ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Manpower: Η πληροφορική ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα

Ο κλάδος της πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023.

Ένα μέτριο κλίμα προσλήψεων αναμένεται στην Ελλάδα για το 2ο τρίμηνο του 2024. Οι Συνολικές Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνονται στο 6%, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup.  

Οι προοπτικές απασχόλησης έχουν αποδυναμωθεί κατά 6% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τους 525 Έλληνες εργοδότες, το 30% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων, το 19% μείωση ενώ το 47% δεν αναφέρουν καμία αλλαγή. Οι προοπτικές απασχόλησης αναμένουν αύξηση των προσλήψεων σε 6 από τους 9 κλάδους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ 2 κλάδοι προβλέπουν μείωση και 1 κλάδος δεν προβλέπει καμία αλλαγή. 

Η Πληροφορική, ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα με NEO 43 

Ο κλάδος της Πληροφορικής καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση των προθέσεων προσλήψεων, σημειώνοντας άνοδο κατά 32% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 37% από το 2ο τρίμηνο του 2023. Στην πραγματικότητα, αυτό το τρίμηνο αποτυπώνονται οι υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην Πληροφορική από το 1ο τρίμηνο του 2022. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του κλάδου της Πληροφορικής, ξεπερνώντας τη μέση τριμηνιαία αύξηση στον τομέα αυτόν κατά 33%.

Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας ακολουθούν με τις προθέσεις προσλήψεων να φτάνουν στο 25%, ο κλάδος της Υγείας και των Βιο-επιστημών στο 17% ενώ Χρηματοοικονομικά & Κτηματομεσιτικά έπονται με 12%. Ενώ, μηδενικές προοπτικές προσλήψεων αποτυπώνονται στον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. 

Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε:  «Η αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων που έχουν οριστεί για φέτος, διαμορφώνουν κλίμα  επιφυλακτικότητας, η οποία αντικατοπτρίζεται στην επιβράδυνση των προσλήψεων με τους εργοδότες να προετοιμάζονται για ένα δυνητικά ασταθές τρίμηνο. Στην Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, η δυναμικότητα των κλάδων όπως η Πληροφορική, οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και οι Υγεία/Βιοεπιστήμες αποτελεί σημείο αναφοράς για μια ανθεκτική αγορά εργασίας. Η ψηφιακή μετάβαση σε όλους τους τομείς της οικονομίας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργούν σημαντική ζήτηση για ειδικούς σε πληροφορική, λογισμικό, ασφάλεια δεδομένων και άλλους σχετικούς τομείς. Παράλληλα η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων και της ψηφιακής επικοινωνίας δημιουργεί ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως μηχανικούς δικτύων και ειδικούς σε τεχνολογίες επικοινωνίας. Τέλος, η αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία, δημιουργεί αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και των βιοεπιστημών. Αυτοί οι τομείς αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για εξειδικευμένους επαγγελματίες και των ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρουν στη σύγχρονη οικονομία.»

2 από τις 3 περιφέρειες στην Ελλάδα αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού 

Η περιφέρεια της Υπόλοιπης Ελλάδας αναμένει τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων το 2ο τρίμηνο του 2024 (29%). Αυτή η περιφέρεια είναι η μόνη που αναφέρει αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο και από πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 35 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024 και 17 μονάδες από το 2ο τρίμηνο του 2023. Αυτό το τρίμηνο παρουσιάζει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης που έχουν καταγραφεί στην περιφέρεια από το 1ο τρίμηνο του 2022. Ακολουθεί η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής (14%), ενώ οι Έλληνες εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα δεν προβλέπουν καμία αλλαγή. 

Αισιοδοξία στις προθέσεις προσλήψεων στις μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους

Οι Έλληνες εργοδότες σε 5 από τα 6 μεγέθη οργανισμών προβλέπουν αύξηση του προσωπικού το 2ο τρίμηνο του 2024, ενώ 1 μέγεθος οργανισμού προβλέπει μείωση. Από το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν αποδυναμωθεί σε 3 από τα 6 μεγέθη οργανισμών και έχουν ενισχυθεί σε 3 μεγέθη οργανισμών. 

Οι Έλληνες εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις με 5000+ εργαζόμενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (22%), σημειώνοντας άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο και μιας μονάδας από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αυτοί οι οργανισμοί αναφέρουν τη μεγαλύτερη αύξηση των προσδοκιών από το τελευταίο τρίμηνο.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κόσμο

 

 

Η έρευνα αποτυπώνει μείωση των παγκόσμιων προοπτικών απασχόλησης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους 40.385 εργοδότες σε 42 χώρες του κόσμου, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να μειώνονται από 26 σε 22 ποσοστιαίες μονάδες.  

Σε περιφερειακό επίπεδο, η επιβράδυνση των προσλήψεων συνιστά έναν κοινό παρονομαστή, με όλες τις παγκόσμιες περιοχές να αναφέρουν μείωση των προοπτικών απασχόλησης. Η Βόρεια Αμερική (31%) διατηρεί τις υψηλότερες προθέσεις προσλήψεων, ακολουθούμενη από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (27%), τη Νότια και Κεντρική Αμερική (+19%) και την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (+15%). 

Η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής οποία εξακολουθεί να αναφέρει τις χαμηλότερες προθέσεις καθώς αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις ανάπτυξης, τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας, τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παγκόσμιες συγκρούσεις.

Η Ινδία (36%), οι ΗΠΑ (34%) και η Κίνα (32%) ξεχωρίζουν με τις πιο ισχυρές προοπτικές απασχόλησης παγκοσμίως. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσεύρετοι οι εργαζόμενοι στην Πληροφορική παρά τις θετικές προοπτικές

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower η μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων εργοδοτών στον κλάδο της Πληροφορικής είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.
businessdaily-Symfonia-Ergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ δημιουργεί ευρωπαϊκή «δεξαμενή ταλέντων» από τρίτες χώρες

Θα δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα που θα αντιστοιχεί τα προφίλ των ατόμων που αναζητούν εργασία από χώρες εκτός της ΕΕ με τις κενές θέσεις εργασίας που αναζητούν εργοδότες εντός της ΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Τα μισά πανεπιστήμια δεν συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΥ, από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μόλις τα 219 προσφέρουν στους αποφοίτους τους άμεσες προοπτικές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στην Πληροφορική οι μεγαλύτερες ανάγκες.