ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Καταρρέουν οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου λόγω έλλειψης της πρώτης ύλης. Ενώ, παράλληλα, έχουν καταρρεύσει και οι πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου στην εσωτερική αγορά –έχουν χάσει περίπου το 40%, καθώς κερδίζουν έδαφος οι πωλήσεις χύμα. Παράλληλα, η χονδρική αγορά έχει «παγώσει».

Οι παραγωγοί δεν πουλάνε, προσδοκώντας τιμές που κυμαίνονται από 13 έως 15 το κιλό και οι τυποποιητές -αλλά και οι Ιταλοί εισαγωγείς – θεωρώντας ασύμφορες αυτές τις τιμές έχουν αποσυρθεί. Οι εξαγωγείς για πρώτη φορά δεν έχουν κλείσει συμβόλαια με τους εταίρους τους στις ευρωπαϊκές αγορές –πέραν από κάποιο μνημόνιο που προβλέπει πώληση σε υψηλότερη τιμή από πέρυσι, χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος της τιμής.

Και ενώ στη διάρκεια των δύο προηγούμενων χρόνων -και ιδιαίτερα πέρυσι- το ελαιόλαδο ήταν ουσιαστικά το προϊόν που έδωσε θετικό πρόσημο στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας –οι εξαγωγές του ελαιολάδου απογειώθηκαν πέρυσι-, φέτος η κατάσταση αντιστράφηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγών, τον Ιανουάριο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου έφτασε στο 48,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2023.

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις –τυποποιητικές και μη- έχασαν δηλαδή 106 εκατ. ευρώ! Αιτία, όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, είναι η έλλειψη πρώτης ύλης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις εξίσου κακός μήνας ήταν και ο Φεβρουάριος, αλλά δεν προβλέπεται ανάκαμψη στο επόμενο διάστημα. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Φεβρουάριο –πάνω από 10 βαθμούς από την κανονική θερμοκρασία της εποχής– προκαλούν στους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και γενικότερα στην αγορά έντονο προβληματισμό για το ποιο θα είναι το μέγεθος της φετινής παραγωγής ελαιοκάρπου και κατά συνέπεια ελαιολάδου. Τα μηνύματα του Φεβρουαρίου είναι καταφανώς αρνητικά. Το επόμενο στάδιο είναι η ανθοφορία και το δέσιμο του καρπού από τον Μάιο και μετά.

Το χειρότερο σενάριο, σημειώνουν πηγές της αγοράς, είναι εφιαλτικό. Το ενδεχόμενο δηλαδή και η νέα παραγωγή να είναι στα επίπεδα της περυσινής, δηλαδή περί τους 150.000 τόνους ελαιολάδου, και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν αποθέματα. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του προϊόντος στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά θα σημειώσει καινούργια ρεκόρ.

Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή του τενεκέ –στα 170 ευρώ ο 16κιλος τενεκές– έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις πωλήσεις του τυποποιημένου προϊόντος στην εσωτερική αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελαιοπαραγωγών προτιμά να πουλάει το προϊόν χύμα στους καταναλωτές – τους συμφέρει– και οι καταναλωτές από την δική τους πλευρά θεωρούν πιο συμφέρουσα την αγορά του τενεκέ από το σούπερ μάρκετ. Έστω κι αν το ρίσκο της ποιότητας είναι μάλλον υψηλό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερο έτος με τιμές ρεκόρ στο λάδι, τι κερδίζουν παραγωγοί - εξαγωγείς

Η ξηρασία θα κρατήσει χαμηλά την παραγωγή της Ισπανίας, έλλειμμα πάνω από 500.000 τόνους. Στα 7 ευρώ το λίτρο οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου, «πτήση» στα 8 ευρώ της τιμής στα σούπερ μάρκετ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση οι ελληνικές εξαγωγές, ανθεκτικός ο τομέας των τροφίμων

Απώλειες εξαγωγών 5 δισ. το 2023, πτώση και τον Ιανουάριο. Διασώζεται ο τομέας των τροφίμων με αύξηση 9,5%. Συγκρατημένα αισιόδοξος για θετικό πρόσημο φέτος δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
feta-galaktokomika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.