεχιζόμενης αύξησης του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς και για την αναμενόμενη αντίδραση της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει την τεχνητή ύφεση, ότι για το 2023 όλοι οι βασικοί δείκτες παραμένουν ευνοϊκοί, ενώ σημείωσε ως θετική εξέλιξη τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού, συγκριτικά με τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο συνέστησε προσοχή στο δομικό πληθωρισμό αλλά και στις χρηματοπιστωτικές αναταραχές, οι οποίες, όπως είπε, έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κατέληξε λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική για το 2023 και το 2024 θα είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αν και - όπως  είπε - δεν είμαστε πλέον στην περίοδο της πανδημίας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ηροδότου ανέλυσε τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.  Αναφέρθηκε στις μισθολογικές αυξήσεις, στην τάση αποπαγκοσμιοποίησης που επηρεάζει τις αλυσίδες πληρωμών και αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και στην αναταραχή στην αγορά των ΗΠΑ που όπως είπε επηρεάζει και την αγορά της Ευρώπης. 

Στο ερώτημα του κ. Χαρδούβελη «τι φοβάστε για το μέλλον;» ο κ. ντε Γκίντος αναφέρθηκε στις αναλήψεις καταθέσεων που γίνονται πλέον μέσω internet-banking και όχι μέσω του παραδοσιακού γκισέ, ενώ σημείωσε ότι τα social media παίζουν πλέονσημαντικό ρόλο στην διάδοση φημών. Οι δύο αυτοί παράγοντες μαζί, είπε, μπορεί να οδηγήσουν σε απόσυρση καταθέσεων, με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας να σχολιάζει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.  

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε επίσης τον πληθωρισμό, ως  δεύτερο θέμα λέγοντας ότι πλήττει ιδιαίτερα τις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες γιατί η κατανάλωση αντιπροσωπεύει σχετικά μεγαλύτερο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος τους.
Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι δεν φοβάται κάτι ιδιαίτερα και σημείωσε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι πλεόν σταθερό. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θωρακισμένοι» 500.000 δανειολήπτες από τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Μετά την νέα αύξηση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,25%. Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που είναι θωρακισμένα στις αυξήσεις σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανέρχονται στο ποσό των 20 δις ευρώ περίπου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο οι αποδόσεις ομολόγων - Πιέσεις στην ΕΚΤ για νέα αύξηση επιτοκίων

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια με «σταθερό ρυθμό» μέχρι το τέλος του νέου αυτού κύκλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκιά της μετά από 11 χρόνια

Η Κεντρική Τράπεζα έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 25 μ.β., την οποία θα ακολουθούσε μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά πηγές ανέφεραν ότι θα είναι στο τραπέζι και μία αύξηση 50 μ.β.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Δεν θα χρειαστεί άλλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι είναι πρόωρο να συζητείται η χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ καθώς τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται για αρκετούς μήνες ακόμα.