ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 άνεργους νέους ύψους 200 εκατ.

Η δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, περιλαμβάνει ενέργειες προετοιμασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, με σκοπό την προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας.

Tην ένταξη δράσης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας- προεργασίας ανέργων νέων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ΕΣΠΑ 2021-2027 ανακοίνωσαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, περιλαμβάνει ενέργειες προετοιμασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, με σκοπό την προώθηση της ένταξης στην αγορά εργασίας έως 25.000 ανέργων νέων, και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ανοικτού τύπου προγραμμάτων (open framework model), δηλαδή θα παραμείνει ανοικτή ως προς την υποβολή των αιτήσεων, μέχρι την κάλυψη των θέσεων ή την εξάντληση του προϋπολογισμού. 

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι ηλικίας 18 - 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλης της χώρας. 

Στους ωφελούμενους καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και για τον χρόνο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα υπάγονται στη μικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Στους παρόχους των θέσεων προεργασίας (επιχειρήσεις) δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

Οι ανακοινώσεις για την έναρξη υποβολής αιτήσεων στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνονται από την ΔΥΠΑ, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος. 

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Απαντάμε στις ανάγκες των νέων με έργα. Στο έλλειμμα διασύνδεσης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με πράξεις. Στην ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης με τη νέα δράση του ΕΣΠΑ που θα δώσει τα κατάλληλα εφόδια σε 25.000 άνεργους 18 έως 29 ετών. Μέλημα μας είναι και παραμένει η στήριξη των νέων μας και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Η δια βίου μάθηση, η διεύρυνση και η ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και η νέα δράση για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας- προεργασίας ανέργων νέων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, αποτελούν την απάντηση μας στις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας. Επενδύοντας στους νέους μας μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας, χωρίς αποκλεισμούς, για όλους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Με τη δράση για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και μάλιστα εντός του παραγωγικού ιστού των επιχειρήσεων,  στοχεύουμε άνεργοι νέοι και νέες να αποκτήσουν αναγκαία εφόδια για την προετοιμασία της έναρξης ή της εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους. Το πρόγραμμα, που να σημειωθεί ότι θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των θέσεων ή την εξάντληση του προϋπολογισμού, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Υλοποιείται δε, παράλληλα με ανάλογες παρεμβάσεις για την κατάρτιση-επανακατάρτιση και την ενίσχυση δεξιοτήτων συμπολιτών μας, κυρίως νέων και ανέργων, που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας και στην έμπρακτη εφαρμογή τους, διοχετεύουμε κάθε ευρωπαϊκό και εθνικό πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας, με στόχο την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την ευρύτερη βελτίωση του φιλοεπενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας, πρωτίστως οι νέες και οι νέοι, να εξασφαλίσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση της χώρας

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, τόνισε πως το 30% των κονδυλίων προβλέπει πράσινες δράσεις που αντιστοιχούν σε έως 7 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις, τα οποία η χώρα πρέπει να προωθήσει και να αξιοποιήσει.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων ύψους 181 εκατ. ευρώ

Θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη και Ν. Παπαθανάση με την Ελίσα Φερέιρα

Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της πολιτικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και από τις δύο πλευρές θεωρήθηκε ως θεμελιώδους σημασίας για την στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων.
businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Στήριγμα για την ανάπτυξη αποτελεί η δημοσιονομική σοβαρότητα

Ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση τριών νομοσχεδίων που αφορούν θέσπιση κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις αλλά και κανόνες αναφορικά με τις θυγατρικές του Υπερταμείου.
Nikos Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε το 100% η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Έως τις 31/12/2023 η λογιστική καταχώρηση ήταν στο 87% και θα υπερβεί το 100%. Οι συνολικές δαπάνες έως τις τελευταίες υποβολές αιτήσεων ανήλθαν σε 20,9 δισ. ευρώ ή 112%. Τι είπε ο Ν. Παπαθανάσης για το Ταμείο Ανάκαμψης.