ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fitch: «Ανεβάζει» την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 2,4% για φέτος

Βασικός παράγοντας στήριξης θα αποτελέσει η ιδιωτική κατανάλωση, με βελτίωση της εικόνας των επενδύσεων λόγω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ρόλος των εξαγωγών.

Σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,4% για φέτος από 1,6% προχωρά η BMI, θυγατρική της Fitch Solutions. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές η ανάπτυξη θα ενισχυθεί από την ιδιωτική κατανάλωση, λόγω των υψηλότερων μισθών και τις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Οι κίνδυνοι είναι κατά κύριο λόγο εξωγενείς, λόγω της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και των αναταραχών που έχουν δημιουργηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Στήριξη από ιδιωτική κατανάλωση

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η ιδιωτική κατανάλωση θα προσθέσεις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του 2024 και 3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε αυτήν του 2025, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα ενισχύονται, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί. Ο πληθωρισμός  μετριάστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2023, πέφτοντας από υψηλό του 12,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 3,2% τον Φεβρουάριο του 2024. Προβλέπεται ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα επιταχυνθεί από τα μέσα του έτους και θα μειωθεί σε ρυθμό 2,0% στο τέλος του 2024, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων και των υπηρεσιών θα υποχωρήσει λόγω του χαμηλότερου κόστους εισροών και της εξασθένησης των πιέσεων από την πλευρά της προσφοράς. 

Εν τω μεταξύ, το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις αυξάνεται με έντονο ρυθμό από το β’ τρίμηνο του 2022, με την πραγματική (προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό) αύξηση των μισθών να ενισχύεται  στο ισχυρότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 τρίμηνο στο γ’ τρίμηνο του 2023 (4,9% σε ετήσια βάση).  

Εκτιμάται ότι η αύξηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης θα στηρίξει την ισχυρότερη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης στην ανάπτυξη το 2024, ακόμη και αν η ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες. Ο δείκτης έχει παρασυρθεί από τις κάποιες συνιστώσες, αλλά μελλοντικά αναμένεται περαιτέρω ανάκαμψη, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων διαθέσιμων εισοδημάτων τροφοδοτεί μεγαλύτερη τάση για δαπάνες, τροφοδοτώντας την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ωστόσο, η ανάπτυξη εδώ θα περιοριστεί κάπως από τα υψηλά επιτόκια και τις αυστηρές συνθήκες δανεισμού, καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να ξεφορτώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύσεις

Το αυστηρό πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής θα καταστείλει την αύξηση των πάγιων επενδύσεων, αν και αναμένεται ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα αυξηθούν 4,6% φέτος. Παρ’ όλο που οι πάγιες επενδύσεις μειώθηκαν για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μέχρι το 4ο τρίμηνο του 23, η συνιστώσα εξακολουθεί να καταγράφει ανάπτυξη 4% από το 2022. 

Το ασθενέστερο περιβάλλον ζήτησης και τα αυστηρότερα επιτόκια οδήγησαν σε συρρίκνωση των επενδύσεων σε μηχανήματα και τηλεπικοινωνίες πέρυσι, τάση που αναμένεται να αρχίσει να αντιστρέφεται το 2024. Αυτό θα προέλθει από την ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής ενώ η αποδέσμευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης οδηγεί σε υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την τρίτη δόση πληρωμών τον Δεκέμβριο του 2023 (η δεύτερη ελήφθη τον Ιανουάριο), γεγονός που θα στηρίξει την επιτάχυνση μέσα στο τέταρτο τρίμηνο. 

Το «Ελλάδα 2.0» - το οποίο έχει επικεντρωθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, στη βελτίωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, στην εκπαίδευση, στην ψηφιοποίηση και στις υποδομές - έχει στηρίξει τις πάγιες επενδύσεις σε κατοικίες και άλλες κατασκευές, και αναμένουμε ότι αυτό θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης των επενδύσεων βραχυπρόθεσμα. 

Εκτιμήσεις για εξαγωγές

Προβλέπεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα ανακάμψουν έντονα το 2024, με το εμπόριο να προσθέτει 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική ανάπτυξη, έναντι 0,4 ποσοστιαίων μονάδων το 2023. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη στις βασικές εξαγωγικές αγορές της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία (11,5% των συνολικών εξαγωγών εμπορευμάτων), η Γερμανία (6,7%) και η Κύπρος (6,5%), θα παραμείνει χλιαρή το 2024, επιβαρύνοντας το εξαγωγικό δυναμικό. Ωστόσο, η Ελλάδα θα βρει ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,9% του συνόλου) και τους άμεσους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας (7,0%), για τις εξαγωγές εμπορευμάτων της.

Επιπλέον, οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ισχυρότερη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα της Ελλάδας, ο οποίος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Οι συνολικές αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν το 2023 κατά 4,4% το προπανδημικό επίπεδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,5% την ίδια περίοδο. Αναμένεται ότι η οικονομία θα αξιοποιήσει βραχυπρόθεσμα το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στον τουριστικό τομέα ως φθηνότερος τουριστικός προορισμός σε σύγκριση με τις ακριβότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. 

Οι εκτιμήσεις του οίκου για την ελληνική οικονομία

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» 28 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Στην 34η θέση της διεθνούς κατάταξης του Economist Intelligence Unit αναρριχήθηκε η χώρα μας με την ελληνική οικονομία να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση παγκοσμίως. Μεταρρυθμίσεις, μείωση φόρων και ενίσχυση επενδυτικής εμπιστοσύνης κλειδιά για την αναβάθμιση.
Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Μεταρρυθμίσεις και τράπεζες «κλειδιά» για μία νέα αναβάθμιση

Η οικονομία έχει τα εχέγγυα να συνεχίσει την καλή της πορεία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρέους, διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και μεγαλύτερη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.