ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
The Ellinikon
Πηγή: Lamda Development

«Πυρετός» για νέα γραφεία στο Ελληνικό, «στήνεται» οικονομικό κέντρο

Η περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης δίπλα στο μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης προσελκύει αγοραστές οικοπέδων για νέα συγκροτήματα γραφείων. Αύξηση της τάξεως του 20% στα μισθώματα γραφείων «βλέπει» η αγορά.

Νέες αλλαγές παρατηρούνται στο τοπίο των εμπορικών ακινήτων της Αθήνας, καθώς η ισχυρή ζήτηση για εργασιακούς χώρους δημιουργεί ένα ακόμα «οικονομικό κέντρο» στην Αττική, που αυτή τη φορά βρίσκεται δίπλα από το Ελληνικό.

Μετά από το Μαρούσι-Χαλάνδρι, το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά, αναπτύσσεται μια νέα περιοχή γραφείων, συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, από την ανατολική πλευρά του έργου αστικής ανάπλασης. Κύκλοι της αγοράς τονίζουν στο BD ότι το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές έχουν αγοράσει 4-5 οικόπεδα στην περιοχή που προορίζονται για γραφεία.

Πρόκειται για νέα πράσινα γραφεία με συνολική επιφάνεια που κυμαίνεται στα 40.000-50.000 τ.μ. σε μια περιοχή όπου προσφέρονται ακόμα οικόπεδα προς επένδυση, έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στο μετρό και επωφελείται από το μεγάλο έργο της Lamda Development, προσθέτουν πηγές της αγοράς.

Το ενδιαφέρον για γραφεία παραμένει ισχυρό. Μετά από ένα προσωρινό «μούδιασμα» της αγοράς που προκάλεσαν οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων, η επενδυτική δραστηριότητα στα εμπορικά ακίνητα ανακάμπτει καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν μέσα στο 2024 μείωση στο κόστος του χρήματος.

Στα πρόσφατα ντιλ που είδαν το φως της δημοσιότητας ανήκει η συμφωνία της Prodea για μια νέα επένδυση της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ σε ακίνητο του Αμαρουσίου (που στέγαζε το γνωστό Λούνα παρκ "Αηδονάκια") για την ανέγερση ενός συγκροτήματος γραφείων επιφάνειας περίπου 19.000 τ.μ.

Επίσης, τον Δεκέμβριο, ανακοινώθηκε από την Trastor μια νέα αγορά που ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ σε κτήριο γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων, συγκεκριμένα στο «Πολιτεία Business Center».

Την ίδια στιγμή, οι τιμές διαγράφουν μια ανοδική πορεία. Η μέση τιμή μίσθωσης σε γραφεία prime ανήλθε στα 29 ευρώ ανά τ.μ. το δ' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Cushman Wakefield Proprius, ωστόσο αρκετοί στην αγορά προβλέπουν μια άνοδο της τάξεως του 20% και κάνουν λόγο για τιμή που σύντομα θα ξεπερνάει τα 35 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν από 12 μήνες η μέση τιμή μίσθωσης γραφείου στην Ελλάδα βρισκόταν στα 25 ευρώ ανά τ.μ. ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2020 κυμαινόταν στα 22 ευρώ.

Βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης

«Το 2024 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά ανάπτυξης, με τους κινδύνους να επικεντρώνονται γύρω από τη γεωπολιτική ένταση και τη βιωσιμότητα που θα παίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στις αποφάσεις περί των ακινήτων», υπογραμμίζει η Cushman Wakefield Proprius στην ανάλυση της.

«Η βελτίωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και οι λήξεις των δανείων εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν τη συναλλακτική δραστηριότητα ενώ η απορρόφηση της προσφοράς αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω των νέων στρατηγικών των μισθωτών για τους χώρους εργασίας», προσθέτει η ίδια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 230.000 τ.μ. νέων γραφείων υπό κατασκευή που αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια και γενικότερα 232.000 τ.μ. νέα έργα (pipeline). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τρέχοντα έργα υπό κατασκευή, περίπου το 45% είναι ανακατασκευές υφιστάμενων κτιρίων.

«Η ισχυρότερη αγορά όσον αφορά την απορρόφηση το 2023 ήταν το CBD (κέντρο της Αθήνας) και μετά ακολουθεί η βορειοανατολική Αθήνα», επισημαίνει η ανάλυση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη περνάει την Αθήνα στην κούρσα τιμών των ακινήτων

Το γ’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 15.4% έναντι αύξησης 14,6% στη Αθήνα. Ποια πλεονεκτήματα έχει η συμπρωτεύουσα ως προορισμός επενδύσεων σε κατοικίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει τα ακίνητα στα νότια προάστια ο νέος ποδηλατόδρομος των 12 χλμ.

Για τις 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττική για την κατασκευή του έργου, το οποίο θα διασχίζει 6 παραθαλάσσιους δήμους, με συνολικό προϋπολογισμό 23,7 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί παραμένει 15ος πιο ακριβός δρόμος στον κόσμο η οδός Ερμού

Μικρή προσφορά ποιοτικών ακινήτων και κατανάλωση που ενισχύεται από τη φοροδιαφυγή κρατούν την οδό Ερμού σταθερά στις υψηλότερες θέσεις των ακριβών δρόμων παγκοσμίως με ενοίκιο 3.480 ευρώ/τ.μ.
golden_visa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν θα κόψουν το ράλι στα ακίνητα οι αλλαγές στην Golden Visa

Το παράδειγμα της Πορτογαλίας δείχνει ότι και χωρίς την Golden Visa οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν όταν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς. Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για τις τιμές κατοικιών στην Ελλάδα.
businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.