ΓΔ: 1444.27 -0.11% Τζίρος: 30.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υποχωρεί η διάθεση των εργοδοτών για προσλήψεις στην Πληροφορική

Παρά το γεγονός ότι η εύρεση ταλαντούχου προσωπικού παραμένει πρόκληση για τον κλάδο, οι προσλήψεις θα περιοριστούν στο πρώτο τρίμηνο, καθώς έχει επέλθει εξισορρόπηση της αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία της Manpower.

Μειωμένες είναι οι προθέσεις των εργοδοτών για προσλήψεις στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρά την εκρηκτική ανάπτυξη που καταγράφει η αγορά, καθώς φαίνεται να εξισορροπούνται πλέον οι ανάγκες. Παραμένει πρόκληση και για το 2024 η εύρεση ταλαντούχου προσωπικού στον κλ΄σο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν στο πλαίσιο της τριμηνιαίας Έρευνας Προοπτικών Απασχόλησης, το 29% των εργοδοτών στον συγκεκριμένο κλάδο εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Παράλληλα, το 18% προβλέπει μείωση στις προσλήψεις, ενώ το 47% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή. Ένα μονοψήφιο ποσοστό, το 6%, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τις προθέσεις του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των προσλήψεων στον κλάδο της Πληροφορικής για το επίμαχο διάστημα. 

Όπως αναφέρει η έκθεση, παρατηρείται ότι οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αποτυπώνουν μια σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Το ποσοστό που ανέφεραν οι Έλληνες εργοδότες, +11%, εμφανίζεται μειωμένο κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο έχοντας παράλληλα μειωθεί κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η συρρίκνωση στις προοπτικές απασχόλησης ερμηνεύεται από την εξισορρόπηση των αναγκών. Κατά την πανδημία, υπήρξε έντονη ανάγκη για εξειδικευμένα ταλέντα στον τομέα της Πληροφορικής λόγω της αυξημένης ζήτησης  για ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεργασία και άλλες ψηφιακές λύσεις. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση έχει δημιουργήσει μια προσωρινή πτώση στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά ο κλάδος παραμένει ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της οικονομίας.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού αποτελεί διαρκή πρόκληση για τους οργανισμούς στον κλάδο της Πληροφορικής. Στην πρόσφατη Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2024, το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα ανέφερε δυσκολία στον εντοπισμό των κατάλληλων υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023. Παρόλα αυτά, η υψηλή ποσοστιαία αναλογία των εργοδοτών που δυσκολεύονται στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού αποδεικνύει την επιμονή του προβλήματος.

Πώς οι εργοδότες στην Πληροφορική αντιμετωπίζουν την Έλλειψη Ταλέντου

Το 56% των Ελλήνων εργοδοτών προσφέρει στον κλάδο της Πληροφορικής αντιμετωπίζουν αυτή τη σημαντική πρόκληση της έλλειψης ταλέντου με μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία (υβριδικό μοντέλο ή απομακρυσμένη εργασία) και τον χρόνο εργασίας (ευελιξία ωραρίου/ part time). To 37% με αυξήσεις των μισθών, δημιουργώντας ένα ελκυστικότερο οικονομικό κίνητρο.

Επιπλέον, το 32% εφαρμόζει μπόνους συμμετοχής για να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα. Το 24% αποφασίζει να μειώσει τις απαιτήσεις εξειδίκευσης, ενώ ταυτόχρονα, το ίδιο ποσοστό προτιμά να δώσει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση επιλεγμένων εργασιών ή διαδικασιών. Επίσης, σε εύρεση νέων δεξαμενών ταλέντων π.χ. εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και σε πρόσληψη ατόμων εκτός των τοπικών συνόρων αναφέρει ότι θα προχωρήσει το 18% των εργοδοτών για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ταλέντων. Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό (13%) θα διακρατήσει τα ταλέντα ακόμη κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας αναφέρει: «Καθώς παρατηρούμε τα δεδομένα σχετικά με τις προθέσεις πρόσληψης στον τομέα της Πληροφορικής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται αναδιοργάνωση στην προσέγγιση της ανάπτυξης των ταλέντων στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου για το 2024, οι εργοδότες (61%) αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση ατόμων με δεξιότητες στην Πληροφορική και τα Δεδομένα. Αυτό ενισχύει την ανάγκη για  γρήγορη και αποτελεσματική δράση. Προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη, η ManpowerGroup Ελλάδας δημιούργησε τις Tech Academies, τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που παρέχουν σε αποφοίτους STEM αλλά και εργαζόμενους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που έχει ανάγκη σήμερα η αγορά εργασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Τα μισά πανεπιστήμια δεν συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία

Σύμφωνα με την μελέτη της ΕΥ, από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μόλις τα 219 προσφέρουν στους αποφοίτους τους άμεσες προοπτικές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στην Πληροφορική οι μεγαλύτερες ανάγκες.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Deloitte: Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε κινδύνους τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με το ταλέντο, το 42% κατέταξε τη «μεγιστοποίηση των οφελών από τον συνδυασμό της τεχνολογίας και του ανθρώπινου δυναμικού» ως τις κορυφαίες ανησυχίες των διοικητικών συμβουλίων τους.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Ευρωπαίοι πέρασαν 175 ώρες χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη το 2023

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα εργαλεία αυτά περισσότερες ώρες από ό,τι οι Αμερικανοί (93 ώρες ή 11 ημέρες εργασίας), αλλά δεν ... πλησιάζουν καν τους Ινδούς που τα χρησιμοποιούν 241 ώρες κατά μέσο όρο.